• 瀏覽: 2,992
  • 回覆: 20
樓上講教育, 媒體偏頗係造成廢青的成因,  但我覺得最大問題其實係少年時期邏輯教育的缺少.

邏輯係瓣別事物真假, 成因的學科....比如同一目標: 我現在係窮人, 我想變成富人。有邏輯的人會分析自己係窮人的成因, 自己變成富人的所需因素, 各種因素的真假邏輯, 然後會按表計劃去實行可以實行的富人因素, 排除可以排除的窮人成因。

而邏輯混亂的人則可能相信以下毫無邏輯的命題:  我窮因為689, 我唔富因為中國唔比民主香港。

所謂可恨之人必有可憐之處,起跑線問題事實上係存在, 但更多是家風, 家教問題, 有家風, 家教的家庭, 不用富裕, 小朋友起跑線都好高, 因為佢地由細開始就培養小朋友各種成功特質, 當然也包括分瓣事物真假, 成因的邏輯能力......

相反有邏輯混亂的父母, 大多數情況下自己都會邏輯混亂正如樓上某位ss就可能有邏輯混亂的父母……廢青憎恨中國的理由只是廢青自已憎恨中國的理由....thing is a thing, a thing is notanother thing對某些人來講真係好深, 可恨之人必有可憐之處.

題外話,  其實邏輯核心只有三條定理,  點解學校唔係小學開始就教簡單邏輯?

是尊貴身份的失落感, 是被人超越的恐懼感.

引用:
原帖由 carters 於 2017-6-27 07:20 PM 發表
上面內地人真係好煩,佢地不停講普通話,我都聽唔明講乜,之後同佢講「我聽不懂」,
就用冷眼嘲笑對人,好心唔好咁野蠻。

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-27 09:04 AM 發表

你件五毛你知唔知幾多憎大陸既香港人係中產家庭呀?好多仲侈咗民去加拿大!

你其實應該照下鏡睇下自己乜嘢料先講啦!

支持大陸既好多係貪蛇齋餅既香港低層!民建聯工聯會D票有 ...
嗎就係俾 [解放軍殺到黎],
嚇到走到去加拿大囉.

大把人賤賣層樓走添.
然後又高買加拿大樓.

依家嗎,
睇住自己賤賣的樓,升值N倍.
睇住以前既伙記,升左做CEO,

引用:
原帖由 carters 於 2017-6-27 07:20 PM 發表
以前上去做大爺,大把人服待的.
依家,睇住以前幫你斟茶既伙記,
囉住舊錢落黎買名牌,
仲要服待佢.

引用:
原帖由 citycat 於 2017-6-26 10:20 PM 發表
廢青憎恨中國表面理由係中國獨裁, 而懷念港英表面理由係因為往日的好日子, 但佢地往日有咩好日子? 以前佢地同屋企人一齊住公屋, 而家都係同屋企人一齊住公屋, 以前老豆打份牛工, 而家佢都係打份牛工, 分別係邊度?
...
好,真的講得好!!

所以有時都好懷緬港英時代,真的慚愧!!

有邊個唔想自己俾人優越?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]