• 瀏覽: 12,119
  • 回覆: 164
引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-25 22:04 發表
你真夠傻,十多艘艦船同時發出通訊,衛星最多只能detect到一堆電磁波源的大概方位並不能作個別身份確認,唔通人家會明確的說"這是福特號" http://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gifhttp://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gifhttp://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gif

還有,戰時航母一定會盡量減少通訊甚至靜默及採取各種電磁/電子干擾欺騙手段,所以電子偵測衛星實際效用並不如你想的咁有用
你真係爆笑
就算我退一萬步
當分析唔到邊隻係航母
仍然可以將大概位置傳去光學監視衛星因為你個堆船都係同一個編隊
所以一望就見到晒

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-25 22:39 發表
其實唔駛唸咁複雜,等於你在戰場上想單憑靠截取敵人通訊,你就能準確掌握對方具體步署了什么單位、兵器、型號、位置,行動等,不用派偵察機去觀測一樣,你認為后乎現實嗎?
其實你唔明信號分析可以獲得咩信息
同時你亦唔知道有專門收集信號情報既機構
例如英國既GCHQ

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-25 22:42 發表
其實EA-18G 已可廢掉雷達/電子偵測衛星的作用
好明顯你係鏡瓜水魚既分身
咁既偉論得一個「人」講

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-25 23:10 發表
其實美國佬戰時都唔會同你咁煩,一開波射晒36顆衛星落黎,唔駛煩干手淨腳,你話東風21D幾咁脆弱
用咩射?
咀炮?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-26 06:46 PM 發表

你真係爆笑
就算我退一萬步
當分析唔到邊隻係航母
仍然可以將大概位置傳去光學監視衛星因為你個堆船都係同一個編隊
所以一望就見到晒
多謝你讚同了我一直的講法,就係位置及航母辯識還得靠光學衛星,正正因中國光學衛星數量不足,才導致更新需30分鐘間隔

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-26 06:51 PM 發表

其實你唔明信號分析可以獲得咩信息
同時你亦唔知道有專門收集信號情報既機構
例如英國既GCHQ
"訊號監聽"本質的弱點就是做不到準確辨識及定位目標,即使測出電磁波,還需要雷達/實際觀測確認及定位,明白冇?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-26 06:53 PM 發表

好明顯你係鏡瓜水魚既分身
咁既偉論得一個「人」講

真係好笑,EA-18G本質就是用作干擾/欺騙敵方雷達或電子偵察,可用作干擾/欺騙雷達/電子偵察衛星你要是覺得奇怪,只顯示出閣下軍盲本質而己

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-26 06:54 PM 發表

用咩射?
咀炮?
傻豬,有冇聽過SM 3

同佢講太多(教精佢)
不如我出題,你射衛星,我射核蛋,你估最後邊個死?
我可能會最早死(亦想死先)
搞屎棍應該可以頂到十年八年,之後全球人口得返無1%
地球要等百幾年先可以回復面貌,你記得努力生存去宣楊搞屎精神
冇左D搞屎棍,世界了冇生氣

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-26 06:46 PM 發表

你真係爆笑
就算我退一萬步
當分析唔到邊隻係航母
所以一望就見到晒
要迴避/欺騙電子偵察衛星其實相當簡單

1. 進入戰區后盡量降低長程發送的無線電訊號
2. 改用定向數據鏈傳遞信息,衛星無法截獲
3. 派出EA-18G或無人機在其他不同位置發出虛假的模擬信號欺騙電子偵察衛星

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-26 07:38 PM 發表

多謝你讚同了我一直的講法,就係位置及航母辯識還得靠光學衛星,正正因中國光學衛星數量不足,才導致更新需30分鐘間隔
人格分裂也有個譜。不是打掉中國所有的衛星,鬥超微型衛星產滅能力。另外Df21D是偵察衛星組建前產物。

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-26 19:39 發表

"訊號監聽"本質的弱點就是做不到準確辨識及定位目標,即使測出電磁波,還需要雷達/實際觀測確認及定位,明白冇?
又回帶?SEAD 戰機點樣定位打擊天綫?

你重未答 EA-18G 干擾機點樣射上太空

引用:
原帖由 機龍 於 2017-3-26 10:35 PM 發表

又回帶?SEAD 戰機點樣定位打擊天綫?

你重未答 EA-18G 干擾機點樣射上太空

我已說了,要對付電子偵察衛星,EA-18G用欺騙比干擾有效,發出假模擬訊號已可輕易矇混衛星

EA-18G要干擾也是能做到,ALQ-99吊倉功率比衛星雷達大得多,又只行一半路徑,要jam衛星雷達有幾難

ALQ-99 天綫只能水平發射,唔通長時間 90° 側飛,10kW 射上太空咁高都大幅衰減

被動監聽天綫根本唔會發射訊號,點樣針對旁波瓣進行噪聲干擾?

引用:
原帖由 機龍 於 2017-3-26 11:41 PM 發表

ALQ-99 天綫只能水平發射,唔通長時間 90° 側飛,10kW 射上太空咁高都大幅衰減

被動監聽天Ł ...
你諗野真心不夠專業,衛星軌道/速度皆知,定位不難,走一扇面,又不需對到正,何需長時間 90° 側飛?

10kW 射上太空咁高大幅衰減? 那功率小得多的衛星雷達走多一倍路程又如何運作呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]