• 瀏覽: 22,649
  • 回覆: 354
+4
引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-31 12:46 PM 發表

係你老屈老鄧。
老鄧係講得好清楚。
絕對唔會好似你咁滑頭。
鄧小平講得好清楚承諾唔會單方面廢除基本法,基本法本身變化是時代需要,現在廿多個附件就是基本法歷年變化,附件是基本法一部份相信你個無知白痴不會懂。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-31 01:48 PM 發表

鄧小平講得好清楚承諾唔會單方面廢除基本法,基本法本身變化是時代需要,現在廿多個附件就是基本法歷年變化,附件是基本法一部份相信你個無知白痴不會懂。
鄧小平係講不變。
不變當然包括不會取消。
你只係抽不會取消嚟講。
咁只係掩耳偷鈴。
附件多為說明而唔更改內容,
當然中共用釋法和附件方法去修改基本法,對基本法加加減減。係無可奈何的事實。
法在黨眼中只係工具,從來唔會尊重。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-9-1 10:37 AM 發表

鄧小平係講不變。
不變當然包括不會取消。
你只係抽不會取消嚟講。
咁只係掩耳偷鈴。
當然中共用釋法和附件方法去修改基本法,對基本法加加減減。係無可奈何的事實。
法在黨眼中 ...
哈哈,你無知當然唔知,附件係將原本基本法沒有既野加上去增加基本法內容,大陸法系所謂釋法都係咁意思,遲下又會加上國歌法適用香港,你唔好同我講只係說明。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-9-1 10:37 AM 發表

鄧小平係講不變。
不變當然包括不會取消。
你只係抽不會取消嚟講。
咁只係掩耳偷鈴。
法在黨眼中 ...
鄧小平冇你咁昂居,就算佢唔會預測到將會有國歌法,都唔會承諾基本法條文不能變,只係你夾硬塞落佢把口。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-9-1 11:32 AM 發表

鄧小平冇你咁昂居,就算佢唔會預測到將會有國歌法,都唔會承諾基本法條文不能變,只係你夾硬塞落佢把口。
鄧小平有先見之明,所以佢話除了駐軍之外,唔會派任何幹部嚟香港呀!就係以防將來有人破壞一國兩制。
如果成隊海關進駐香港,唔知又點解話呢?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-9-2 10:28 PM 發表

鄧小平有先見之明,所以佢話除了駐軍之外,唔會派任何幹部嚟香港呀!就係以防將來有人破壞一國兩制。
如果成隊海關進駐香港,唔知又點解話呢?
又塞圾垃入老鄧把口? 幾時講冇幹部黎香港? 中聯辦冇幹部成班人算係乜水? 海關係響租用既西九中方管制區做野,關你乜事?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-9-3 09:13 PM 發表

又塞圾垃入老鄧把口? 幾時講冇幹部黎香港? 中聯辦冇幹部成班人算係乜水? 海關係響租用既西九中方管制區做野,關你乜事?
你話冇?我揾到比你睇你又跪低呀?
識員與幹部你分得清嗎?
中聯班友有執法權嗎?
你又混淆了。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-9-4 01:51 PM 發表

識員與幹部你分得清嗎?
中聯班友有執法權嗎?
你又混淆了。
有與無
你還不是繼續行街吃飯 ....
分別來做乜呀 ?
哈哈 ....

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-9-4 01:51 PM 發表

識員與幹部你分得清嗎?
中聯班友有執法權嗎?
你又混淆了。
你講幾多次大話都呃唔到人,鄧小平講唔會派人黎管治香港,冇講唔會派人黎西九中方管制區做野,中方管制區係執行中國法律,關你九事。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-5 11:10 PM 發表
曾鈺成在報紙上撰文,認爲基本法裏面的「五十年不變」,只限於保持原有的資本主義制度和生活方式,五十年不變」,不適用於基本法其他條文。
鄧小平在談到香港在一九九七年回到祖國以後五十年政策不 ...
所謂既五十年不變
影響到最大既係地
因爲香港所有 crown lease 1997年到期
於是政府當年透過"五十年不變原則“將地契renew 五十年

五十年不變的確影響唔到法律
因爲對於大陸 法律係配合政策的
而係講緊現有政策延續五十年
目的係吸引外資公司留係香港

但其實二十年過去
大陸無需要延續呢個政策
因爲香港已經無優勢
所以 香港要同大陸bargain繼續五十年不變