• 瀏覽: 1,940
  • 回覆: 16
樓價高企,置業艱難,房屋署建議恒常化白表居屋第二市場計劃,初步訂立每年3000個配額,有需要可增加至5000個,家庭和單

其實真系不撐政府今次,實又益了班地產AA又呃人賣樓買樓推高樓價,基本上政府都要審批個班人資産,如果不是又系推更多人隨時破産

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171124/bkn-20171124162406810-1124_00822_001.html

好過無

樓市一轉勢,三千quota隨時用唔晒,香港人買樓羊群心理居多。

引用:
原帖由 問題中年. 於 2017-11-25 01:55 AM 發表
樓市一轉勢,三千quota隨時用唔晒,香港人買樓羊群心理居多。
樓市幾時崩潰啊?燈神!

祝你新居入伙愉快!

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-11-25 02:54 AM 發表

樓市幾時崩潰啊?燈神!
祝你新居入伙愉快,現在樓價仲係好平。

綠表樓又升了。。。

第二輪白居二時, 我有朋友抽中左,
個個都話樓市到頂,又話會轉勢,
佢而家入伙三年,間屋綠表銀行估價,都升左差唔多100 萬。

我細佬間綠表居屋,
07年買150萬,
依家地產標出嚟價錢要670萬,
我都覺得升得太離譜了!

引用:
原帖由 問題中年. 於 2017-11-25 01:55 AM 發表
到時就會好似八萬五咁
會停架啦

引用:
原帖由 basucx 於 2017-11-25 11:14 AM 發表

到時就會好似八萬五咁
會停架啦
仲要救市添。香港地產既謬誤,政府地產商經紀負大部份責任,市民自己負少部份責任。而家你無,將來會有。而家你洗晒,將來一定無。

十個茶壺一個蓋
玩數字

引用:
原帖由 waikey 於 2017-11-25 09:53 AM 發表
第二輪白居二時, 我有朋友抽中左,
個個都話樓市到頂,又話會轉勢,
佢而家入伙三年,間屋綠表銀行估價,都升左差唔多100 萬。
日日睇住估價,又驚轉勢唔要。叫你朋友問心講果句,佢係想升值定係要解決住。

引用:
原帖由 問題中年. 於 2017-11-25 02:41 PM 發表

日日睇住估價,又驚轉勢唔要。叫你朋友問心講果句,佢係想升值定係要解決住。
佢按揭時搵左個agent , 間agent 個system ,會間唔中auto-sent 個估價比佢。

驚轉勢係 3 年前佢身邊既人啫。
買得居屋就係自住用家啦,升跌都唔關事。

開始抽未?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]