註冊 登入

黃俄羅斯計劃,中國國境線差點只到山海關

但係最重要,我哋要諗清楚,俄羅斯係咪一個值得信任合作嘅夥伴,從近代歷史,中國同俄羅斯合作,基本上都搵唔到咩好處!

聯俄抗美,簡直喺度on9嘅想法!!

無錢!睇吓美贊臣賣奶粉比大陸仔,定賣比你?!
試吓叫民主口號,講下人權,又睇下美贊臣會唔會送奶粉俾你!!
引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-5-22 07:14 PM 發表

回到一個基本H問題,一個國家主席,係完全冇壓力下,點解會將自己H土地承認其他人的?咁樣做法啱唔啱?
你地輪子吾知道國際法上外東北已在清代永遠割讓? 江澤民回到清代簽字嗎?
吾怪得江澤民當輪子只係畜牲

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-5-22 07:16 PM 發表

但係最重要,我哋要諗清楚,俄羅斯係咪一個值得信任合作H夥伴,從近代歷史,中國同俄羅斯合作,基本上都搵唔到咩好處!

聯俄抗美,簡直喺度on9H想法!!
Kmt跟美國,到e+仍係東亞賤民,
中共跟俄佬,現在係東亞大佬,
你話呢

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2017-5-22 07:20 PM 發表

Kmt跟美國,到e+仍係東亞賤民,
中共跟俄佬,現在係東亞大佬,
你話呢
咩大佬呀,而家有錢幾個國家,承認中國係大佬咩?

新加坡承認左啦?台灣?日本?

派錢做慈善家!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2017-5-22 07:19 PM 發表

你地輪子吾知道國際法上外東北已在清代永遠割讓? 江澤民回到清代簽字嗎?
吾怪得江澤民當輪子只係畜牲
一早冇問題,仲有乜嘢可以傾呀?有洗咩簽訂新嘅協議條約啊?

擺明就係你承認人哋嘅權利,放棄咗自己嘅權利!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-5-22 07:11 PM 發表

抹黑?如果一早已經大家同意,仲有咩新合約可以簽啊?

冇爭拗,點會有新決定啊?
咪話左你聽老江簽既邊界協定係著數左,俄羅斯交還部份控制土地。

簽左多過唔簽。

黃屍講台講屍黃
反賊亂中亂賊反
毒港老師老港毒
西毛九吹九毛西

回覆 引用 TOP

唔講啦,要食飯,都係果句,黐住俄羅斯冇着數!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-5-22 07:42 PM 發表

唔講啦,要食飯,都係果句,黐住俄羅斯冇蚍ヾI
中共邊有你講咁蠢?
過去 30 年,中共黐得最多係美國。中美的貿易量、中國買的美債 ..................
不過中共又黐住俄羅斯。SU-35, S400, ......................

所以果 D 極端仇美、仇俄都是笑話。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-5-22 09:07 PM 發表

中共邊有你講咁蠢?
過去 30 年,中共黐得最多係美國。中美的貿易量、中國買的美債 ..................
不過中共又黐住俄羅斯。SU-35, S400, ......................
所以果 D 極端仇美、仇俄都是笑話。
其實,不是常客,路過見到衎B中XX的樓主苳琱痝活A出來鴿下佢,點知又殺出個迡_XX貝利郱d到比較混亂,不過真的刺激,好玩過LOL,好玩過Overwatch……

不過,真的覺得,同俄交手,要更小心,大家為鄰,矛盾更多!!

遠交近攻   「三十六計」的一計。原文為:「混戰之局,縱橫捭闔之中,各自取利。遠不可攻,而可以利相結;近者交之,反使變生肘腋。范雎之謀,為地理之定則,其理甚明。」

復XX貝利條友比較麻煩,書睇得多!!
下次偷襲佢,要做多D功課!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-5-23 12:53 AM 發表

其實,不是常客,路過見到衎B中XX的樓主苳琱痝活A出來鴿下佢,點知又殺出個迡_XX貝利郱d到比較混亂,不過真的刺激,好玩過LOL,好玩過Overwatch……

不過,真的覺得,同俄交手,要更小心,大家為鄰,矛盾更多!!

遠交近攻   「三十六計」的一計。原文為:「混戰之局,縱橫捭闔之中,各自取利。遠不可攻,而可以利相結;近者交之,反使變生肘腋。范雎之謀,為地理之定則,其理甚明。」
秦以邊陲之地,面對東方六強才適宜遠交近攻。
以現今美國冠絕全球的軍力,它的軍力可以輕易幅射到中國的東南沿海,所以對美國來說並無遠近之分。

中俄相連自然有領土紏紛。美國作為霸主就要消滅、遏制潛在的強國。
中國崛起,俄國自然擔心中國要取回失土,美國更是擔心中國要取代它的霸權,所以有第一、第二島鏈的遏制。
美國軍力之強,中俄聯手亦只能抗衡。

遠交近攻係無得玩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-5-22 07:16 PM 發表

但係最重要,我哋要諗清楚,俄羅斯係咪一個值得信任合作嘅夥伴,從近代歷史,中國同俄羅斯合作,基本上都搵唔到咩好處!

聯俄抗美,簡直喺度on9嘅想法!!
民國如果無蘇聯出資,黃埔軍校點黎,民國史根本無可能離開蘇聯。你所謂既好處,視乎你點定義,49年至今,中國既武備力量,唔通真係49年後一窮二白攪得到?係軍備,核武和近年既海軍,我地係得到唔少好處,當然亦付出好大代價。
中國係美國、俄國關係入面,如果就咁認為中國係聯合俄國對抗美國,太單純了,起碼唔應該用抗美呢個詞彙,美國對中國發展好重要,你查下老鄧當年講既野。至於俄國,我唔覺得中國而家係同佢聯合,只係有一D議題上令雙合走埋一齊,最簡單係雙方都想係國際圈子中有多D空間。

“天下好書,當天下人共之!古人以匹夫懷壁為有罪,況書之為寶,尤重於盡壁,敢懷之以賈罪乎?”

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。