• 瀏覽: 3,915
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 星海揚帆 於 2015-7-3 07:28 PM 發表

因為你唔明白中美既分別
中國對軍備發展低調
唔好話發展緊
發展完都未必講你知
美國就完全相反
可能得張圖紙就開始狂吹

j20,j31都浦頭左好多年啦,依家成軍打得那咩。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2015-7-3 19:55 發表

j20,j31都浦頭左好多年啦,依家成軍打得那咩。

算啦,一日未打過,都係最強

放長對眼去睇,萬一J-20/31等最強,比對手狂電之時,今日極力追捧之人又會如何解說,當然我信走數嘅多

引用:
原帖由 殺意隆 於 2015-7-3 11:18 AM 發表
未真正服役就話失敗 .......

有時不得不承認 F-35 真係好有話題,也證明人要接受新o野真係要一段長時間。iPad 出時都係一致睇衰,結果現在個個都手拿一部,大把例子。
一件武器除左作戰能力之外, 價格, 可靠性, 可維修性都係重點, F35本身目標係作為一架能取代美軍現役大部份戰鬥機嘅低價戰鬥機, 但F35本身嘅採購成本不斷升高已經令美軍好難一換一咁換現役戰鬥機做F35. 咁F35能唔能夠係不減低美軍戰力嘅前提下取代美軍現役大部份戰鬥機先係問題.

作為一架能取代美軍現役大部份戰鬥機嘅低價戰鬥機, F35本身又不是任何性能都超越現役戰鬥機, 如dog fight, F35現在比F16還差.... 當然, 你可以話將來空戰都係玩超視野空戰多, 但你又能保證將來無可能有機會要F35玩dog fight?

就以上兩點黎睇, 現時嘅F35絶對稱不上係成功.....

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2015-7-3 21:10 發表

一件武器除左作戰能力之外, 價格, 可靠性, 可維修性都係重點, F35本身目標係作為一架能取代美軍現役大部份戰鬥機嘅低價戰鬥機, 但F35本身嘅採購成本不斷升高已經令美軍好難一換一咁換現役戰鬥機做F35. ...
Um.....

從歷史上看,美國何時有以1:1去更新機隊呢?

F35由最初定案為三合一已經是註定失敗

引用:
原帖由 ST6 於 2015-7-3 09:23 PM 發表

Um.....

從歷史上看,美國何時有以1:1去更新機隊呢?

其實我個post重有一個concern就係"F35能唔能夠係不減低美軍戰力嘅前提下取代美軍現役大部份戰鬥機". 而加美國空軍自己做F35 vs F16對抗訓練嘅結果顯示F35在dog fight上比不上F16. 你可以話將來空戰都係玩超視野空戰多, 但你又能保證將來無可能有機會要F35玩dog fight (例如敵軍都係用隱形戰機)? 既然F35現時某些能力不及現役飛機, 咁姐係現時嘅F35能不能很好取代現役飛機係值得懷疑

F35其中一個要求係取代現役飛機, 咁既然現時F35還有比不上現役飛機嘅地方, 又點可以話F35取代現役飛機哩個目標成功達成. 咁當然F35將來可以升級, 但F35在未來哩年或第二年先IOC, 現在也很難講F35升級後嘅性能

引用:
原帖由 ST6 於 2015-7-3 08:23 PM 發表

放長對眼去睇,萬一J-20/31等最強,比對手狂電之時,今日極力追捧之人又會如何解說,當然我信走數嘅多

放長對眼去睇,萬一F 22/F 35等最強,比對手狂電之時,今日極力追捧之人又會如何解說,當然我信走數嘅多

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2015-7-3 21:55 發表

其實我個post重有一個concern就係"F35能唔能夠係不減低美軍戰力嘅前提下取代美軍現役大部份戰鬥機". 而加美國空軍自己做F35 vs F16對抗訓練嘅結果顯示F35在dog fight上比不上F16. 你可以話將來空戰都係 ...
我會咁睇,F-35之Prototype同Operational F-16去比較,F-35之Software是否對機動性有Limitations?

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2015-7-3 09:55 PM 發表

其實我個post重有一個concern就係"F35能唔能夠係不減低美軍戰力嘅前提下取代美軍現役大部份戰鬥機". 而加美國空軍自己做F35 vs F16對抗訓練嘅結果顯示F35在dog fight上比不上F16. 你可以話將來空戰都係 ...
如果以一對一來打DOGFIGHT,就當F35真是打不過F16,但打空戰總不會一打一,如是二對二又會點呢?四對四又會點呢?在開始時大家唔知對方數量時,能隱身一方點都較有利啩!現在空戰應是戰術運用為主,DOGFIGHT應是最後手段,可免則免。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2015-7-3 11:27 PM 發表

如果以一對一來打DOGFIGHT,就當F35真是打不過F16,但打空戰總不會一打一,如是二對二又會點呢?四對四又會點呢?在開始時大家唔知對方數量時,能隱身一方點都較有利啩!現在空戰應是戰術運用為主,DOGFIG ...
我之前都已經講左現代空戰係以超視距為主, 但戰場嘅情況係你無法完全估計, F-35如果係編隊作戰, 各F-35之間可以互相共享Sensor Data, 加上預警機指揮下,  咁當然可以有非常高嘅戰力! 但如果預警機被敵人打下, F-35之間因為ECM而失聯. 之後被迫同敵軍戰機dog fight,  咁唔通F-35就投降唔打?

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2015-7-3 23:51 發表

我之前都已經講左現代空戰係以超視距為主, 但戰場嘅情況係你無法完全估計, F-35如果係編隊作戰, 各F-35之間可以互相共享Sensor Data, 加上預警機指揮下,  咁當然可以有非常高嘅戰力! 但如果預警機被敵 ...
BVM engagement,本身就是極力避免進入Dog Fight,加上,只要雙方其中一方不願Dog Fight,Dog Fight基本上不會發生

引用:
原帖由 出貓王子 於 2015-7-3 02:21 PM 發表 身邊幾乎冇人用iPad, 用小米平板電腦比較多http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
下...我行出街清一色都係ipad多 第2多都係samsung...

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2015-7-3 11:51 PM 發表

我之前都已經講左現代空戰係以超視距為主, 但戰場嘅情況係你無法完全估計, F-35如果係編隊作戰, 各F-35之間可以互相共享Sensor Data, 加上預警機指揮下,  咁當然可以有非常高嘅戰力! 但如果預警機被敵 ...
如果性況去到咁差,自傲的招數被完破的確是應該退場再組織下次進攻。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]