• 瀏覽: 3,229
  • 回覆: 12
叫雞不必勞動支付系統,只要有電話,手撥三個數字另加五個零,就可以了。

半小時後,鄭嘉穎的同事就會把香噴噴的炸雞送到府上,交收過程中可用現金,也可用信用卡,沒有支付寶也方便得很。所以我常常叫雞,因為他們用心做雞,我便放心叫雞。

經濟學家常患國師病,病發起來會語出驚人,到底用支付寶叫雞跟經濟有甚麼關係,我看不透。我只知道,經濟學係一門實證學科,一流的經濟學家總會先驗證,才把結論講出來,哪怕驗證的是他或他的朋友。能夠侃侃而談支付寶叫雞,一睇就知語者本身進行過多次驗證,是一流的經濟學家。

偉大的黨領導周恩來曾回答外國記者中國有無妓女,周領導說得好:「有,在台灣!」中國大陸是沒有妓女的,有的都是來自台灣。來自香港的經濟學家果然深諳國情,無意中揭發疑似輸入黑工從事性交易的驚人內幕,保護黃土大陸的知情權。

支付系統跟經濟周期的微妙關係,未必可以很容易地梳理出來,反倒是曾經風行二十多年的發明八達通,經歷過金融風暴、沙士、金融海嘯,感覺經濟的高低,跟支付方式的演進無大分別。

支付系統的比較,常跟八達通扯上關係。內地常用的支付寶、微信支付都是新的方式、媒介,八達通作為一張有增值的卡,本質上有電子貨幣的成分,未必能直接比較。反而Apple Pay、Andriod Pay及Paywave等,更像是apple to apple的比較。

支付系統的通行,要講如何打大用戶量,相關的術語叫network effect,飲頭啖湯的易有first mover advantage。支付系統的本質是令交易更方便,所以現金交易的生意都是支付寶想攻佔的領域。

現在支付寶想打主意的行業是街市、的士和個別學者口中的性行業,它們意圖以支付系統取代現金交易。「凡存在,必合理」是一個哲學講法,但穿鑿附會借來一用。部分行業一直以現金做交收,不只因為買方、賣方怕煩,有時是因為想隱藏收入避稅。

曾有人要求金管局就支付和稅的問題交代,金管局的答案很官僚,就是金管局只管支付,稅是稅局的事宜。如此答案,誰能保證你用了支付系統,銀行有了店家進出紀錄後,店家不會被查稅?所以,現金交易尚有存在價值。

至於去到經濟學者比較多見解的性交易,則不用多說。召妓喎,睇過彭浩翔的《大丈夫》後,你仲敢用信用卡偷食?不怕做「九叔」嗎?

https://www.am730.com.hk/column/財經/叫雞何必用支付系統-102987

好文!

廢文一編!
稅局要查你稅,用咩交易方法都死!

在國內偏遠山區,農民透過陶寶網把農産品賣出,透過支付寶收錢。買種子、肥料等都用相同途逕。所以偏遠地區就算沒有實體銀行,農民都憑移動支付滿足需要。

在大城市到處有銀行、ATM你便覺得支付寶可有可無,在山區那可是活絡經濟的利器呀!

所以你可以用現金、八達通在香港買一桶炸雞,你還可以用八達通以直購價向一個偏遠山區的農夫買土特產嗎?

唔明有乜好拗。香港係自由社會,你唔鍾意用咪唔好用。少人用商家自然會唔收,相反多人用自然會普及。八達通開始都少人用 ,但現在普及了。街市紅van的士要逃稅自然唔想收八達通支付寶,但到人人冇現金佢哋到最後都要收。

引入競爭可以令八達通改良進步搶客,而支付寶會搵方法迎合本地消費者,何樂而不為?

引用:
原帖由 地理農務系學生 於 2017-11-18 03:42 PM 發表
叫雞不必勞動支付系統,只要有電話,手撥三個數字另加五個零,就可以了。

半小時後,鄭嘉穎的同事就會把香噴噴的炸雞送到府上,交收過程中可用現金,也可用信用卡,沒有支付寶也方便得很。所以我常常叫雞,因為他 ...
好yk? 只怕換來是不知所謂。

引用:
原帖由 民主男神 於 2017-11-18 06:09 PM 發表
唔明有乜好拗。香港係自由社會,你唔鍾意用咪唔好用。少人用商家自然會唔收,相反多人用自然會普及。八達通開始都少人用 ,但現在普及了。街市紅van的士要逃稅自然唔想收八達通支付寶,但到人人冇現金佢哋到最 ...
佢會答你做雞要逃稅架

的確唔需要

引用:
原帖由 地理農務系學生 於 2017-11-18 03:42 PM 發表

半小時後,鄭嘉穎的同事就會把香噴噴的炸雞送到府上,交收過程中可用現金,也可用信用卡,沒有支付寶也方便得很。所以我常常叫雞,因為他 ...
樓主以用吓個腦先po 文啦.

經濟學家講嘅理論. 雷生講嘅事實.

理論係有保留嘅真理, 或特定範圍嘅真理. 理論係一個推論, 推論結果係好接近事實, 亦即一個不肯定事實.

以一個不肯定的事實同一個肯定事實有甚麼好比?

引用:

叫雞不必勞動支付系統,可以用八達通, 比支付系統快得多!!

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2017-11-21 08:52 AM 發表

樓主以用吓個腦先po 文啦.

經濟學家講嘅理論. 雷生講嘅事實.

理論係有保留嘅真理, 或特定範圍嘅真理. 理論係一個推論, 推論結果係好接近事實, 亦即一個不肯定事實.

以一個不肯定的事實同一個肯定事實有甚 ...
黃c傻點會明, 他們絕對怕將來冇得比cash叫雞, 到時用支付系統,就留下記錄,比人知自已是雞蟲!!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-11-18 04:12 PM 發表
在國內偏遠山區,農民透過陶寶網把農産品賣出,透過支付寶收錢。買種子、肥料等都用相同途逕。所以偏遠地區就算沒有實體銀行,農民都憑移動支付滿足需要

在大城市到處有銀行、ATM你便覺得支付寶可有可 ...
我覺得最仆街係大陸十萬九千七間銀行, 間間唔互通, 手續費多到暈
唔係有支付寶, 手續費都俾死人

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-11-21 09:31 AM 發表

我覺得最仆街係大陸十萬九千七間銀行, 間間唔互通, 手續費多到暈
唔係有支付寶, 手續費都俾死人
實體銀行主攻城市客戶, 但農民才是佔最大人口. 所以當馬雲的支付寳愈來愈受歡迎, 其實中國實體銀行相當顧忌它的發展, 恐怕有朝一日移動支付會吃掉實體銀行的業務量.

所以八達通再怎樣升級, 還是需要你這個人到現場消費; 支付寳除了令你可現場消費, 也可網上消費. 那麼我便要問, 一套系統可現場/可網上消費, 為甚麼還要搞兩套系統?

叫網雞,微信雞係用支付寶。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]