註冊 登錄

[政治討論] 大國博弈(第二版)

本主題由 socialwong 於 2017-2-4 06:20 PM 設置高亮
沉默的我借此謝謝K兄及多位師兄,希望有師兄代開新帖啦!

熱門搜尋: 銀行 按揭 貸款 人民幣定期 信用卡優惠 外匯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-5-20 01:06 AM 發表

其實好簡單問番自己就知,搭車既人會唔會在乎佢係歐盟做?美國做?定係大陸做?巴士公司宣傳既話只係為自己附加一DD價值,但就算佢係非州做我地都一樣照座架啦係咪? 同樣用 visa、master 八達通定 ...
師兄你用娛樂圈去講軟實力太過片面了,軟實力好廣泛架,軟實力的影響要有持續性,另外唔係話有吸引力就係軟實力,係起某一個領域,人們會諗起某一樣野。例如一講起埃及,你會諗起木乃伊同金字塔,講起中國你諗起萬里長城、故宮等等。

引用:
原帖由 kallan 於 2017-5-20 12:14 AM 發表

聲明一下
不知不覺,這帖又快200頁,大國博弈又快完結,個人感覺維持一個帖是非常吃力的,本來上網討論變成一種職責去維持,
故此並沒有動力去開第三版,所謂見好就收,休息番一兩個星期再作打算。
故此大國博弈沒 ...
Kallan 兄,謝謝你多年來的付出,我就是那個群沉默地追你貼的其中一員,不過小弟有啲自私,無你的貼,我會覺得好悶。
祝生活愉快,繼續努力發帖,哈哈

回覆 引用 TOP

支持K兄,

休息一下,不過唔好太耐,
我等

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JamesIeong 於 2017-5-20 01:23 發表

師兄你用娛樂圈去講軟實力太過片面了,軟實力好廣泛架,軟實力的影響要有持續性,另外唔係話有吸引力就係軟實力,係起某一個領域,人們會諗起某一樣野。例如一講起埃及,你會諗起木乃伊同金字塔,講起中國你諗起萬里 ...
娛樂係入手姐,你睇返好似D人鍾意著和服韓服覺得靚好睇影相,係佢地本身見到依D衫一見鍾情咁鍾意?定係因為首先鍾意左佢某D娛樂先呢?例如劇集動漫?或者佢地既 pop music?D人鍾意食壽司刺身泡菜韓食,係因為有人請佢食過鍾意愛上左?定係睇得多聽得多佢地既流行文化被潛移默化左?凡事都有先後次序,你要搵到個位入;人地愛上左,先會擴展愛上你其他既野 做依D係要有計劃啊

,一支持高質討論

這年頭 無論是做菜的還是做愛的 放心的肉是越來越少了
無論是嬰兒喝的還是成人摸的 放心的奶是越來越少了
無論是家禽下的還是男人挂的 放心的蛋是越來越少了
無論是飼養的還是應召的 放心的雞是越來越少了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2017-5-20 12:14 AM 發表

聲明一下
不知不覺,這帖又快200頁,大國博弈又快完結,個人感覺維持一個帖是非常吃力的,本來上網討論變成一種職責去維持,
故此並沒有動力去開第三版,所謂見好就收,休息番一兩個星期再作打算。
故此大國博弈沒 ...
衷心多謝k兄!兩年多花了多少心神啊!辛苦哂,休息過再會,後會有期👌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-5-20 01:50 AM 發表

娛樂係入手姐,你睇返好似D人鍾意著和服韓服覺得靚好睇影相,係佢地本身見到依D衫一見鍾情咁鍾意?定係因為首先鍾意左佢某D娛樂先呢?例如劇集動漫?或者佢地既 pop music?D人鍾意食壽司刺身泡 ...
我認為 係特定領域係得出色,比其他人做得出色,影響力提升,軟實力自然會黎 唔洗點sell。
就好似提日本,你會諗到漫畫。咁點解會諗起漫畫?係因為推銷得好?主要原因係因為係佢地畫得比人地出色!

急速提升軟實力無乜意思,等慢慢提升軟實力啦。做得比人地出色,軟實力自然黎啦!

回覆 引用 TOP

每日悅讀k兄的帖文已經是我生活的重要部分,好唔捨得。

熱門搜尋: 護髮 膠原蛋白 hair 生髮 頭髮護理
引用:
原帖由 Asang 於 2017-5-20 02:28 AM 發表

每日悅讀k兄的帖文已經是我生活的重要部分,好唔捨得。
無錯!!

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。