• 瀏覽: 5,079
  • 回覆: 39
+5
引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-6-25 11:03 PM 發表

好想知道20年前有那一款手機可以上網可以支援電子支付?

柒頭睇下!

逾1900萬個肯尼亞人當中八成都有手機,早於2007年,當地的龍頭電訊公司Safaricom開始提供手機傳送和接收現金服務,名叫「M-PESA」。「M」代表流動,「PESA」在當地語是錢的意思,它被稱為肯尼亞的替代貨幣,錢如短訊般經手機發送,一部最便宜的手機就可就做。
傳統銀行業受威脅
你只要到M-PESA零售店支付代理現金,職員便會代轉換成虛擬貨幣。肯尼亞有接近9萬間M-PESA代理零售店,形成龐大的電子貨幣網絡。藥房、路邊香料舖、理髮店,甚至公共廁所也有售賣M-PESA,這是「無銀行」的銀行業,肯尼亞人手機的選擇清單,可以傳送錢、支付賬單和購物,靠個人識別碼來認證,付款時只須在手機上輸入對方手機號碼和金額,再輸入個人識別碼便可。
今天的肯尼亞人能直接從手機收取薪金,也可以開儲蓄戶口和在手機賺取利息。商家利用M-PESA銷售產品、出糧,甚至作貸款拓展生意,而且利率比銀行低得多,而由於貸款透過手機進行,所以幾乎沒有管理費,大幅降低成本。

引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-6-25 10:37 PM 發表

漢奸 殖民奴 的 謬論

意外嗎 !!

附件

IMG_0809.JPG(13.61 KB)

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-26 03:46 PM 發表

柒頭睇下!

逾1900萬個肯尼亞人當中八成都有手機,早於2007年,當地的龍頭電訊公司Safaricom開始提供手機傳送和接收現金服務,名叫「M-PESA」。「M」代表流動,「PESA」在當地語是錢的意 ...
而家係2017年,20年前係1997年,你篇野講嘅係2007年喎

仲有,支持寶2004年已經出現咗啦😆😆

引用:
原帖由 cosisi 於 2017-6-25 17:04 發表

同中國不重視個人私隱有咩關係?
中國重唔重視私隱我唔知
不過美國國安局全面監控公民就係人都知

引用:
原帖由 hoiwingn 於 2017-6-26 15:11 發表
Apple pay 樓主點解釋
仲有Google Pay

用支付寶俾錢就係侵犯私隱
用外國服務就唔係

呢樣叫...雙重標準

引用:
原帖由 hoiwingn 於 2017-6-26 03:11 PM 發表
Apple pay 樓主點解釋
無得解,直接收皮了事

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 12:42 AM 發表
大陸同肯尼亞宇宙最強!

知道原因嗎五毛?

原因大陸人私隱權一文不值,大陸既法律保障同肯尼亞差吾多!

香港人同歐美日韓發達地區要玩電子支付二十年前就 ...
你私隱值幾多? 你上香討已經洩露你個人私隱,咪撚上喇! 笑鳩大陸人,你自己咪一樣咁柒!

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-26 03:46 PM 發表

柒頭睇下!
逾1900萬個肯尼亞人當中八成都有手機,早於2007年,當地的龍頭電訊公司Safaricom開始提供手機傳送和接收現金服務,名叫「M-PESA」。「M」代表流動,「PESA」在當地語是錢的意 ...
"香港人同歐美日韓發達地區要玩電子支付二十年前就玩到啦!"

原來樓主的智商,可以將2007年當係距今20年,你智商咁超眾,點夠你講。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-6-25 05:08 AM 發表
不管你自覺還是不自覺,樂意還是不樂意,大數據正以空前的速度和規模滲透到人類社會生活的方方面面,它在一定程度上已經和正在改變人們觀察、認識、思考乃至生存與發展的方式。
佢識條柒大數據咩!美國佬第一個要求減少現金交易,盡量用信用卡,支票付款。香港係減少現金交易也不為餘力。中國人最實在現兜兜最實制。以後大陸信用卡使用會越來越少。中國電子支付比起信用卡先進10年啦。

班垃圾受洋人監控就無問題, 死都要用fb, gmail, utube

同一班垃圾受中國監控就唔得。

成班祟洋垃圾。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]