• 瀏覽: 5,812
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-10-26 00:59 發表
中國法官、公安、人大政協等支持和平公民抗命「佔領天安門」, 不同佔中!
1989年中國法官、公安、人大政協等支持和平公民抗命「佔領天安門」!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23924274 ...
諗歪果班可憐蟲,最后變成法輪功信徒囉。

中共當然想香港人心回歸但就唔會主動。
譬如,李呃人話天安門血流成河, 然後中共就會放料出嚟話一個人都沒有死在天安門。在諸多事實證明下李呃人就改口說死一個人都叫屠城。
所以,中共系唔會主動談六四,只會被動。
引用:
原帖由 神經箭 於 2017-10-26 05:37 PM 發表

中央可以乜都唔做,不過香港民心回歸之路就別想了。

一提到「六四」事業,就自自然然會影響「民主」派喎!
不是有人做蠢事,就無人會死!

引用:
原帖由 behappy1997 於 2017-10-26 17:54 發表
中共當然想香港人心回歸但就唔會主動。
譬如,李呃人話天安門血流成河, 然後中共就會放料出嚟話一個人都沒有死在天安門。在諸多事實證明下李呃人就改口說死一個人都叫屠城。
所以,中共系唔會主動談六四, ...
六四系埃icon, 中國民主。

中共要擺亊實,講道理,打殘民主icon。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-10-26 23:51 發表

你說你歪理!
法輪功夢囈!

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-10-26 05:37 PM 發表

中央可以乜都唔做,不過香港民心回歸之路就別想了。
有人話中共5提系因為覺得佢哋自己做錯左,事實根本唔系咁。中共其實吸取左歷次政治鬥爭教訓,系64處理上無擴大化處理,即使學運頭頭,煽動者,例如王丹都係坐2,3年。只系嚴懲左班打砸搶燒殺嘅暴徒。一啲被免職嘅官員2年後又復職,如嚴明復,胡績偉等。當年支持民運嘅官員如新華社社長穆青,副社長張萬舒,人民日報社社長陸昭琪等完全無受影響。1990年江澤民仲親自行入大學通學生對話,為學生摘帽子。要呢班人安心讀書做嘢,中共唯有唔提。

當年好多積極投身民運嘅學生依家系當權者,佢哋亦當然唔想在提佢哋當年嘅硬膠嘢。

三系中共要產業轉營,經濟結構改革,搞工業升級,要奔小康,國家成日爭吵亦不利建設,故此不談避免社會爭吵。

但是黨內和軍內還是講這件事的。例如今年出版的《王芳回憶錄》就有64部分(王芳系時任公安部部長),尤其軍隊,軍史,師史,團史都有記載呢件事,而且政治工作必談,例如劉亞洲多次系軍隊內部會議上說這件事(可參考他的演講《道德與信念》),黨內的內部資料也多次提及教訓。國內各地圖書館和二手書市場也有大量64的書籍。可見中共並不是不談,只是壓縮在一個範圍,避免引起社會爭吵而浪費發展時機。事實上國內民眾大部分對64無興趣,有興趣嘅自己會通過書市場,圖書館,地方檔案室等形式獲得資料。

引用:
原帖由 kk_chow 於 2017-10-27 17:34 發表

有人話中共5提系因為覺得佢哋自己做錯左,事實根本唔系咁。中共其實吸取左歷次政治鬥爭教訓,系64處理上無擴大化處理,即使學運頭頭,煽動者,例如王丹都係坐2,3年。只系嚴懲左班打砸搶燒殺嘅暴徒。一 ...
謝謝分享!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]