• 瀏覽: 13,232
  • 回覆: 128
引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-29 02:35 PM 發表

四川除左係勞動力輸出既大省外,仲有優勢在於佢係一帶一路一個好重要既省份,可以話係西北區既運輸輸杻,所以廣東一定要同四川搞好交通配套
講一帶一路的話, 四川應該加強接駁西北, 方便陸路出口, 同埋加強接駁重慶, 利用重慶既水運能力.

一帶一路並唔係將工人送去廣東打工, 而係加強基建方便從西部出口, 將工人留係西部生產.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-29 03:05 PM 發表

講一帶一路的話, 四川應該加強接駁西北, 方便陸路出口, 同埋加強接駁重慶, 利用重慶既水運能力.

一帶一路並唔係將工人送去廣東打工, 而係加強基建方便從西部出口, 將工人留係西部生產.
當一個地方工人唔夠既話,企業就只能出多D人工去請人但就會減低利潤,當到人工已加到令企業無乜利潤後,企業就會搬去第二到,而企業走晒後果個地方就唔會再有發展...........................你其實明唔明呢樣野?

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-29 03:08 PM 發表

當一個地方工人唔夠既話,企業就只能出多D人工去請人但就會減低利潤,當到人工已加到令企業無乜利潤後,企業就會搬去第二到,而企業走晒後果個地方就唔會再有發展...........................你其實明唔明呢樣野?
一帶一路重點原本就唔係發展廣東經濟.

你提一帶一路果時有無諗過呢樣野呢.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-29 03:14 PM 發表

一帶一路重點原本就唔係發展廣東經濟.

你提一帶一路果時有無諗過呢樣野呢.
你好似唔記得左有大灣區呢樣野

引用:
原帖由 wilsonkf 於 29/6/2017 15:05 發表

正在興建蘭渝鐵路,約於明年通車,川渝入大西北更加方便快捷。
都是那句,興建過程遇上不少困難。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-29 14:04 發表

你似乎唔知春運問題根本不在票價, 而在運力.
冇錯

而家係2017

中國人均收入相當高

自2005,人工每年增長20-25%!

所以票價唔係問題

運力 - 2017春運,高鐵客量首超普鐵!

樓主啊,你知唔知渝貴200公里時速鐵路今年通車啊?

政府醒唔醒唔知,但你醒下啦,第日重慶去廣東省先1300公里,成都1600公里,票價會平過而家ga

渝貴鐵路建成後,將連通蘭渝鐵路貴廣鐵路,成為西部另一個重要的快速出海通道。由重慶到貴陽只需2個小時,到廣州也只需6個小時,可完善西北西南華南地區鐵路運輸通道,拉動川北、重慶、貴州大片區的經濟發展,提高鐵路網線的輸送能力。

引用:
原帖由 cxa343 於 2017-6-29 21:07 發表

冇錯

而家係2017

中國人均收入相當高

自2005,人工每年增長20-25%!

所以票價唔係問題

運力 - 2017春運,高鐵客量首超普鐵!
仲有,可以早啲返到老家同親人團聚,用多些少錢係值得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]