• 瀏覽: 41,960
  • 回覆: 460
  • 追帖: 3
+51
引用:
原帖由 tcy86 於 2017-12-30 12:34 AM 發表

中共成功係親歐美,蘇聯
美國幫中國訓練唔少人才
蘇聯更唔使講

中國強大的原因係不論乜人只要係人才都會吸納
當然反中的除外,佢哋只有酸葡萄,成日抹黑中國來打J
投名老味
將國家儲備買味債先有今日
老俄是中國人千年世仇親不得
有親都是策略性

民主嘅真滴就係引領民意,毛是個中高手,偉人也好,騙子也罷,佢都係中國幾千年來最民主嘅一個領導人。毛更是世界上少有嘅軍事家、思想家,世界上嘅領導人有幾個可以好似毛咁多著作?而且其中更不乏真知卓論,被不少人所推崇,引爲典範。要批判毛可以,但亦不能詆毀其偉大之處。

引用:
原帖由 流文 於 2017-12-30 09:21 AM 發表
歷史有如一面鏡子 ,1894孫文訂定四綱
其中所隱含的價值 ,意即驅除韃虜 ,恢復中華 ,建立民國 ,平均地權

但老蔣又做了嗎 ?他做了什麼呢 ?
押人取供之威權 ,羅織入罪 ,冠匪諜 ,顛覆政府的罪名

被請 ...
老孫唔是有外國包庇一早死十次
同而家啲飯民馬丁,肥佬有物分別?
最慘是班出錢又出命的南洋華人子弟!

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2017-12-30 09:56 AM 發表

因爲張學良是共諜,共諜主動為主子解圍以下犯上,自己被軟禁半個世紀而毛賊東卻做皇帝玩盡天下間的女人。如此蠢的事只有這個一事無成的二世祖共諜才會做。
你中有我我中有你
但是老公土炮玩得好過光頭

引用:
原帖由 普陀山 於 2018-3-7 10:48 PM 發表

你中有我我中有你
但是老公土炮玩得好過光頭
然後老婆子女,兄弟姐妹及一切家屬成員招來天打雷劈的報應?

最可笑嘅系用自己狹隘嘅思想去估量先輩革命家嘅理想、抱負、胸懷。毛縱然犯錯,但都肯能衹是對治國方針,理念不合、不利國家發展,未必如小人所想一般骯髒。

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-3-7 10:52 PM 發表

然後老婆子女,兄弟姐妹及一切家屬成員招來天打雷劈的報應?
幾千年文化自然就有幾千年的惡習
邊個搶到就是邊個既永遠是真理

引用:
原帖由 食指 於 2018-3-7 10:46 PM 發表
民主嘅真滴就係引領民意,毛是個中高手,偉人也好,騙子也罷,佢都係中國幾千年來最民主嘅一個領導人。毛更是世界上少有嘅軍事家、思想家,世界上嘅領導人有幾個可以好似毛咁多著作?而且其中更不乏真知卓論,被不少 ...
斗權謀斗長命佢都贏曬。但是佢輸左個江山賠埋個太子。害左民族死左好多精英

引用:
原帖由 普陀山 於 2018-3-7 11:08 PM 發表

斗權謀斗長命佢都贏曬。但是佢輸左個江山賠埋個太子。害左民族死左好多精英
如果佢真係有立太子、世襲皇權嘅諗法,毛岸英唔可能去朝鮮。

引用:
原帖由 食指 於 2018-3-7 11:24 PM 發表

如果佢真係有立太子、世襲皇權嘅諗法,毛岸英唔可能去朝鮮。
諗清楚未?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-29 05:15 PM 發表
推翻滿清,結束封建皇權是國民黨前身!

國民黨抵抗日本侵略,遠征軍幫助亞洲其他國家消滅日本侵略主義,打出國威同時,收回好多西方列強,在中國的特權!
相反,毛澤東實質為中華民族做嗰啲乜嘢呢 ...
又如何?你冇講過大話?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]