• 瀏覽: 13,041
  • 回覆: 40
  • 追帖: 5
+10
引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2016-10-1 09:17 PM 發表
中國在89年前, 又咪一樣向外國買武器

如果不是因為六四事件, 被國際禁賣武器, 估計中國現在的軍備也是雜牌軍
有美國, 英國, 法國, 俄羅斯的軍備
咁神奇?

不如印度都自編自導一次2017丫 ???

就叫2017強姦/反強姦事件喇?

不過.............最怕到時一發不可收拾.........

連步槍和子彈都唔肯發奮"國産",仲學人怨天怨地?

其實有核彈 有彈道導彈已經冇人打你

3哥 太猛了

引用:
原帖由 lotuguy 於 2016-9-30 11:12 PM 發表
武器裝備,尤其是主戰武器,性能往往不是唯一的標準,是否能自主建造,是否擁有強大的科研能力才是一個強國的標準,雖然買能買到最先進的,可一旦打仗了,你確定別人還會賣給你嗎?
呢句先係最重點,不過印度同歐美俄就FD底,應該唔會唔賣既?

歐、美、俄,都好放心賣武器比三哥,因為三哥好懶唔識抄,唔似中國抄完仲識改良!

其實印度試爆核武時,都有禁賣時期,之後要多謝中國太強大,然後禁賣就不了了之。

引用:
原帖由 hkplplus 於 2016-10-2 08:22 PM 發表
我覺得媒體不應再取笑三哥!
以免激發出他們自強的決心
印度會睇香土???!!!!

咪當成哥真係印度人先至得架?

引用:
原帖由 coco2146541 於 2016-10-2 02:08 PM 發表
其實印度試爆核武時,都有禁賣時期,之後要多謝中國太強大,然後禁賣就不了了之。
咁天朝豈不是又要多謝89後歐,美禁賣?????

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2016-10-2 12:54 PM 發表
歐、美、俄,都好放心賣武器比三哥,因為三哥好懶唔識抄,唔似中國抄完仲識改良!
印度仲肯....錢....多多咁俾添。

買不是問題,問題是要買得其所,買回來後要有能力去蕪存菁,把自己缺乏的技術吸收轉化為我所用。恰好三哥正是缺乏了這種能力,因此三哥想買什麼先進武器,列強就會高高興興地賣給他,連附帶的技術限制條件也不用設定。這是列強看得起三哥,還是看不起三哥呢?為什麼列強不敢賣先進武器、技術給土共、波斯及肥仔金?人家有能力仿製出山寨品,滿足自己需要,這只能做一錘子買賣,無回頭再買的機會。而土共更會出魔改產品,反銷國際市場搶生意。試問列強又怎敢把好東西拿出來賣呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]