• 瀏覽: 3,032
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 vanga 於 2017-7-27 09:01 AM 發表

想唔想共軍駐港 ?
解放軍1997年7月1日已經駐港la,你唔知?

引用:
原帖由 vanga 於 2017-7-27 09:01 AM 發表

想唔想共軍駐港 ?
就當你唔計駐港解放軍。我個人真係好想好想! 佔中第一日就想叫咩廿七軍十四軍落黎, 一架坦克駛過旺角, 變晒杮餅執都費鬼事執立即澆上石屎重新輔路, 一天都光晒!

引用:

想唔想共軍駐港 ?
一早駐左港啦~

1. 不全對, 看是沒問題, LIKE有機會出事, 因為LIKE左, FB就會分享出去, 有可能中招, 昨天東張西望請律師講左.

2. 不用估估下, 政府講左, 到時入境處派員去幫乘客做入境手續, 乘客未做手續就了左去, 一樣當非法入境.

5. 越境執法是犯法, 但不代表公安不犯住法去做. 被警方撞破左好幾次. 這問題和高鐵無關.

唔明D人利用2地法律差異造謠,就似港女用中西文化差異選擇對自己有利的要求男生遵守

引用:
原帖由 名字好難想 於 2017-7-27 05:21 PM 發表
1. 不全對, 看是沒問題, LIKE有機會出事, 因為LIKE左, FB就會分享出去, 有可能中招, 昨天東張西望請律師講左.

2. 不用估估下, 政府講左, 到時入境處派員去幫乘客做入境手續, 乘客未做手續就了左去, 一樣當非法入境 ...
1, 係架, like 都要睇下like 乜野....唔好講大陸, 講香港, 如果有人在FB上話要去犯法, 你又去like...真係有可能拿屎上身喎
唔一定拉去坐監, 但畀人邀請協助調查都唔好啦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-27 08:43 AM 發表

當然,甚至連蒲台島都收回
這就是香港回歸一國一制
法理上絕對有可能,只是有冇需要,及時間問題
所以泛民質疑係有道理

用基本法收緊香港特區的權力範圍係開左好壞的先例

我更想知高鐵車票錢點樣同大陸對分
短程好似話2xx一程 打你55波 港鐵每程收百幾蚊

那港鐵負責營運的話分分鐘本都收唔番 (似頭十年機場快線)

政府蝕就無所謂 港鐵蝕 一眾股東齊齊小

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-7-27 08:39 PM 發表

所以泛民質疑係有道理

用基本法收緊香港特區的權力範圍係開左好壞的先例
唔可以咁講
中央權力一直存在,只係需唔需要用及幾時用既問題

因為一地兩檢而運用權力,究竟係為左便行港人及旅客,還是為左收緊特區權力?

香港有些人經常妄想被迫害,又自我中心,大香港主義,中央有需要搞咁大壇野,去收緊特區在西九那小小地方既權力嗎?
中央送左一大塊河套地畀香港又點計?
深圳灣容許香港管轄又點計?
袋左落袋攞左既唔記得晒?

退一萬步,香港搞唔成一地兩檢,甚至高鐵起唔成,唔通阿爺會少左忽肉?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017/7/27 00:08 發表
第4應該是這樣理解吧
香港是中國既一部份,並非獨立國家,香港既土地,屬於國家,中央只是授權香港管轄,因此完全不能以割讓去形容

而香港既區界(特區管轄範圍),國務院有權改變,改變可以是擴大,例如把河套劃給香 ...
今次撐你。

一國兩制的制度己經係突破大陸的法律原則,美國憲法亦經己修改佐十八次,如果大陸要收回香港,隨時可以,何必同港人糾纏法律爭拗。泛民班人仲用虛假的原則,捉字蚤,阻礙社會的發展,支持泛民等於慢性自殺,港人如何選擇?

引用:
原帖由 smart889 於 2017-7-26 08:24 PM 發表
1. 可否瀏覽FB?
如果有人係中港邊界內地一方鐵絲網旁,收到香港網絡信號,又可入到FB, 佢梗係可以入去,大陸又無法律規定不可瀏覽,只不過係封鎖信號,收到你好嘢,又唔係犯大陸法。
2. 行車途中離開車 ...
好心香港人不要浪費時間係這些不是問題的問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]