• 瀏覽: 794
  • 回覆: 9
黃絲年尾是不斷唱衰人仔,好彩一見黃絲唱淡我醒目收曬d人仔淡倉,結果升了2000點。黃絲你地好失敗呀,不過作為明燈就好成功。多西你地。

引用:
原帖由 嫖-俠 於 2017-1-12 07:37 PM 發表
人地已經輸得好慘,比d同情心啦。
我本來都做人仔淡倉,比佢地搭沉船,贏少好L多。

人幣跌有跌的好處 , 升有升的好處,

當時黃C一樣HIGH爆話人幣升值外國工廠搶住走, 全中國13億人等乞食
現在人幣跌 , 黃C又HIGH爆說等人民幣崩潰
人幣升跌佢地都會找理由自HIGH

之前奧巴馬政府一樣狂谷人民幣升值 , 大陸就一直拖低升值步調
之後黑馬反面, 直接把中國列為匯款操控國
其實一直都不是人民升跌 , 是美元升跌而已
只需要和美國希望的反向操作就可以了

引用:
原帖由 hkguy001 於 2017-1-12 08:08 PM 發表

當時黃C一樣HIGH爆話人幣升值外國工廠搶住走, 全中國13億人等乞食

之前奧巴馬政府一樣狂谷人民幣 ...
應該同黃絲做對家準好多。

黃絲做對家準好多, all plastic and pk

引用:
原帖由 hkguy001 於 2017-1-12 08:08 PM 發表

之前奧巴馬政府一樣狂谷人民幣升值 , 大陸就一直拖低升值步調
之後黑馬反面, 直接把中國列為匯款操控國
其實一直都不是人民升跌 , 是美元升跌而已
只需要和美國希望的反向操作就可以了
咁究竟係樓主講嘅人仔急升,定係美元升跌而已?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 12:11 AM 發表

咁究竟係樓主講嘅人仔急升,定係美元升跌而已?
唔識就唔好扮啦,人仔兌美元急升但日元兌美元等就只係升少少。

引用:
原帖由 反共大孽 於 2017-1-13 12:37 AM 發表

唔識就唔好扮啦,人仔兌美元急升但日元兌美元等就只係升少少。
我同意緊呢個「人仔急升呀」。

只係唔明hkguy001想表達乜。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 12:41 AM 發表

我同意緊呢個「人仔急升呀」。

只係唔明hkguy001想表達乜。
美元特別設有美匯指數 , 可以反映美元實際升跌
其他幣值大多比較美元匯價 , 是"相對"升跌

美國自己有貨幣金融政策 , 是軍事以外另一把利刀
以自己國際結算的權利去推翻另一種閱換貨幣 , 從而打跨外國經濟
之前拉丁美 , 最近伊朗 , 俄羅斯,委內端拉 就瀨了這招下跌了好多
現在對象變成中國 , 因中國資本貿易強大 , 金錢也不國際流通 , 自己有大量外幣儲備
這招就變得不好使
美國只能夠散佈人民急跌恐慌
迫中國國內人民瘋狂閱出人民幣
大陸見招拆招 , 限制人民閱換額度
並用外匯儲備收回人幣 , 並推高短期借貸拆息夾死頻繁造空的閱換炒家

對比美元以外其他貨幣 , 人民幣一年內其實沒有下跌 , 反升了2-3%
只不過是美匯升了10%以上而相對跌了
即人民幣造空炒家實際上是顆粒無收 , 沽其他貨幣反而賺更多 , 還輸了超高拆息開支

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]