• 瀏覽: 9,520
  • 回覆: 119
引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2017-4-28 04:42 PM 發表
我的見解係樓主對
北韓歷史毫不認識。

對毫不了解嘅事情
胡亂批評滿口胡言。
洗咩理佢已前,理佢而家就得

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-29 11:28 PM 發表

全世界嘅傳媒都係話『the islands, controlled by Japan and contested by China』,不過閣下唔知邊度得到嘅訊息(可能係憑空想像)認為強國控制尖閣諸島。
當船數量較多、總噸位較大和出勤日數與對家對等, 這才有機會是中日同控。現在3項數字都是中國拋離日本, 今年後應該會以倍數上, 中國控制釣魚台已經是既定事實。你可以選擇傳媒說什麼, 你就信什麼, 我沒有異議。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-5-2 12:13 AM 發表

當船數量較多、總噸位較大和出勤日數與對家對等, 這才有機會是中日同控。現在3項數字都是中國拋離日本, 今年後應該會以倍數上, 中國控制釣魚台已經是既定事實。你可以選擇傳媒說什麼, 你就信什麼, 我沒有異議。
你話就係?有無任何報導?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-5-2 12:19 AM 發表
你話就係?有無任何報導?
自己去搵相

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-5-2 01:02 AM 發表

自己去搵相
你用中文傳媒嘅相去作出過咁嘅結論?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-5-2 01:48 AM 發表
你用中文傳媒嘅相去作出過咁嘅結論?
除了影片和相片這些較實在的證據, 評時論事需要其他廣泛不同的資料來源, 從國際間歷史、各國對自身、對外國的行動和反應來推斷出最接近事實的情況。

例如日本嘴炮愈來愈嚴重, 你就知道中國施了愈來愈多實際壓力 - 合乎日本愈來愈少資源資金的背景, 這叫「死剩把口」。又例如中國愈低調處理, 就代表中國在此事上愈是扮豬食老虎; 這也合乎中國長久以來極低調處理合乎自己利益的事, 例如大搞非洲外交讓非洲各國捧中共政府入聯、又例如一帶一路大量基建上馬甚至完成才公佈此計劃、又例如東南亞除了新加坡基本上都已經投向中共等等。因為「槍打出頭鳥」。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-5-2 02:02 AM 發表

除了影片和相片這些較實在的證據, 評時論事需要其他廣泛不同的資料來源, 從國際間歷史、各國對自身、對外國的行動和反應來推斷出最接近事實的情況。

例如日本嘴炮愈來愈嚴重, 你就知道中國施了愈來愈多實際壓 ...
你的影片和相片24小時影住?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-5-2 09:05 AM 發表

你的影片和相片24小時影住?
你D傳媒24小時看住?

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-5-2 09:20 AM 發表

你D傳媒24小時看住?
總比你單憑一兩幅相作判斷好。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-5-2 09:25 AM 發表

多Q如啦.
講到尾你都係對西人報導中國負面的人和事,
你就信到十足.

引用:
原帖由 caledis 於 2017-5-2 09:25 AM 發表
原來你搵左咁多日, 先搵得一兩幅。如此搜集資料的能力, 難怪要靠傳媒了。

日本都承認釣魚島被中國實質控制
係班反共黃c不願承認

中國事實上從來都係迫日本承認主權有爭議

美國係俾日本打理,無話個主權屬於日本

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-4-22 10:48 AM 發表
樓主對國際政治的認識真係好膚淺......
每個人總有膚淺的時候...

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-5-2 09:30 AM 發表

多Q如啦.
講到尾你都係對西人報導中國負面的人和事,
你就信到十足.
講到尾係你淨係相信你嘅一廂情願?即使中文傳媒都冇你講嘅「強國已經控制尖閣諸島」。

其實你地仲未明我講咩

年年北韓都會做啲野出來引人注意

前年發炮炸左南韓唔知邊個離島

再早啲就炸潛艇,死左成船人

南韓有冇理佢?因為知道北韓真正用意所以先無理佢

而美國呢?佢都明白,所以壬同佢演戲,自己好處係有利自己區內影響力

中俄等,都係出下聲幫一幫口

果啲所謂專家成日講到明天就打仗,咁講左咁多年有冇理佢?

你有冇見到首爾啲人雞飛狗走?啲舖頭唔開?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]