• 瀏覽: 4,221
  • 回覆: 39
+2
引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 11:57 AM 發表

NO, 唔係漢奸。

係中國先咁特別,為政治須要曲解詞語,係外國,好似Sean Connery,就從來沒有英國人形容過佢係英奸。
哈....討論漢奸的定義......可以講到去英國? 不如講火星丫

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 12:01 PM 發表

哈....討論漢奸的定義......可以講到去英國? 不如講火星丫
子曰:必也正名乎。

用漢奸罵非漢族,是不恰當的定義。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 11:57 AM 發表

NO, 唔係漢奸。

係中國先咁特別,為政治須要曲解詞語,係外國,好似Sean Connery,就從來沒有英國人形容過佢係英奸。
哈哈, 因為Sean Connery從來只自認蘇格蘭人,冇認係英國人。

引用:
原帖由 tak97 於 2017-6-28 01:08 PM 發表

子曰:必也正名乎。

用漢奸罵非漢族,是不恰當的定義。
漢奸=中奸,有乜問題?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-28 01:13 PM 發表
漢奸=中奸,有乜問題?
言語、文字,是用來表達自己心中所想表達的意思,如果語意不清,其他人便不明白你想表達什麼。作為人們日常溝通工具,最好是清晰明確,所以小弟才提出這題目。

引用:
原帖由 tak97 於 2017-6-28 01:28 PM 發表

言語、文字,是用來表達自己心中所想表達的意思,如果語意不清,其他人便不明白你想表達什麼。作為人們日常溝通工具,最好是清晰明確,所以小弟才提出這題目。
那些大漢族主義者,經常針對少數民族,做成少數民族離心離德,不利中國統一,這是不是漢奸?

參考 秦檜 “跪族”, 吳三桂  汪精衛之流, 歷史留名啊  ,香港一些漢奸一個人跪着, 還想拉700多萬香港人一起下跪 英美洋爹才 舒服, 我只能祝福你漢賤 維持 50年不變了, 你的後輩子孫一定也要灌輸他們不是中國人 切記 切記

引用:
原帖由 wk1981118 於 2017-6-28 03:30 PM 發表
參考 秦檜 “跪族”, 吳三桂  汪精衛之流, 歷史留名啊  ,香港一些漢奸一個人跪着, 還想拉700多萬香港人一起下跪 英美洋爹才 舒服, 我只能祝福你漢賤 維 ...
吳三桂明顯係促進中華民族統一嘅英雄,佢最多係「明」奸。

引用:
原帖由 tak97 於 2017-6-27 06:18 PM 發表
時政版經常有人罵人係漢奸,大家可以發表一吓漢奸的定義。
屌呀!一個被亂用、濫用又唔嚴謹嘅詞等同「靚仔」「靚女」有乜好討論?反正貪污上萬億益美帝嘅唔係漢奸、指責人貪污上萬億益美帝嘅係漢奸美狗。

李冠春……又

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]