• 瀏覽: 4,591
  • 回覆: 29
志不在當選,關鍵小數,邊面有著數就叫小數投果邊,第日撈返個部長做。

美式民主都無真普選,有西選

引用:
原帖由 FtoGcup 於 2016-11-8 09:37 PM 發表

唔通中央欽點先叫真??

不過美國係兩黨大哂, 中國就一黨專政
兩黨都係agent, 背後都係果班人楂fit

引用:
原帖由 FtoGcup 於 2016-11-9 12:00 AM 發表

點都好過大陸連個市民都無得選, 法官點判都要睇政府頭, 係未?
台灣都唔夠一百年, 已經有一人一票選總統
咁係未真普選呢?
意思係香港本來就可以行一個開頭,的確係有限度,好像西方國家以前得男人有得投票,之後黑人、女人都有
香港本身同大陸比,唔係無bargaining power, 而且好多大陸人之前都非常嚮往香港
香港對中國走民主定立模範係可以做得好有力,不過,每一步都要穩!
問心,追求一下得到無篩選選舉,係不自量力,就算盲搶到,都唔係磐石地基
另外,中共點解可以捱到現在,又可以開展新進程,你要了解中國近代發展,點解一個當年害慘人民嘅政權,可以捱過,近年仲可以發展,中國好多知識份子,內地城市人同西方人互動非常緊密,居然好多菁英都支持中共,點解一個做錯咁多事、又唔民主嘅國家可以咁,真係有排探究

另外,台灣所謂一人一票,得到民主,可以選政黨篩選咗嘅人選,總統獲民意授權,但全部上台後就支持率大跌,社會紛爭一樣不斷,人民仍然憤怒、不滿

好嘅制度,要有有質素嘅人民去配合,台灣人質素普遍不差,大陸人呢? 城市還好,鄉村那些呢,如果大陸盲目行民主,以普遍人民質素嚟睇,真係死路一條

[ 本帖最後由 焦急的等待 於 2016-11-9 12:29 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 焦急的等待 於 2016-11-9 12:16 AM 發表

意思係香港本來就可以行一個開頭,的確係有限度,好像西方國家以前得男人有得投票,之後黑人、女人都有
香港本身同大陸比,唔係無bargaining power, 而且好多大陸人之前都非常嚮往香港
香港對中國走民主定立模範係 ...
咪系,盲目追求一人一票都要睇下D人民既水平。水平低既俾人吹兩下就信曬去投咪就系宜家台灣既寫照。
香港?得啖笑啦

引用:
原帖由 dishk2000 於 2016-11-9 01:26 AM 發表

咪系,盲目追求一人一票都要睇下D人民既水平。水平低既俾人吹兩下就信曬去投咪就系宜家台灣既寫照。
香港?得啖笑啦
同意,睇台灣,笑死,綠藍上台都好,對方要整死你,拖死你,全國日鬥夜鬥,永無休止,結果....

中共好自豪可以繼續一黨專政,因爲實行精英制度,能者往上爬。高效率創造“中國夢”
鄧小平話,白貓定黑貓,抓到老鼠就得 。

但外國好多追求所謂“民主”都只不過好似“可口可樂”個牌子,比人講得多講到入曬大腦,以爲就係真理,就萬能。
香港好大部分人比西方洗腦既後果。反過黎香港人又笑大陸人比中共洗腦。   得啖笑

大陸有人大選舉,美國有議會選舉。你又識5識兩者區別?

反觀今次香港議會選舉,好彩有人大釋法做守尾門,謝天謝地。

真普選,選到兩位辱華議員你覺得好開心?一人一票選伽,好玩
引用:
原帖由 FtoGcup 於 2016-11-8 09:37 PM 發表

唔通中央欽點先叫真??

不過美國係兩黨大哂, 中國就一黨專政

引用:
原帖由 零死04 於 2016-11-7 11:18 AM 發表
總統是誰不重要,重要是黨在國會的權力,黨冇權總統做唔夠三個月就比人彈劾,所以好多地方只選國會議員,如日本,英國,西班牙等,黨一定要過半數權力先叫政府,議員選首相(都只是最大黨選)。
所以香港係K型,反對黨少過半數都可以惡哂

Johnson took over 3% popular votes this time
the highest since 1992 Perot

引用:
原帖由 零死04 於 2016-11-7 11:18 AM 發表
總統是誰不重要,重要是黨在國會的權力,黨冇權總統做唔夠三個月就比人彈劾,所以好多地方只選國會議員,如日本,英國,西班牙等,黨一定要過半數權力先叫政府,議員選首相(都只是最大黨選)。
你說的是國會制國家,和美國, 台灣等採用直接選總統的是不同。

日本,英國,西班牙,加拿大, 澳洲, 新加坡等等國會制國家是不可選總理/首相的。

引用:
原帖由 日落武士 於 2016-11-8 22:05 發表
如果今屆桑德斯以獨立身份出選, 應該可以輕取總統寶座.
輕取就唔一定, 最多影響到大局..

引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2016-11-8 22:58 發表
美式民主都無真普選,有西選
係初選, 唔係西選
大陸果隻就真係西選, 選出黎仲可以唔任命添

引用:
原帖由 DoubtfulSound 於 2017-1-22 06:40 PM 發表

係初選, 唔係西選
大陸果隻就真係西選, 選出黎仲可以唔任命添
我指選舉人票制度,ching

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]