• 瀏覽: 12,999
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-25 08:17 PM 發表

有人話英國政府會趁脫歐俾bno平權,攞番d形象分
呢個飛機可以打三年.

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-25 08:17 PM 發表

post你本BNO出黎(如有),等討民比D形象分你.

唔好斷章取義滾鳩班無知黃絲啦

「BNO與居歐權」事件[編輯]
2007年起,黃世澤聲稱,歐盟《里斯本條約》生效後,英國國民(海外)(BNO)持有人可以成為歐盟公民獲得居歐權;並表示已有BNO持有人成功闖關。2009年12月1日,《里斯本條約》生效,有網民聲稱買了機票準備移民歐洲。

2009年12月6日,《香港蘋果日報》引述歐盟駐港辦事處和英國駐港總領事館都否認此項謠言,澄清英國政府早已宣布BNO不會獲得居英權,其地位也不會因《里斯本條約》生效而改變;歐盟駐港辦事處表示,依《里斯本條約》規定,只有英國公民、受惠於1981年英國國籍法案第四部分的人士、英國海外領土直布羅陀公民,才能以英國護照成為歐盟公民[1]。

2009年12月7日,黃世澤在《香港蘋果日報》讀者投稿專欄表示「筆者由始至終認為,香港的英籍人士應該有全面英國公民權利,這是香港人的天賦權利,不容英國政府無理剝奪」,並指出「部分歐洲國家已對英國國民(海外)護照持有人視為歐盟公民身分而發出居留准證(residence permit),包括以嚴謹著稱的德國」;黃又於文章要求歐盟與英國公開交代[2]。及後,12月13日及14日陶傑於《香港蘋果日報》專欄撰文評論事件,表示英籍和BNO的分別只有英國內政部仍然懂得,英國地方政府和一般英國人早已把BNO忘得一乾二淨,其他歐盟國家的官員更不用說,「灰色的條文一旦見光,(英國)政府內政部就會明文指令各地教育局區別兩種護照」;陶傑並不點名諷刺,將事件張揚的人(黃世澤)是「最蠢最蠢的小老鼠」。[3][4]另外,陶傑亦於香港商業電台雷霆881聲音專欄《陶言無忌》指出,有關法律漏洞被張揚只會逼使英國立即修例,任何人從此無法鑽法律空子。[5]

2009年12月22日,黃世澤在MyRadio節目《家豪會客室》中接受訪問,他質疑《香港蘋果日報》報道歐盟駐港辦和英國駐港總領事館否認「BNO獲居歐權」的說法存在疑點,指該報道並無引述發言出自哪位官員,可能只是「記者打電話到旅遊熱線得知」。黃並聲稱歐盟駐港辦事處無權解釋《里斯本條約》,並指「BNO的居歐權極具爭議」、「官方連新聞稿也不發,是怕有司法覆核」、「歐盟不能代表所有歐盟各國海關發言」、「歐盟國家對種族歧視的指控很忌諱」、「BNO持有人沒有居英權,是種族歧視」。黃更建議網民,如要成功「移民」,就不要取道愛爾蘭,取道德國、荷蘭或挪威則「較有機會」。黃在節目中亦表示要「挑戰」質疑他的人,指如有人申請被拒可將有關文件正本給他看,他會為他們給予法律意見,但他不會作出任何保證和賠償。

《家豪會客室》主持人李家豪遂向黃世澤詢問他是向誰諮詢歐洲法;從當晚節目錄音可證,黃只回答那是來自「他很多熟悉歐洲法的德國朋友」;李再詢問黃會否以他「傳媒的身分」求證其理據,黃突激動表示「求甚麼證?五毛黨怎樣都會質疑我的固定看法」,並質疑李的問題用意是設圈套讓他「中計」

無錢無物(業),兼夾盲(唔識英文)聾(同左)啞(同左),响倫敦過到3日既話,可以入健力氏.乞食唔計,

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2017-6-25 03:31 AM 發表
真唔真都唔關傻西樓主事,佢根本無bno,而且佢係佢口中所講新香港人死蝗蟲~
本bno呢?唔係冇呀?問你D朋友借黎影ㄧ影.呀,你D朋友都冇,出句聲啦.

特大好消息 如果香港持有BNO的都去曬英國就天下太平了

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-24 09:16 PM 發表
http://travel.ulifestyle.com.hk/DetailNews.php?id=ADgRYREtA3MMLw&p=1
從 2006 年所修訂嘅 BNO,裏面清楚講 BNO 持有人如果連續逗留英國 5 年,5 年內唔超過 450 日離開英國,BNO 便可 upgrade BC(British Citi ...
恭喜! 恭喜!
但願成真, 香港班英奴有地方落腳了

引用:

你講到bno咁好,何需平權?

英國自己都成身屎,得q閒理你班低等公民? bn on9!

引用:
原帖由 好時年 於 2017-6-25 09:31 PM 發表

post你本BNO出黎(如有),等討民比D形象分你.
唔好咁樣迫人啦, 一早話懷疑佢有冇BNO, 樓主扮睇唔到....心知就算, 想迫死人咩

支持香港拿BNO既馬上移民去英國,今生不做中國人

引用:
原帖由 shan3158 於 2017-6-26 09:52 AM 發表
特大好消息 如果香港持有BNO的都去曬英國就天下太平了
去英國,無回程機票,過到海關既機會率係......

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-24 09:16 PM 發表
http://travel.ulifestyle.com.hk/DetailNews.php?id=ADgRYREtA3MMLw&p=1
從 2006 年所修訂嘅 BNO,裏面清楚講 BNO 持有人如果連續逗留英國 5 年,5 年內唔超過 450 日離開英國,BNO 便可 upgrade BC(British Citi ...
重爆料,因住分薄咗,重唔買機票入藉,快D去,去咗唔好返香港,一路好走。

引用:
http://travel.ulifestyle.com.hk/ ... RYREtA3MMLw&p=1
你都 嘥L氣,bno只可 逗留英國半年,半年唔可以返工,重要揾藉口入境逗留半年,跟著又要出境 兜個圈,其間又工作唔度,跟著又返英國,又住半年,你呢五年食乜L,住邊度,一係買樓投資收租,如果有錢買樓不如直頭投資移民,你話你係咪嘥L氣,不怪得 鄭松泰,話D黃絲選民係白痴,真係無一個正常,真係想唔比人笑都唔得。

引用:
原帖由 吳尊函 於 2017-6-26 03:49 PM 發表

你都 嘥L氣,bno只可 逗留英國半年,半年唔可以返工,重要揾藉口入境逗留半年,跟著又要出境 兜個圈,其間又工作唔度,跟著又返英國,又住半年,你呢五年食乜L,住邊度,一係買樓投資收租,如果有錢買 ...
//重要揾藉口入境逗留半年,跟著又要出境 兜個圈//
英國佬會唔會俾D 垃圾多次入境而取得居英權?

樓主話英國佬做咗嘢,好高興,點知比人潑到成頭冷水.宜家濕著個頭潛水,揾本bno.加油呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]