• 瀏覽: 3,032
  • 回覆: 59
引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-15 10:32 AM 發表

日本人係太陽後裔,祭祀神靈與拜祖先合二為一,完全不盲目
呵呵,唔怪得日本人要脫亞入歐,原來信仰同鬼佬一樣以為自己只比神低一級,高過其他物種?

中國人相信天人合一,追求同自然法則和諧共存。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-15 10:32 AM 發表

理得佢拜乜!我係話日本人愛國係盲目地愛,愛國本來就係應該盲目地愛,就似母子之愛,父子之愛咁,只有這種愛係純真發自心底不會變質,而家自由世界可以選擇喜歡理想的國家生活,唔喜歡嘅走囉!

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-15 10:30 AM 發表

美國人信神係有敬畏之心,中國人只係想得到好處
on9,中國人對鬼神冇敬畏之心咩?

引用:

太陽--金烏
日本原來系扁毛畜生之後-鳥人是也。

如果信神道教,跟裕仁意思去侵略全東南亞都話完全唔盲目,二次大戰日本平民係抵死。就算死剩,都應該到國際軍事法庭受審先至係。
引用:

愛國是情感,移民是實用主義。不用大費周章去分析。每一個中國人內心都是這樣的。
用洋貨飲洋奶送子女讀洋書入籍外國,我的肉體是污衊的,但我的靈魂是純潔愛國的。

中國人沒有宗教?
沒宗教信仰的人便盲愛國?
移民一定不愛祖國?
這是什麼學問水平!以這般學問水平竟出書大談知識分子!
看來「夠好笑」的不單只書名,也包括作者本人,當然也包括樓主你。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-15 02:30 PM 發表

天皇不想打仗, 佢被騎劫咗
咁無用, 學乜人做皇

你好似唔太明白日本人同神道教。

太陽之下,如果裕仁唔想打仗,冇任何平民可以強迫到佢。
引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-15 02:30 PM 發表

天皇不想打仗, 佢被騎劫咗

典型將西方文化直接套在東方文化

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-2-15 09:54 PM 發表
你好似唔太明白日本人同神道教。

太陽之下,如果裕仁唔想打仗,冇任何平民可以強迫到佢。
日本歷史有D奇怪

自平清盛令武士崛起開始、再經歷幕府時代,天皇都係一個擺設,真正實權在武士、將軍家
雖然"大政奉還"令幕府倒台,權力再次回到天皇,但只係一段短時間,二戰戰敗後又變成君主立憲
所以唔好用傳統中國思想去睇日本天皇既角色

不過二戰時正值大政奉還同君主立憲之間,亦係日本侵略性最強既時期(雖然幕府時期已入侵朝鮮、琉球)。雖然二戰時既天皇好戰,但裕仁的確係對安倍既好戰思想感到氣餒而退位。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-13 05:03 PM 發表
楊媛婷/台北報導〕
「中國出現盲目的愛國主義,或許和中國人沒有宗教信仰,將宗教的感情都投射在國家上有關。」
哈金小說長期關注移民美國的中國人的心態與生活,最新作品《折騰到底》也反映出中國移民盲從愛國主 ...
西方都係「一神論」,東方都係「多神論」,雙方對信仰既依賴度差好多,美國紙幣上會印上"in god we trust",英國上議院亦由貴族+主教組成。但東方完全冇咁既文化背景。

西人經常用佢地既觀點角度去評論中國,一直只係將西方一套硬塞到中國,而唔係去了解東方歷史文化背景,難免佢地預測都有偏差,將中國崩潰左廿年,中國反而愈來愈強盛。

更正一下,最近退位既係明仁,唔係佢上代裕仁。

[quote]原帖由 starr 於 2017-2-15 10:26 PM 發表
日本歷史有D奇怪

...

不過二戰時正值大政奉還同君主立憲之間,亦係日本侵略性最強既時期(雖然幕府時期已入侵朝鮮、琉球)。雖然二戰時既天皇好戰,但裕仁的確係對安倍既好戰思想感到氣餒而退位。
/quote]

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]