• 瀏覽: 2,952
  • 回覆: 29
+4
如果以言入罪,香港好快玩完,可以食屎

引用:
原帖由 watergame 於 2017-9-24 09:21 AM 發表
如果以言入罪,香港好快玩完,可以食屎
黃屍咪企圖令何君堯以言入罪 lor

引用:
原帖由 cortet 於 2017-9-24 09:24 AM 發表

黃屍咪企圖令何君堯以言入罪 lor
其實律政司袁國強玩野先,
引用:
原帖由 阿聞 於 2017-9-20 10:31 PM 發表

比多個例子你。
學會要揾義工。你同會長講有兩個朋友可以幫手。會長答你:「叫哂佢地來啦!多多都殺!」咁你係唔係又要即刻去報警?
袁國強以黃之峰奪回公民廣場的奪來作理據。但奪是有重回廣場意思
但袁國強又對何生的"殺"縮頭,雙重標準。
按袁國強邏輯,應該要禁香港人看所有有"奪"字的電影,例如<<奪寶奇兵>>電影,對袁國強律政司長來說,奪字是暴力,

如果政府唔踩市民底線,又玩文字獄先,又狂捉良心犯入獄。黃屍都唔會咬住何生唔放。

解鈴還需繫鈴人, 何生殺人論事件的核心成因是司法干預立法會內部DQ案與捉良心犯案,及教大學生被權貴們集體迫害事件

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-9-23 05:55 PM 發表
喺民主國家入面,市民係有權公民抗命鬧差佬,所以日本香港台灣d差佬俾人鬧到笠水都吾敢還拖,
估吾到今時今日喺澳門鬧個黑警竟然要又拉又鎖,澳門自從回歸後急速赤化,估吾到竟然墜落到同大陸一樣咁劣質 ...
你就冇亞媽生啫,人地好地地點解要俾你駡呢,全世界嘅公職人員都冇理由彼無理取鬧㗎,

引用:
原帖由 watergame 於 2017-9-24 09:34 AM 發表

其實律政司袁國強玩野先,

袁國強以黃之峰奪回公民廣場的奪來作理據。但奪是有重回廣場意思
但袁國強又對何生的"殺"縮頭,雙重標準。
按袁國強邏輯,應該要禁香港人看所有有"奪"字的電影,例如電影,對袁國強律 ...
你一直都逃避緊呢個事實: 黃之峰講完, 帶頭衝入去. 所以要用佢既言論判斷佢有無煽動群眾後來既行動.
何生講完, 各自散水. 邊個港獨比佢地殺左? 唔好話殺, 邊個港獨比佢地圍過? 你答唔答到?
答唔到? 唔該唔好斷章取義啦. 扮睇唔到無錢收架.

有病好去睇. 病向淺中醫啦. 身體有病唔睇就累自己, 精神有病, 累埋家人同街坊架.

其實香港都有機會"請"果三個返警署協助調查.

始終係有推撞. 同埋可能懷疑佢地有黑底...

引用:
原帖由 watergame 於 2017-9-24 08:20 AM 發表

法國出名多惡法,連同性戀婚姻都合法,法國又立法准未夠16歲兒童性交,這惡法是為了保障權貴搞小孩而不被法律制裁。法國違反神的旨意,剝奪children of god人權。而且馬克龍是屬於索羅斯撒但教歐盟勢力。

辱警而被入 ...
唔通法國唔係民主國家?

香港講句殺無赦都俾人文革式批鬥,澳門拍馬都追唔到。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-9-24 08:30 AM 發表

香港行普通法,不宜引入歐洲的刑法典。
但可以參考星加坡 (星加坡行普通法)。
鞭刑

引用:
原帖由 cortet 於 2017-9-24 09:08 AM 發表

因為 左仔文革思維已經影響香港。
啲人見你講左仔文革就踩, 事實係香港有班人就係走緊呢條路, 以前嘅左仔文革對照今日,夠諷刺

如果警察鬧你,你又如何?佢話佢有人權喎⋯⋯

引用:
原帖由 kcmc 於 2017-9-24 02:39 發表
收你皮先…

實行辱警罪最為典型的國家之一,是本港外遊熱門地、素以浪漫著稱的法國。法國辱警罪,就是涵蓋所有公職人員在內的侮辱公職人員罪(Outrage a agent public),被列入《法國刑法典》第433-5條。
根據條 ...
你好衰㗎,班廢青點有錢去法國喎,用呢d例子係你唔啱

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-9-23 05:55 PM 發表
喺民主國家入面,市民係有權公民抗命鬧差佬,所以日本香港台灣d差佬俾人鬧到笠水都吾敢還拖,
估吾到今時今日喺澳門鬧個黑警竟然要又拉又鎖,澳門自從回歸後急速赤化,估吾到竟然墜落到同大陸一樣咁劣質 ...
究竟黃絲要柒到幾時先肯停?

RE # 15
這裡是香港, 行的是基本法, 你的天一國法去天一國說吧. 或許青山附近有人聽你的天一國法的.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]