• 瀏覽: 2,729
  • 回覆: 60
話說咁多唔同嘅方案,有唔同嘅人支持。建制粉大多表面支持831,但係心目中又覺得現行方案更好。

咁其實大家鍾意邊個方案?

【利申:我支持現行小圈子多過831同公民提名】

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2017-2-11 19:20 ) 參與人數 4

1. 1200人小圈子選舉(現行)

2 (50.00%)

2. 831小圈子篩選(人大方案)

1 (25.00%)

3. 公民提名(泛民支持但違反基本法)

0 (0.00%)

4. 其他方案(請列出)

1 (25.00%)

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-2-7 05:13 PM 發表

醫學界,教育界,地產界,建築界,保險界,規劃界,金融界,會計界等等等等都應該100%喎。酒樓老細,菜檔小販,新界種野的人有無份投漁農界選委呢?無喎。
漁農界咪只得5巴仙選委囉,有乜問題?政府一早講提委(選委)組成有得傾,你班人唔肯傾,而家怪邊個?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-4 09:15 PM 發表

其實我個人覺得唔交稅唔應該投票。
咁班冇野撈ga大學生點算?

學美國:由民選ga區議員同立法會議員組成選舉人
學英國:只投黨,當魁做
學台灣:泛民建制各派一人出去選,俾埋你本土做第三席
學新加坡:李光耀長做,然後俾個仔
學俄羅斯:普京輪流做
學中國:一人做10年

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-5 08:21 PM 發表

已經講過好多次,過半數提名嘅主要問題就係,個過半數人已經足以決定賽果。

而今次為例,林鄭粉有過600票,必定唔會出現林鄭v鬍鬚嘅選舉,反之亦然。
其實泛民都講到明325票都俾薯片,佢响其餘875票入面拎276票出閘真係咁難?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-2-7 06:27 PM 發表

漁農界咪只得5巴仙選委囉,有乜問題?政府一早講提委(選委)組成有得傾,你班人唔肯傾,而家怪邊個?
我又唔明成日針對漁農界,其餘95%有冇問題?

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-2-7 08:17 PM 發表

咁班冇野撈ga大學生點算?
你擔心吓班老人院掌心雷先啦

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-7 08:49 PM 發表

你擔心吓班老人院掌心雷先啦
老人家冇得投就冇得投
黃大學生你唔俾佢投會霸街掟磚wor

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-2-7 08:29 PM 發表

其實泛民都講到明325票都俾薯片,佢响其餘875票入面拎276票出閘真係咁難?
按lun12講法,7-800仇泛民

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-2-7 08:32 PM 發表

我又唔明成日針對漁農界,其餘95%有冇問題?
因為漁農係梁粉。宗教界都好有問題

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-2-7 08:51 PM 發表

老人家冇得投就冇得投
黃大學生你唔俾佢投會霸街掟磚wor
咁唔關我事

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-7 08:52 PM 發表

因為漁農係梁粉。宗教界都好有問題
CY都話宗教界有問題

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-7 08:51 PM 發表

按lun12講法,7-800仇泛民
薯片唔係泛民WOR

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-2-7 08:59 PM 發表

薯片唔係泛民WOR
我都係咁講,lun12話仇泛民就反John Tsang?

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-2-7 08:29 PM 發表

首先泛民無權控制325票一定俾薯片,另外325同601仲差好遠。葉劉是建制,今次連150都未必攞到,可想多276是幾咁難。

部分香港人要的不是什么選舉方法,而是要和中國共產黨切割,不能有任何干預,但是你動腦子想想,香港主權在中共手上,人家能讓你胡來?真把自己當主人了哈

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]