• 瀏覽: 1,475
  • 回覆: 11
周 浩 鼎 作為一 個 東 涌 區 議 員 嚟 新 界 東 選 立 法 會 議 員 , facebook post 竟 然 打 錯 哂 啲 地 方 名 ,相 片 中 嘅 街 市 , 叫 「 富 善 街 街 市 / 富 善 街 市 」 , 唔 係 「 富 善 邨 街 市 」 。 住 大 埔 嘅 朋 友 , 一 定 會 知 道 富 善 街 同 富 善 邨 係 兩 個 唔 同 嘅 地 方 , 但 周 浩 鼎 就 唔 知 道 。

呢 個 街 市 , 除 左 可 以 買 到 家 常 餸 菜 , 有 其 中 兩 三 間 鋪 頭 仲 可 以 好 平 好 靚 嘅 蛋 糕 模 , 唔 係 住 呢 度 嘅 人 , 係 唔 會 知 道 。

個 post 入 面 另 一 張 相 , 係 太 和 火 車 站 , 唔 係 大 埔 墟 火 車 站 ( 「 大 埔 火 車 站 」 根 本 就 唔 存 在 ) 。 連 站 名 都 搞 唔 清 , 你 叫 住 呢 度 嘅 人 點 投 票 比 你 , 周 浩 鼎 ?

唔 識 玩 facebook 、 基 本 資 料 都 打 錯 , 周 浩 鼎 絕 對 不 是 建 制 派 第 一 人 。 大 佬 , 你 依 家 拉 緊 票 呀 , 唔 識 , 都 要 扮 識 吖 。 不 過 , 你 既 然 都 搞 錯 咗 , 就 要 親 自 道 歉 、 改 番 啱 , 唔 好 又 搵 個 Eric Chan 出 黎 做 代 罪 羔 羊 。

二 月 二 十 八 日 , 新 東 補 選 。 請 不 要 把 票 浪 費 在 這 些 根 本 不 認 識 新 界 東 的 人 !

冇問題的,連香港在世界地圖上邊一點都唔知既人,
都可以作為最高領導人.
係咪

一時手誤有幾大罪呀?

[ 本帖最後由 pimon 於 2016-2-8 01:19 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

唔緊要,港大法律系大學生咪又係講return home card

引用:
原帖由 Demetrius 於 2016-2-8 07:55 PM 發表
唔緊要,港大法律系大學生咪又係講return home card
講開RHC.
大把冇RHC既黃屍都知道中國發生的一切事啦。
大把人冇去過北韓,一樣非常熟悉北韓。

一時手誤同處處留難之比.
鼎鼎點都好過班黑金黃狗啦!

黃絲玩“找錯處”真喺獨步天下!

立法會議員審議法例,差之毫釐,繆以千里,你話佢係tree根之流都算,但佢係律師,文字水平咁差,點揀得佢落手呀

做嘢靠個腦,
打字請個祕書或助理咪得囉,
話唔埋呢次手誤出自佢嘅助理呢?
首先佢讀法律……唔似得律屍黨慫恿其他人玩埋晒啲法律第二衰嘢!

引用:
原帖由 Samhh 於 2016-2-8 10:45 AM 發表
周 浩 鼎 作為一 個 東 涌 區 議 員 嚟 新 界 東 選 立 法 會 議 員 , facebook post 竟 然 打 錯 哂 啲 地 方 名 ,相 片 中 嘅 街 市 , 叫 「 富 善 街 街 市 / 富 善 街 市 」 , 唔 係 「 富 善 & ...
呢位大陸網友,我哋港人一般係稱富善村街市或富善街市,反而甚少叫富善街街市

支持周生!

引用:
原帖由 pimon 於 2016-2-8 10:52 PM 發表

做嘢靠個腦,
打字請個祕書或助理咪得囉,
話唔埋呢次手誤出自佢嘅助理呢?
首先佢讀法律……唔似得律屍黨慫恿其他人玩埋晒啲法律第二衰嘢!
如果真係出自佢個助理,
呢啲老細咪有人情味囉!
俾着其他 WC 嘅標準,
呢啲錯係必然要犯錯嘅人……「人頭落地」及「以死謝罪」?
周腥卻靜於深海……擺明懂得原諒及寬容大道喇,
呢啲咪叫有「涵養」,
香港正正需要呢種領袖。

[ 本帖最後由 pimon 於 2016-2-8 11:53 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]