• 瀏覽: 43,508
  • 回覆: 374
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 11p 於 2017-5-28 11:11 PM 發表

好?貪污洗黑錢
依D係未成熟體制國嘅官員專利.香港好早期巳經有廉政公署架

引用:
原帖由 11p 於 2017-5-28 11:12 PM 發表
[quote]原帖由 riverip 於 2017-5-28 08:55 AM 發表 http://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif
中國人唔比人話得架 [/quote

咪係囉
佢地話依家中國好強大,可同美國爭架

引用:
原帖由 andy8998 於 2017-5-28 05:23 PM 發表

你舉一個咁既例子係冇用
我唔係環保份子,更加唔係道德X
我係支持香港拎百份之五郊野用地起樓
我吾會要求人完美
你話要一個國家零污染係多餘
最重要係平衡

你咪污染羅
吾好係我有生之年要我帶口罩出街就得
我死左  ...
閣下說“好好(多)地方都有工業,問題係人地有環保守則”,針對此番見解,我便舉出在好多地方之一嘅人地國家美國頁岩油開採工業嚴重污染環境,說明閣下的論述錯誤,人地嘅環保守則未必便能成功保護環境,以外國的月亮未必便份外圓作比喻。我的論述到此結束。

我是順著閣下“人地有環保守則”之說,舉出反証。那舉出反證是不是代表我以“踩人地”的策略來遮掩中國污染問題焦點呢?可我在本則話題的所有回帖中,我根本沒有發表過任何關於中國污染的論述,所以“踩人地………係咪咁你會安樂”純粹是閣下對反證的過度解讀。

最后我必須指出,
閣下提出“人地有環保守則”,
我便舉反証人地國家有守則也護不了環境,
閣下便說“ 唔水好理其它國家啦,我理得佢死丫又唔係我祖國”。
別人順著閣下的思路討論,閣下忽然又叫停,的確是讓人驚訝。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-5-28 01:16 PM 發表 

單單是美國頁岩油開採工業便造成可怕的污染了,外國的月亮可真是份外圓麼?
https://global.udn.com/global_vision/story/8663/1899135

你舉一個咁既例子係冇用
我唔係環保份子,更加唔係道德X
我係支持香港拎百份之五郊野用地起樓
我吾會要求人完美
你話要一個國家零污染係多餘
最重要係平衡

你咪污染羅
吾好係我有生之年要我帶口罩出街就得
我死左 下一代埋單 我睇吾到 冇計

你可以舉個例子有邊個地方既首都係要帶口罩出街既?

你踩人地冇用架,你屋企比人打劫,警察同你講人地城巿一個星比人爆格一次,你一個月好好架啦,係咪咁你會開心d?係咪咁你會安樂?你做人有冇要求?

空氣好少少對中國人唔係好事咩?唔水好理其它國家啦,我理得佢死丫又唔係我祖國,我想自己地方好d姐,中國地大物博,風光如畫,少d污染吾好咩?

引用:
原帖由 bdbd321 於 2017-5-28 11:04 PM 發表

中國到處都有霧霾啦
黃屍只有發夢先會去到中國,夢中覺得有霧唔出奇。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-5-28 11:49 PM 發表

閣下說“好好(多)地方都有工業,問題係人地有環保守則”,針對此番見解,我便舉出在好多地方之一嘅人地國家美國頁岩油開採工業嚴重污染環境,說明閣下的論述錯誤,人地嘅環保守則未必便能成功保護環境 ...
真是這樣嗎
原來是想跟我說人家有環保守則也沒好好遵守
那這是小學雞討論 我太看得起閣下
污染都去到京城了 還要討論這個

真可悲

引用:
原帖由 PSlovingyou 於 2017-5-28 10:26 AM 發表

中國係強大, 因為佢的確係一個大經濟體
呢樣嘢在數字上已明確反映
無必要拗
政治和軍事就更加唔駛講吧?
人地在聯合國係常任理事國之一
至於人點解會有外國護照?
這源於買保險心理
你班香港人唔係都成日話自 ...
以前讀中學時, 吾記是魯訊還是胡適,有一文章說中國人最差的劣根性就是 ' 恥笑文化 '! 最喜歡那別人的不是來取笑一返, 以抬高自己!

在香港, 特別是黃C,最不想做中國人, 又喜歡恥笑中國人及事, 正正反影出中國人的'劣根性' , 這個姓潘就是表表者, 中國就因為太多呢
種品格低的存在!! 唉.....

WC成日話香港人文化高, 一個真正文化高既人點會睇唔起內地人或任何文化程度比較低既人?

其實香港人,系好多高學識低文化
引用:
原帖由 kingchan75 於 2017-5-29 10:25 AM 發表

以前讀中學時, 吾記是魯訊還是胡適,有一文章說中國人最差的劣根性就是 ' 恥笑文化 '! 最喜歡那別人的不是來取笑一返, 以抬高自己!

在香港, 特別是黃C,最不想做中國人, 又喜歡恥笑中國人及事, 正正反影出中國人 ...

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-5-29 11:29 AM 發表
WC成日話香港人文化高, 一個真正文化高既人點會睇唔起內地人或任何文化程度比較低既人?

其實香港人,系好多高學識低文化
而家中學課本吾知還有沒有那編文章, 估計應該沒了!!  香港的教育真失敗!....

潘diu濤,你條反中匪,問吓自己係咪玻璃心先!

她是醒目的,她知道「踩中國」就非常迎合美國學府高層心意,所以大力⋯⋯
翁靜晶(律師)曾撰文述說其親身體驗,因揣摩不到學府高層心意,尤其是講「要有自己看法」,給她評分的教授,後來她發覺,即使自己完全正確,但和教授想法不同,係不可能取得合理分數的!幸好她醒目,馬上作出和原作相反但完全迎合教授想法的習作,於是成功畢業!
其實,有去過下大陸同各地行過吓的人,都知道空氣不會經常如某些「漢人學得胡兒語 站在城頭罵漢人」人所述。當然,有時因氣候因素,廢氣因本來大氣空氣不流通,不能有效散去,每區始終有這樣的日子。
若果她是另有所指,則她一定在美國居住的日子不夠長,美國的所謂「自由」也是很有限度的。例如以攜帶槍械來說,某些洲需「公開」露械,某些洲則不可公開露械,一旦不符合規定即犯法。換句話說,不能按自己喜好去攜帶。

引用:
原帖由 hkjc166 於 2017-5-26 11:57 PM 發表
樓主也有一顆玻璃心呢
中國人就是如此,不接受批評,

人地話你....你又話人

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-5-26 03:13 PM 發表
http://static.apple.nextmedia.com/images/e-paper/20170525/large/1495708424_495a.jpg

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170525/56742049
近日發生在美國和澳洲的兩件小事,令萬千中國網民 ...
點解要對美國日本有感恩之心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]