• 瀏覽: 1,349
  • 回覆: 6
點解個站唔直接設喺接近深圳邊境嗰度?高鐵香港段仲要穿越新界到九龍車站 。高鐵由內地到香港邊境後就可以搭任何車去港九新界各地 。至於已起好嘅香港境內段可以轉做接駁高鐵嘅地鐵,比想搭高鐵的人可以從九龍站接駁去接近深圳邊境嘅高鐵車站 。其實由香港去內地各個城市大部分都係會停站嘅,未必會直接去到各個城市嘅,所以一地兩檢比兩地兩檢節省嘅時間唔會太多。

.

目的 係要宣示中共皇權 , 下一個總站係中環。

.

引用:
原帖由 love999years 於 2017-7-26 10:42 PM 發表
點解個站唔直接設喺接近深圳邊境嗰度?高鐵香港段仲要穿越新界到九龍車站 。高鐵由內地到香港邊境後就可以搭任何車去港九新界各地 。至於已起好嘅香港境內段可以轉做接駁高鐵嘅地鐵,比想搭 ...
樓主, 不如咁諗
如果你搭高鐵去某一個城市, 你會期望在該城市中心區落車, 還是在邊界落車?
玩完走啦, 同樣希望去城市中心區上車, 還是在邊界上車

在市中心上車唔係問題, 人心先至係問題, 下下小事化大, 雞蛋挑骨頭, 個站設係邊度都有問題

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-27 04:54 PM 發表

樓主, 不如咁諗
如果你搭高鐵去某一個城市, 你會期望在該城市中心區落車, 還是在邊界落車?
玩完走啦, 同樣希望去城市中心區上車, 還是在邊界上車

在市中心上車唔係問題, 人心先至係問題, 下下小事化大, 雞蛋挑 ...
而家接近邊界的上水,元朗都好多人住。唔通要啲住喺果度嘅人搭高鐵經過自己屋企去西九站再搭番車轉頭咩?簡直係嘥氣

要近商業區!OK?你以為高鐵唔係用來運送解放軍?
引用:
原帖由 love999years 於 2017-7-27 06:01 PM 發表

而家接近邊界的上水,元朗都好多人住。唔通要啲住喺果度嘅人搭高鐵經過自己屋企去西九站再搭番車轉頭咩?簡直係嘥氣

其實好似香港仲有一個站先到深圳,真無謂

系呀,第一垃去日本,第二站先到深圳
引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-27 06:10 PM 發表
其實好似香港仲有一個站先到深圳,真無謂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]