• 瀏覽: 2,029
  • 回覆: 22
引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-1-20 02:39 PM 發表
其實政府唔做野幾好吖,自古長安居不易,香港應該個個拳四郎講實力,唔夠打可以返鄉下耕田,唔好做怨婦
既然如此,咁仲要政府黎做乜? 我有實力點解唔比我打家劫舍? 你無實力,點解要警察幫你?
唔想比人搶,返鄉下耕田囉

現代社會,聰明人一早明白依個世界唔可以winner takes all,
一條船上得幾個人酒飽飯足,其他水手個個餓死,最終只會沉船大家一齊合家富貴

點解過去幾百年要廢奴,要講人權,要講勞工福利? 因為有錢人無皇管就會將窮人搶到一乾二淨,然後成個社會一齊合家富貴
唔好以為你自己有得獨善其身有幾層樓銀行有幾百萬存款,係真正既有錢人眼中都一樣係任搶既窮L一條
08年金融海嘯,受害最深既就係中層階級,金融界為賺錢而推出既各種具欺騙性、高風險有問題既投資產品就係用黎呃佢地買
個班有錢人根本唔會因金融危機受害,金融賭博玩輸左,咪逼政府減稅同注資救市囉,用既最後都係一般納稅人既錢

政府既工作就係要確保遊戲公平,唔可以winner takes all,因為個班華爾街肥貓有能力將遊戲規則set到穩賺無賠
依D只係合法既打家劫舍
香港就係有一班人,有少少錢就以為自己係winner,其實只係人地未搶到你,或者搶左你唔知咋
仲幫佢地講說話

21世紀啦,仲講社會達爾文主義,進步下啦

引用:
原帖由 vanga 於 2017-1-20 11:44 AM 發表

哈哈 .... 人地擺明就係貪官喇

你可以點 ?
大陸大把做到野貪官比香港無貪污(其實未必無,但係未爆鑊而已)但 hea 做嘅庸官好

港豚就係鍾意 d 包裝大師
所以係抵死 ge

引用:
原帖由 gullible 於 2017-1-20 05:09 PM 發表

大陸大把做到野貪官比香港無貪污(其實未必無,但係未爆鑊而已)但 hea 做嘅庸官好
香港不貪污不做野的官, 一年都吃掉一千幾百萬

看看劉志軍, 薄熙來, 是下馬的貪官

但卻成就了很多地方城市發達的戰略大師

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-1-20 02:15 PM 發表

已經講到明玩「休養生息」即係唔做野!
講句咁廢既野d黃絲學者都話史上最好

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2017-1-21 01:01 PM 發表

講句咁廢既野d黃絲學者都話史上最好
全部痴x咗線!講咗等如冇講!都話史上最好?真係以為全港人好似佢咁?智障!想唔話佢走狗都冇可能!

佢好多野都講出來,個人算真誠,唔係偽君子,不過你可以話佢無能既....

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-1-20 11:29 AM 發表
其實林鄭都係偽君子,所以我支持葉劉
我支持阿爺委任。學英國殖民時代咁委派港督

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]