• 瀏覽: 14,653
  • 回覆: 163
引用:
原帖由 highbury64 於 2015-5-24 06:44 PM 發表
英國只是離開不足20年,d人點可以咁忘本

引用:
原帖由 highbury64 於 2015-5-24 06:44 PM 發表
英國只是離開不足20年,d人點可以咁忘本
忙完了,可以繼續討論下去了英國佬,
我係刻意選英國的不光彩史睇你反來確認你係英國佬呢⋯⋯
作為英國佬你既中文水平唔錯,但言語邏輯上好有問題
而且作為你扯低中國人古文明的論點,有d單車寡炮瞎著鬧(明唔明點解呢)
你點都有話駁返,你想貶低中國,但你對中國歷史似乎唔夠深入
其實你知唔知所謂唐朝盛世,整個唐朝的人口沒比隋朝開皇之治時多...而且你有唔知的,自漢朝以後中國人受儒家思想箝制,係進步的同事科技思想文化係一代代退步緊既...要知中國古文明要一代代向前
中國思想最發達是春秋戰國時期,百家爭鳴(情況你可以用文藝復興來想像),到漢初道家治國無為而治,武帝獨尊儒家(因為儒家洗腦君權神授,忠君愛國)擺拙百家....結果局限左之後各朝代人民的思想,否則中國早應有科學家
漢武帝對群洲其實都有影響,他對匈奴人用兵,將匈奴人趕左去歐洲果邊....導致左若干年後匈奴人洗劫東西羅馬(上帝之鞭-阿提拉做的好事)
至於漢朝之前是秦朝,統一了中國各國,再之前是戰國年代,就戰國年間的中國城市規模,歐洲已經遠無法比,當時一個趙國邯鄲城人口最多時有45萬,在公元前100多年的歐洲,一個國家才有這個人口吧。
英國佬,關於古中國的繁榮是不爭的事實,但是民族有優點有缺點,歷史証明左中國5000多年歷史中八成時間在戰爭下,而且族人最大的缺點是自私同唔團結,總有漢奸出現壞大事情,就正如英國佬天性喜好侵略掠奪咁,民族特性...
或者因為咁有呢點缺點,永遠都做唔到最top的人種...但是英國佬,我讚得國人的同時你唔覺得德國人生活方式得好似機械人嗎?他們過度本份,跟機器人無異,這是他們唯一缺點

引用:
原帖由 smartkiu 於 2015-5-24 08:53 PM 發表

忙完了,可以繼續討論下去了英國佬,
我係刻意選英國的不光彩史睇你反來確認你係英國佬呢⋯⋯
作為英國佬你既中文水平唔錯,但言語邏輯上好有問題
而且作為你扯低中國人古文明的論點,有d單車寡炮瞎著 ...
講呢個,想問返你點睇ISIS破壞文物古城?我估一個咁文明既現代英國佬,你應該反對的係咪?最好要佢土地賠償返被毀的人類文物

其實我想同你商量下,你返英國同國會好好討論賠償返當年英法聯軍燒左圓明院呢座歷史名宮殿的損失,當然唔介意你地英國佬出臉拉埋法國人一齊賠償...唔想賠的將白金漢宮或者凡爾賽宮拆比中國都得,一座皇宮賠一座皇宮,合理吧

highbury64 c兄首創電影劇考古, 開創人類先河!

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2015/5/25 08:31 發表
highbury64 c兄首創電影劇考古, 開創人類先河!
佢嘅小學學位、中學學位、都係咁樣撈返嚟;
至於學屎、碩屎、博屎⋯⋯等等嘅學位就唔合格攞嘞!

引用:
原帖由 highbury64 於 2015-5-25 09:49 PM 發表
我從網上再找到唐朝抄襲突厥的証據 : 李淵命精騎"居處飲食隨水草如突厥,而射獵馳騁示以閒暇,別選善射者伏為奇兵",明目張膽抄襲抄到無法無天
呵呵, 英國佬早係公元前廿幾世紀... 中國未統一時, 就有個叫趙國的北方小國, 學胡人騎射(學習,好出奇嗎?)...結果趙國將匈奴人(最被匈奴就係由呢辦趙北境胡人部落組成的聯盟)的祖先趕離左趙國北境...(按時代計算,羅馬係公元27世紀左右成立的), 果時英國佬你祖先仲未離家出走偷渡去英國呢(好彩你祖先後來公元6世紀左離左家出走去左英國, 否則影衰德國人)
講起抄襲, 潛艇德國人發明的...英國人為何抄襲? 火箭德國人發明的(V2火箭係炸倫敦的聖誕禮物), 英國人做咩抄襲導彈?原子彈係柏林實驗室的, 美國老仲咩山寨?

引用:
原帖由 smartkiu 於 2015-5-24 04:52 PM 發表 普及下你既世界觀啦白人,賊或者土匪來既...文明係經過文藝復興先至崛起,在此之前白人比阿拉伯人玩死,基督教聖地耶路撒冷都長期係阿拉伯人手中...直至ww2後先硬係阿拉伯國土中劃返個以色列出來...另外促成 ...
美國獨立在先...之後先有法國大革命同後面的拿破崙戰爭...

禁日本、韓國咪都係抄突厥?

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2015-5-26 03:57 AM 發表

美國獨立在先...之後先有法國大革命同後面的拿破崙戰爭...

咁都比你捉到, 咁咪拿破崙戰爭前幾十年英國已經搶埋法國果份, 仲要比美國獨立埋囉...
靠記憶一次蓋括晒成多國崛起係好亂的事, 所以都係大致, 冇排次序...
唔好捉我枝節啦...
仲點係, 英國佬係靠強盜、海盜、侵略同海盜行為致強 (你唔認同嗎?)
美國當代係歐洲流放犯人的地方, 你同認嗎?

無左巨乳溝左有乜好睇

引用:
原帖由 highbury64 於 2015-5-24 06:00 PM 發表 沒有英國人,人類會有議會民主嗎?
邊個國家組織反法聯盟?破壞法國共和?

引用:
原帖由 highbury64 於 2015-5-24 06:21 PM 發表

香港人係吾倉會抹黑英國,所有
1) 你係新移民而吾係本土人
or
2) 你係數典忘祖的港奸
數典忘祖在你呢個白癡仔口中講出來都另有一番風味

鍵盤翻頁
左右