• 瀏覽: 31,901
  • 回覆: 343
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 gigilan20150103 於 2017-3-27 07:17 PM 發表

完全不同意你,如果通過上界政改,泛民手上有300+,以後或會再增加,而曾死蠢自己也有自己的建制支持者。。

要出閘其實機會十分大,原因係選委支持邊個全睇利益,利益當前,一切都有可能!!

係黃絲斷佐曾死蠢的 ...
呢樣絕對係, 事實上,在政改之初, CY接受傳媒訪問時, 曾講過可以討論選委既組成方式, 不過泛民裝聾扮啞, 死攬住咩公民提名真普選
喬曉陽來港, 及後期叫泛民去上海, 泛民只係做show, 根本完全冇認真探討過其他可能性

你唔蘇阿爺, 阿爺亦唔會讓你, 後來才推出比想像中更保守既831

引用:
原帖由 alvinip 於 2017-3-26 10:36 AM 發表

對!好似佢地金主咁,揀希婆好定普普好?咪又係兩個都係爛橙!
仲有,希拉多人選又點?落敗收場選嚟做乜!更加分化社會。

因為飯民明白平反咗64, 以後仲邊有64飯食呢?
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-28 04:45 PM 發表

呢樣絕對係, 事實上,在政改之初, CY接受傳媒訪問時, 曾講過可以討論選委既組成方式, 不過泛民裝聾扮啞, 死攬住咩公民提名真普選
喬曉陽來港, 及後期叫泛民去上海, 泛民只係做show, 根本完全冇認真探討過其他可能性 ...
有毒的鮑魚,你為什麼吃?

屈穎妍

這兩年,一看到寫著「我要真普選」五字的黃符,都無名火起,直至最近幾星期,看到街上一張張選委banner,看到各界黃軍一則則「誓取三百席」的宣言,不禁拍案而起:我也要我的真普選!

我和絕大部分香港市民一樣,只是一介草民,沒機會當選委,連選千二人選委的選民也不是,當然更無權選特首了。但本來,這一票,我是有的,我們都有的,無論梁振英、曾俊華、葉劉、林鄭、曾鈺成還是胡國興,我都有份揀,我都有一票,我不必做塘邊鶴,我和你都是參與者,有份有權選特首。

是那些反對派議員說:那是假普選,我們不要,我要真普選,然後一聲令下把我們的投票權剝奪了。

都算,既然你說是假的,不值得相信的,我們惟有認命,繼續剝花生看小圈子選舉。誰知,你們卻一個「屈尾十」,統統跑去玩那個你們稱為不公不義的小圈子遊戲,甚至統合各界組成龎大黃傘軍,投我啦,投我啦,我們要全取三百席,控制特首選戰。

就像有人捧來一碟碟鮑魚派街坊,然後你攔著路說:千萬不要吃,那是陷阱,這鮑魚是假的,吃下會毒死你,我們會捱義氣幫你送走……然後,在運鮑魚離去的貨車上,我們卻看到你們一個二個在搶吃,搶吃那被稱為有毒的鮑魚。

如果當日政改通過了,我們人人都有票投;但今日政改過不了,有得投的竟是你,還要全取三百席左右大局,這是哪門子的公義?

你們不是一直詬病這小圈子選舉嗎?為什麼又如此積極參與?杯葛就是否定,參與就是認同,認同,就是當日欺瞞大眾,明明你說鮑魚有毒啊,你幹麼吃?

還記得你們靈符上寫什麼?我要真普選呀,差少少都舌累地唔要架,今天那個小圈子選舉,連假普選都不是,你們為什麼甘之如飴?為什麼如此投入?

這天,我看到一張醫學界選委競選宣傳如此解畫:「進入小圈子,再將此不公義制度,從內部開始動搖」,原來,你拿著投票權叫做改變制度,市民拿到投票權就叫不公義。

那單張上同時也列出投票取向:「不要狼英、拒絕特權」,我覺得,你有得投,我無得揀,就是最大的特權。

1200人的小圈子而已,根本不是你們心目中的普選,搶來幹嗎?兩年前在金鐘死守79日,堅持的不就是「我要真普選」五個字嗎?當日你們令大家失去手上一票,今日卻又貪婪地去搶小圈子的票,老老實實,你們的真普選到底哪裡去了?

"民主"只係西方國家整出嚟等你地自相殘殺既工具, 背後目的係渾水摸魚, "民主"根本從來唔係香港核心價值
引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-3-28 04:49 PM 發表

仲有,希拉莉多人選又點?落敗收場選嚟做乜!更加分化社會。

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-3-28 04:52 PM 發表
"民主"只係西方國家整出嚟等你地自相殘殺既工具, 背後目的係渾水摸魚, "民主"根本從來唔係香港核心價值
睇通睇透

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-3-26 12:44 AM 發表

即是你也不敢否定「如果港人繼續爭取獨立,解剖軍會出營屠殺港人」http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_45.gif

不過,正如你說的, 無論屠夫政權屠殺多少港人, 只要你鄰居多生幾個就無所謂,而你亦 ...
我都唔敢100%否定你今晚會強姦你阿媽..
咁你係咪即係等於強姦犯?

九UP 有咩用, 當日連港大民調都顯示 支持831方案市民比反對多
引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-25 08:53 PM 發表
選舉結果都會係一樣,

831決定係,只可有2-3人出閳,

仲要得提委會過半數,

親中方的人方係佔了超過半數,

沒有中方支持的人不可能會出到閳,

係[明票]提名,商界邊個夠膽明反中央?

...

政改方案好似係暗票提名喎!!!

你信嗰個調查?
引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-3-29 10:53 AM 發表
九UP 有咩用, 當日連港大民調都顯示 支持831方案市民比反對多

唔信! 所以應絶大多數人支持831方案, 因為人系人都知港大民調系親泛民反中
引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-3-29 12:15 PM 發表
你信嗰個調查?

有篩選係必須的, 篩出走狗賣國賊.
我要香港安定繁榮, 要中國富強.

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-3-29 10:53 AM 發表

XYZ,當日投票閃晒嗰班粉腸,還我票來!

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-25 08:53 PM 發表
選舉結果都會係一樣,

831決定係,只可有2-3人出閳,

仲要得提委會過半數,

親中方的人方係佔了超過半數,

沒有中方支持的人不可能會出到閳,

係[明票]提名,商界邊個夠膽明反中央?

...
衷心問 做基建項目有乜嘢問題

泛民令我地無左投票權,講咩都無用...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]