• 瀏覽: 2,413
  • 回覆: 13
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-23 02:37 AM 發表

香港以前繳交以千億俾英政府???  仲要加埋軍費???

You are liar
你都唔係香港人,你梗係唔知😄😄

英國人臨走前停晒主要民生建設,集中做機場。顧用英國設計顧問,用英國建築物料,當時直接匯走富房幾多億呢?唔通英國又係離不開香港?

上至港督、下至普通英軍駐港,每月出糧、一家住宿、兒女國際學校學費、醫療、退休公積金、每年回鄉探親。你唔會以為英國免費送予一相情願既港人呀?  
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-23 02:37 AM 發表

香港以前繳交以千億俾英政府???  仲要加埋軍費???

You are liar

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-4-23 02:35 PM 發表
上至港督、下至普通英軍駐港,每月出糧、一家住宿、兒女國際學校學費、醫療、退休公積金、每年回鄉探親。你唔會以為英國免費送予一相情願既港人呀?  
仲有一招仲勁, 係要你地香港人心甘命抵送上門俾佢, 仲好開心添, 不得不佩服英國佬 :

1. 只承認英聯邦 (主要係英國) 既大學及專業學位, 想係政府打工, 甚致謀一份教席, 話之你美國哈佛耶魯畢業都冇用.

2. 公務員有子女海外讀書津貼, 最早期, 連掃地阿嬸都可以幾個仔女係英國讀中學大學.

3. 公務員子女海外讀書津貼, 由庫房 -- 即係納稅人出, 最後去左英國教育界個袋.

4. 公務員唔會淨係收左津貼掟尐子女過去讀書, 都要自己出尐錢, 又會一家人去英國旅遊消費, 帶旺當地.

即係, 英國根本唔需要向你徵稅, 只要立幾條例, 你自己自動自覺帶錢過去, 佢連運費匯費都慳番. 依家尐老黃 C 又唔見佢地當年出聲 ?

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-22 08:16 PM 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170421/19996630
【本報訊】沙地阿拉伯國營油企沙地阿美(Aramco)正籌備上市,有望成為全球最大宗IPO,最新傳出內地政府籌組財團,冀以銀彈攻勢吸引對方選擇於 ...
如果冇中國喱個石油大買家, 沙地做乜要黎香港上市 ?
香港有個油小姐話香港有天然氣喎, 分分鐘仲成為能源上既競爭對手添 !?

英國殖民地政府臨走時,仲有單據留俾你睇咁好呀?  

如果我係咁簡單純真又唔錯喎  
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-23 04:05 PM 發表

係咩?俾張單嚟睇睇

其中都有包括我幾個同學、朋友
引用:
原帖由 SilverHaze 於 2017-4-23 04:22 PM 發表

仲有一招仲勁, 係要你地香港人心甘命抵送上門俾佢, 仲好開心添, 不得不佩服英國佬 :

1. 只承認英聯邦 (主要係英國) 既大學及專業學位, 想係政府打工, 甚致謀一份教席, 話之你美國哈佛耶魯畢業都冇用.

2. 公務 ...

瞓身抽

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]