• 瀏覽: 2,180
  • 回覆: 20
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-2 10:47 PM 發表
香港沒有原住民,清朝初期,所有人已被清政府遷離。
唔識就wiki吓,原住民被遷海八年己復界,香港有咩可能冇原住民,唔好諗住篡改歷史就可以變原住民

遷界與復界
清廷為防沿海居民接濟明朝遺臣鄭成功,遂於康熙元年(1662年)下令遷海,沿海居民須向內陸遷徙50里,範圍包括大部份香港地區。遷海後使當地居民家園盡失、漁鹽業廢置及田園荒蕪。加上實施海禁,香港本區受嚴重影響。康熙五年(1666年),朝廷更一度將新安縣併入東莞縣。

由於沿海居民深受遷海之苦,廣東巡撫王來任、廣東總督周有德請求復界。康熙八年(1669年)朝廷終允復界,本區居民陸續遷回
https://zh.wikipedia.org/wiki/香港清朝初期歷史

引用:
原帖由 sunflowerseeds 於 2017-4-3 08:39 AM 發表

所以一群非法入境的就是舊,合法入境的就是新,E+非法入境的指責合法入境的
大房東批准二房東的丁屋地主都無符呀

推高樓價最直接係美國帶頭量化寛鬆,令全球貨幣貶值,所有物價自然升高。
引用:
原帖由 starr 於 2017-4-3 02:17 PM 發表
相信你講緊高價投地既問題

表面上係似你講咁樣,不過唸深一層,高價投地既錢係去左庫房,問題其實係政府有冇好好利用呢筆額外既錢做好財富再分配。我極度懷疑過去幾年守財奴係故意「計錯數」,因為基本法寫明 ...

引用:
原帖由 T2. 於 2017-4-2 03:33 PM 發表
新移民推高樓價有冇直接關係?
新移民搶擋房,擋房多多唔夠搶,間接推高樓價?
高樓價根源係咪新移民?
我認為係...!
豬已完有一份

引用:
原帖由 T2. 於 2017-4-2 03:33 PM 發表
新移民推高樓價有冇直接關係?
新移民搶擋房,擋房多多唔夠搶,間接推高樓價?
高樓價根源係咪新移民?
我認為係...!
好心你啦,連人哋新移民都勁過你。

老移民比新移民多很多,如果老移民集體出售自己的物業,香港的樓價一定會大跌!

結論:
1)老移民才是抬高香港樓價的主力;
2)新移民只起到推波助瀾的輔助作用。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]