• 瀏覽: 3,459
  • 回覆: 56
  • 追帖: 1
+4
【明報專訊】九巴上月獲批為期10年的新專營權,據了解,九巴將於下月向政府遞交月票計劃文件,有望最快年底推出,月票分4類,定價約為八五折,其中新界西過海到港島月票約為875元。

過海巴士,同新巴或城巴聯營。
技術上問如果上了新巴或城巴,是否月票都 OK?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170427/s00002/1493229902102

月票絕對係過海返工人士恩物,有月票先有誘因唔答港鐵

全球最貴月票?

我認為月票應該係學英國咁, 分區去區, 有平有貴, 仲有係港鐵巴士共用好些等市民有選擇, ......

巴士月票新界西應可以不限地區出九龍五百蚊一個月, 八五折吸引力不足!

只能從新界西到香港的月票有咩用, 應該加埋新界出九龍一類的月票,

真係呢屆政府先搞到呢班公司

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-4-27 07:21 PM 發表
我認為月票應該係學英國咁, 分區去區, 有平有貴, 仲有係港鐵巴士共用好些等市民有選擇, ......

巴士月票新界西應可以不限地區出九龍五百蚊一個月, 八五折吸引力不足!
巴士地鐵競爭對手 點搞得成? 你又想拉倒呢個計劃? 85折唔夠吸引力咪唔好坐 等巴士公司出一折飛

如果爭取得成, 今次係田北辰和方國珊的工勞!我見只有佢二個關心月票問題!

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-4-27 07:24 PM 發表
只能從新界西到香港的月票有咩用, 應該加埋新界出九龍一類的月票,
中文好難理解咩?

堅決反對九巴推出月票,這是搶奪鐵路乘客的行為,令鐵路有機會出現虧損,非常可恥!請梁特首責成運輸及房屋局拒絕九巴申請,並勒令九巴即時取消所有路線,由鐵路公司開辦鐵路巴士接載乘客來往沒有鐵路覆蓋的地區。畢竟巴士已經是過時的交通工具,且污染環境,嚴重削弱中國香港的競爭力。

引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-4-27 07:35 PM 發表

中文好難理解咩?

咩叫新界西內不過海月票?
屯門去元朗?

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-4-27 07:39 PM 發表

咩叫新界西內不過海月票?
屯門去元朗?
有專營巴士屯門往來元朗咩?俾啲常識得唔得!

引用:
原帖由 theharbourside 於 2017-4-27 07:35 PM 發表
堅決反對九巴推出月票,這是搶奪鐵路乘客的行為,令鐵路有機會出現虧損,非常可恥!請梁特首責成運輸及房屋局拒絕九巴申請,並勒令九巴即時取消所有路線,由鐵路公司開辦鐵路巴士接載乘客來往沒有鐵路覆蓋的地區。畢 ...
元朗西鐵站, 朗屏西鐵站, 南昌西鐵站好多新假豪宅就快入伙, 新地自己知咩事, 唔推月票, 西鐵根本負擔唔到繁忙時間的人流.....
九巴推月票爭客有著數!

引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-4-27 07:40 PM 發表

有專營巴士屯門往來元朗咩?俾啲常識得唔得!
屯門來往元朗一向只有西鐵和輕鐵,即是鐵路公司獨家經營,而且擁有專營權,巴士公司是不得申請開辦屯門來往元朗的巴士服務。

[ 本帖最後由 theharbourside 於 2017-4-27 07:49 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-4-27 07:42 PM 發表

元朗西鐵站, 朗屏西鐵站, 南昌西鐵站好多新假豪宅就快入伙, 新地自己知咩事, 唔推月票, 西鐵根本負擔唔到繁忙時間的人流.....
九巴推月票爭客有著數!
西鐵絕對可以應付師兄提及的數個西鐵站的人流,根本就不需要巴士服務。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]