• 瀏覽: 76,545
  • 回覆: 946
  • 追帖: 11
+49

騰訊(00700)擴大本地移動支付應用範圍,公布與港鐵(00066)達成合作協議,用戶以後可透過微信支付搭地鐵。

騰訊指,正式與港鐵簽署合作協議,雙方就微信支付及WeChat Pay HK(微信香港錢包),在港鐵的移動支付業務合作。換言之,無論內地遊客或本地人,均可以微信支付購買車票。

惟公告無進一步披露合作形式、用法和時間,港鐵回應查詢時表示,12月中會推行試驗計劃,先在1至2個車站的售票機新增更多電子支付功能。

據悉,合作初期乘客仍未能用微信支付直接「拍手機」入閘。

事實上,廣州地鐵亦由上周起與微信支付合作。用戶只需透過微信小程序中的「廣州地鐵乘車碼」,將QR Code拍向閘機,即可入閘乘坐地鐵。

其他國家亦有類似用法,以英國為例,現時倫敦地鐵亦接受乘客以Apple Pay、Android Pay等手機方式付款。

新聞來源連結:
經濟日報

http://invest.hket.com/article/1954284/

港人多數有八達通那需買車票?這只方便內地人

引用:
原帖由 pong228 於 2017-11-23 07:39 PM 發表

騰訊(00700)擴大本地移動支付應用範圍,公布與港鐵(00066)達成合作協議,用戶以後可透過微信支付搭地鐵。

騰訊指,正式與港鐵簽署合作協議,雙方就微信支付及WeChat Pay HK(微信香港錢包),在港鐵的 ...
電子貨幣興起,擋也擋不著

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2017-11-23 07:44 PM 發表

電子貨幣興起,擋也擋不著
香港準備進入無現金城市👍

引用:
原帖由 1974jj 於 2017-11-23 07:42 PM 發表
內地人好多都有8達通,同香港人有羊城通一樣普遍,

引用:
原帖由 1974jj 於 2017-11-23 07:42 PM 發表
如果可以拍手機,我會唔用8達通

一早就要啦,可以唔洗做咁多八達通出來浪費

引用:
原帖由 simpson777 於 2017-11-23 07:58 PM 發表
一早就要啦,可以唔洗做咁多八達通出來浪費
無錯。

引用:
原帖由 pong228 於 2017-11-23 07:48 PM 發表

香港準備進入無現金城市👍
到時會有好多人..........

引用:
原帖由 wasana 於 2017-11-23 08:01 PM 發表

我係香港出世,D字頭身份證。我會用微訊坐香港地鐵。記住啦,講左唔用就唔好用啦,俾D骨氣出嚟。不過,我睇死你班盲反友,無骨氣。
有義氣,果然是一個中國人👍

希望可上網方便買機場快線來回機票,直接入閘

吾洗上網又打信用咭號碼,又去 counter 攞咁麻煩,可以搭緊車先買

會激死好多黃絲 五毛狗

無咁多時間拍完按密碼

最緊要個價同八達通睇齊。。睇下你又揀邊個

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]