• 瀏覽: 6,846
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-10-22 12:52 AM 發表

得啦得啦,人地講緊也門攻擊事件你就講中國一千幾百支,好威威好叻呀得未呀?
你威D……你仲講緊當年北越s-2,…當年?…今年2016呀!

引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-10-21 12:48 PM 發表

因軍版會有一單一思維,就是美艦發射 SM-2 + ESSM 沒命中 C-802,所以美艦防衛失效呢種錯覺。咱們中國軍方現在都強調電子戰,其實在實戰上電戰的成效遠高於硬殺系統,以越戰為例,北越當時最先進的 S-2 系統 (全 ...
兜到咁遠, 咁你又認唔認同而家老美係用2+1而唔係2+2, 所以推斷係因為有一粒SM-2打唔中所以先補一支ESSM呢個可能性比你之前提出嘅同時發射3粒彈更合理呢?

9流美艦.

呢次老美就過左關啦!
唔知中國O既戰艦同樣情況又過唔過到關呢?大家有咩意見...

引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-10-25 11:51 PM 發表

距離只有 20KM 左右,好大機會是 SM-2 後立即補 ESSM 以防 SM-2 以擲物線方式攔截上時間的不足。SM-2 上昇後落下要時間,唔似 ESSM 一射就直飛目標,如果你們明 SM-2 和 ESSM 攔截方式 (即是彈道),就會明白點解 ...
咁一粒直飛目標嘅ESSM, 係發射時又點會預計到邊粒SM-2將會打唔中而直飛未被攔截嘅果枝飛彈?

CHing係軍版係少有既有枓之人. 但同佢地吹水. 唔駛太認真.

引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-10-25 11:51 PM 發表

距離只有 20KM 左右,好大機會是 SM-2 後立即補 ESSM 以防 SM-2 以擲物線方式攔截上時間的不足。SM-2 上昇後落下要時間,唔似 ESSM 一射就直飛目標,如果你們明 SM-2 和 ESSM 攔截方式 (即是彈道),就會明白點解 ...
殺兄從何而知距離只有20公里咁短?C-802以接近音速(每秒超過三百米)來襲,20公里即應對時間只有約一分鐘,會唔會用中程垂發SM-2呢?

理越辯越明

引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-10-25 23:51 發表
距離只有 20KM 左右,好大機會是 SM-2 後立即補 ESSM 以防 SM-2 以擲物線方式攔截上時間的不足。SM-2 上昇後落下要時間,唔似 ESSM 一射就直飛目標,如果你們明 SM-2 和 ESSM 攔截方式 (即是彈道),就會明白點解今次要同一時間 SM-2 + ESSM。你們永遠只單一思維,就是因為 SM-2 唔中先射 ESSM,你們只會假設戰場環境而不考慮武器特性而作出的決定。
這樣說來用SM-2是浪費彈藥
不如直接用ESSM

引用:
原帖由 agentt 於 2016-10-20 14:47 發表
師兄,唔駛同佢地應真。應酬下就算。
人人都話版主係黃絲, 今日一見, 果然黃到出面.  上面的盲反講得幾有道理, 大家心照啦.

上面的根本係為解釋而解釋. 無論係咩原因, 神盾今次曝露左好大的問題. 兩枚攔截導彈根本打唔中目標. 如果係靠ESSM, 咁如果對方有扞抗擾能力, 咁隻神盾可能已經係爛盾啦.  

下面果位師兄仲話係時間太短, 所以SM2的彈導攔截先發揮唔到作用. 大佬呀, 而家打仗呀, 人地仲會等你埋位, 入曬最有利位置先打你? 駛唔駛提前通知埋對方:"拿, 準備好呀, 我要打你啦, 打你右舷. 嗯, 彈導如下XXX, 你準備好未?"  即使係因為距離同彈導唔適合SM2發揮作用, 但都突顯左神盾的彊化.  

如果神盾面對的係既有一定抗扞擾能力, 又可以變軌的中國飛彈同導彈, 咁又會點? 版主係人, 當然可以有自己立場, 但作為一位版主, 偏頗的言論都係放係心裏面好.  雖然香港係有言論自由, 但以你的立場, 應該避諱下好D.

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2016-10-27 00:06 發表

這樣說來用SM-2是浪費彈藥
不如直接用ESSM
不能這樣說, SM-2同ESSM的組合有一定合理性.  只不過今次見到的係攔截成功率似乎唔係咁高啫.  如果對方技術更高, 咁神盾就危險啦.

神盾系用嚟嚇小國

引用:
原帖由 NSAID 於 2016-10-30 10:21 AM 發表

人人都話版主係黃絲, 今日一見, 果然黃到出面.  上面的盲反講得幾有道理, 大家心照啦.

上面的根本係為解釋而解釋. 無論係咩原因, 神盾今次曝露左好大的問題. 兩枚攔截導彈根本打唔中目標. 如果係靠 ...
乜野人人? 黃絲關美艦導彈乜事?唔好九唔搭8!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]