• 瀏覽: 4,578
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
在尾國, 整水喉整車倒垃圾人工好過好多大學生, 的確, 未來世界唔需要咁多大學生;開大學的梗係愈多學生愈好, 但佢地一定唔敢保證讀大學有前途, 相反佢自己前途就有保證
引用:
原帖由 june101 於 2017-6-16 11:40 AM 發表
(https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A%E8%A9%95-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%9C%B0/97789/-%E4%BE%86%E7%A8%BF-%E8%AE%80%E6%9B%B8%E4%BD%95%E5%83%B9-%E5%B0%8D%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%9D%92%E5%B9%B4%E4%B8%8A%E6%B5%81%E7 ...
跟過往勤力做OFFICE, 懶就做地盤唔一樣,  決定讀唔讀大學要考慮自己能力

引用:
原帖由 june101 於 2017-6-20 01:44 PM 發表

你認為能夠脫穎而出的精英,佢0地0既世界觀(以及其他條件) 和其他人有甚麼分別?
認識自己, 認識世界

調節自己, 配合世界

實際D講: 思考下自己既長處係乜? 自己想要既係乜?為佐自己想要既野, 自己可以犧牲D乜?
社會需要乜野人?自己可以點成為社會需要既人?自己可以點成為賺到錢既人?
並努力改變/增強自己

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-6-20 02:00 PM 發表

本來呢啲先係大學畢業生

其餘大部分科只係polytechnic 既層級

純粹為佐加大大學畢業生人數夾上去
政策使然⋯⋯

引用:
原帖由 june101 於 2017-6-22 07:06 PM 發表

政策使然⋯⋯
我更覺得係笨十‘民意’使然

一街都係垃圾大學生

都仲大把人出泥話唔夠,話俾大陸學生搶走佢地既學位

政策都係‘急市民所急’ —— 又一例子證明選民既眼光係盲目既

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-6-20 02:03 PM 發表

唔好話乜科,我覺得公開試已經好睇到一個人既質素: IQ, AQ, EQ

公開試幾A,或者DSE年代平均5*以上既,都好少話“上流唔到”

一個人唔叻,花費200%努力先可望向上流,係合理
要上流,要叻啲咩呢?
IQ丶EQ丶AQ,哪個/哪些較/重要?

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-6-20 04:11 PM 發表
在尾國, 整水喉整車倒垃圾人工好過好多大學生, 的確, 未來世界唔需要咁多大學生;開大學的梗係愈多學生愈好, 但佢地一定唔敢保證讀大學有前途, 相反佢自己前途就有保證
跟過往勤力做OFFICE, 懶就做地盤唔一樣,  決定 ...
喺香港都有少少呢種情況,藍領工作嘅都唔代表人工特別低的...
其實讀書都只係一張入場券,其實對社會有用的技能都好重要,不過香港嘅紛圍似乎係太吹捧"要考好DSE入大學"嘅路徑...

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-6-22 07:13 PM 發表

我更覺得係笨十‘民意’使然

一街都係垃圾大學生

都仲大把人出泥話唔夠,話俾大陸學生搶走佢地既學位

政策都係‘急市民所急’ —— 又一例子證明選民既眼光係盲目既
其實大學都真係唔係個個都適合入去,唔係個個都叻讀書架嘛
//政策都係‘急市民所急’ —— 又一例子證明選民既眼光係盲目既// <--- ??講多少少吖

引用:
原帖由 june101 於 2017-6-22 07:27 PM 發表

其實大學都真係唔係個個都適合入去,唔係個個都叻讀書架嘛
//政策都係‘急市民所急’ —— 又一例子證明選民既眼光係盲目既//  
反8萬5 夠笨未?

引用:
原帖由 june101 於 2017-6-22 07:15 PM 發表

要上流,要叻啲咩呢?
IQ丶EQ丶AQ,哪個/哪些較/重要?
借占豪既一句話

以大部份人既努力程度,跟本不用去拼天賦

只要努力努力再努力(包括努力學習,唔係盲做),已經贏佐九成半人

至於行頭, 只要做到行頭最top1%, 好似都無乜所謂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]