• 瀏覽: 299,869
  • 回覆: 65
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 07:33 AM 發表

中國整體經濟就是靠第一第二產業托起來的。香港哪來的第一第二產業作藍本?

鄧公1989年說的:「我過去說過要再造幾個‘香港’,就是說我們要開放...」重點是開放, 而 ...
你冇睇清楚我寫乜呀!以香港為藍本,拾棄共產,全力走資。
就係放棄共產主義模式,引入資本主義型經濟。以鄰近香港深圳為第一個經濟特區。借效香港經驗發展經濟。打造幾個香港。
呢個藍本唔係指起廠呀。
你講果啲以前都有啦,但都係一窮二白嘛。
醒少少啦!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 08:21 AM 發表
你冇睇清楚我寫乜呀!以香港為藍本,拾棄共產,全力走資。
就係放棄共產主義模式,引入資本主義型經濟。以鄰近香港深圳為第一個經濟特區。借效香港經驗發展經濟。打造幾個香港。
呢個藍本唔係指起廠呀。
你講果 ...
在中國還在搞代工的時代, 你說主要是靠香港引入資金和技術進國內還說得過去。

但你在說的是今天的中國。今天的中國已經不需要香港來發展, 亦不需要香港引入技術 - 廿年前卅年前香港可能是主食, 今天的香港連甜品也不如。今天就是要把你這種香港人罵醒, 繼續沈迷在廿年前中國靠香港引入資金和技術的年代, 每日幻想中國還是沒有香港會死, 中國發圍香港功勞大等陳年舊事, 不思進取。

今天, 中國的境外直接投資已經和香港平起平坐, 香港那些區外投資有一半是國內資金, 另一半恐怕還是靠中國送的稅務優惠維持的。換句話說, 進入中國的資金, 只有5分1是為了那5%的稅務優惠才經香港, 而另一半就是國內送過來。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 08:53 AM 發表

在中國還在搞代工的時代, 你說主要是靠香港引入資金和技術進國內還說得過去。

但你在說的是今天的中國。今天的中國已經不需要香港來發展, 亦不需要香港引入技術 - 廿年前卅年前香港可能是主食, 今天的香港連甜 ...
邊個同你講今日呀,邊個否定中國經濟成果呀!講緊經濟改革點起步嘛。
你又轉話題嗱!
就算係今日,各類經濟指標都有香港領先內地嘅地方架。
經濟唔係鬥廠大人多,有飛機大炮。死啦!香港冇航母呀!冇大型重工呀!香港就冇經濟呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 09:24 AM 發表
邊個同你講今日呀...  
引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-1 04:35 PM 發表
今日大陸得以發展全靠鄧先帝英明,捨棄共產,全力走資,以香港為藍本。
香港有民主國家的傳統和價值觀。這是大陸所缺乏的 ...
係lor, 邊個同我講今日?

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 09:30 AM 發表

係lor, 邊個同我講今日?
睇埋下句啦唔該。今日得以發展,是靠鄧先帝。。。。
鄧公先帝呀!今日呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]