• 瀏覽: 37,930
  • 回覆: 393
  • 追帖: 4

英國公投決定脫歐後,大批年輕一代上街示威,抗議英國將脫離歐盟,認為結果只會摧毀他們的未來。數據顯示,年輕人多數支持留歐,只是老一輩傾向脫歐。

英國公投以52%對48%決定脫離歐盟,但在18至24歲的年齡層中,72%的人都反對脫歐。公投有結果後,大批年輕人到國會、唐寧街10號首相府及倫敦塔橋等地示威,部份人高喊「無邊界」和「歡迎難民」等口號,亦有人舉起「不要約翰遜」、「我是歐洲人」等標語牌。

民意調查顯示,越年輕的人越傾向留歐,18至24歲的年齡層撐留歐者逾70%,而25至49歲的年齡層則有56%;50歲至64歲年齡層則僅44%撐留歐,到65歲以上更跌到只有39%。

不少年輕一輩亦在社交網表達不滿,有網民指:「老一輩真的不理解這會如何影響我們的未來。」也有人抱怨說:「精彩!又一次由上一代決定甚麼是最好,而我們要幫他們執爛攤子。」

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/international/20160625/55274428

------------------------------
不滿脫歐

老一輩經歷過「大英帝國」時代,好難接受被德國吞併,更幻想脫歐就可以二次崛起

已經一人一票啦,仲想點

一個叻既又做老闆照顧到幾十個員工既人,  一個又蠢又廢攞綜援既人如廢青,
大家都有一票, 公平嗎 ?   平均唔等於公平  !

卡梅倫下台,換上個神化佬Johnson做首相,英國真係等乞米..

一人一票,民主公投,神丹妙葯,完美示範。

【英國脫歐】年輕人示威不滿脫歐 轟老一輩懶理未來

年輕人唔係成日我要民主民主,公投公投架咩 ? 而家嚟鬧老嘢...

引用:
原帖由 讓球達人 於 2016-6-25 05:33 PM 發表 一個叻既又做老闆照顧到幾十個員工既人,  一個又蠢又廢攞綜援既人如廢青, 大家都有一票, 公平嗎 ?   平均唔等於公平  !
公平只存在烏托邦國

引用:
原帖由 讓球達人 於 2016-6-25 05:33 PM 發表
一個叻既又做老闆照顧到幾十個員工既人,  一個又蠢又廢攞綜援既人如廢青,
大家都有一票, 公平嗎 ?   平均唔等於公平  !
咪就係!一個廣東話仲未識講既但又住公屋攞綜援既腥香港人,同土生土長既藍絲又話有投票權!公平咩?

聯合王國有排煩

引用:
原帖由 -碌柚 於 2016-6-25 05:30 PM 發表
已經一人一票啦,仲想點
+1

就如當年的地球自轉學說,只要人多說是太陽圍地球轉,就算真理是白朗尼的地球圍太陽轉學說對,社會都要盲從大主教倡議的地球是宇宙中心自戇居居自走。

1人1票真係絕對????

引用:
原帖由 starr 於 2016-6-25 05:28 PM 發表
老一輩經歷過「大英帝國」時代,好難接受被德國吞併,更幻想脫歐就可以二次崛起
認同

引用:
原帖由 -碌柚 於 2016-6-25 05:30 PM 發表
已經一人一票啦,仲想點
所以公投的效果就係凸顯分歧, 做成正反對立!
政棍就係鍾意搞呢d, 為自己爭取支持者, 話知你國家分裂啦

引用:
原帖由 fallresoar 於 2016-6-25 05:44 PM 發表
一人一票,民主公投,神丹妙葯,完美示範。
香港班泛民同無腦既大學生成日講 "一人一票,民主公投" 係靈丹妙藥....

我地就睇下英國會變成點, 睇下會變得有幾撚好  

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]