• 瀏覽: 102,723
  • 回覆: 1,288
  • 追帖: 9
【明報專訊】73歲老翁施教仁稱因拒領綜援,買假證當保安判囚4個月,惹來巿民同情關注。施的妻子昨日強忍淚水,探望在獄中度過首夜的丈夫,「佢同我講:『呢幾日真係辛苦你嘞』,呢句係嫁佢咁多年,聽到最窩心嘅話」。施妻指丈夫向來寡言,兩人結婚廿多年,隔着鐵窗首次聽到丈夫感言,她感動得熱淚盈睫。施妻堅定地表示:「呢次事件只會令我們夫妻的感情更加堅實。」但她仍不禁埋怨裁判官不講人情,留言問:「你是不食人間煙火的嗎?」家用承諾無法兌現 妻不怨施妻昨往探監後接表示,丈夫向來不愛說話,亦不會表達自己感情,他昨日說:「呢幾日真係辛苦你嘞……」?間哭成淚人,她亦非常感動。因不想丈夫擔心,施妻強忍淚水,直至丈夫要轉身離開,淚即如泉湧。施妻續說,當年結婚時已知道丈夫並不富裕,承諾每月給予3000元家用卻未能兌現,但她知道枕邊人已盡責及盡力掙錢,沒有怨言。她指丈夫身世非常悲慘,自小被父母遺棄,由一對菲律賓華僑收養後,交予香港一名女子代為照顧,養父母每月津貼生活費。因童年生活不快,施養成沉默及倔強個性,施妻亦予以同情及體諒,婚後生活刻苦,只望夫婦一起過活便滿足。施年輕時在鞋廠工作,惟因產業北移而失業,他便轉行做保安。由於工作盡忠職守,僱主對他非常滿意,無奈至65歲被迫退休。施太含淚自怨,「如果唔係要照顧我,佢可能唔使退休後仲諗辦法繼續做嘢」,結果因買假證虛報年齡成為階下囚。她指丈夫被捕後,曾查看其銀行存摺,發現退休時約有7萬多元,至今僅餘下3萬多元,相信款項是用作補貼生活,但丈夫仍不想領綜援。各界施援手 懲教員保護施妻再次表達不滿裁判官對其夫的判決,認為對方「不食人間煙火」,不體恤基層市民生困難。施妻指丈夫入獄後曾有負面想法,但事件亦令她深深體會到香港人溫情一面,而社署、傳媒及各團體不斷聯絡她提供協助,更有懲教署人員向其丈夫表示:「如果有人『蝦』你,就通知我哋啦。」但其夫昨日表示已兩天沒有服用心臟病藥,令她非常擔心。施妻指外界關心令她打消負面念頭,未來生活雖不知如何面對,但以堅定眼神說﹕「我不會放棄,我會靜心等待丈夫出獄團聚一刻,我相信這次事件只會令我們夫妻的感情更加堅實。」明報記者 鍾炳然

http://news.mingpao.com/pns/【老保安拒領綜援 假證報細陷鐵窗】懲教署人員承諾:「如果有人『蝦』你,就通知我哋啦。」/web_tc/article/20150418/s00002/1429292704504

在法理上是沒有錯,在人情上完全沒有"愛"的邏輯去判斷!法律是建基於人或條約!值得深思!如果用機器判,何需要用人做法官!有權勢及有錢人用大律師打官司,往往只留案底及判社會服務令!況且,他今次犯法,是獲取一份微薄薪資工作!法官你幾錢人工呀?

香港是需要邁向"愛"文明進發!
條文是死,人是生的!
生而平等,自由,愛是我們建立
社會的法則!
法律唔係大哂,道德大,
人的價值更大!

愛是最高的邏輯!

[ 本帖最後由 KK2008外星人 於 2015-4-19 11:17 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

請梁特首介入事件,以人道理由特赦案中的被告施先生,請各位師兄積極聯署,使梁特首回應我們的訴求。

各位師兄!
多多支持及幫忙!

獅子山下精神,靠自己都不領綜援

睇見大陸蝗蟲新移民就眼火爆

引用:
原帖由 theharbourside 於 2015-4-18 07:45 PM 發表
請梁特首介入事件,以人道理由特赦案中的被告施先生,請各位師兄積極聯署,使梁特首回應我們的訴求。

快啲叫熱9做野啦。
梁凸最聽熱9話

點解兩日冇食心臟病藥!?咁咪好危險!?

引用:
原帖由 theharbourside 於 2015-4-18 07:45 PM 發表 請梁特首介入事件,以人道理由特赦案中的被告施先生,請各位師兄積極聯署,使梁特首回應我們的訴求。
終院早已裁定,特首冇權特赦犯人

殖民地時代d鬼佬法官有人情味過而家d

引用:
原帖由 KK2008外星人 於 2015-4-18 07:39 PM 發表
在法理上是沒有錯,在人情上完全沒有"愛"的邏輯去判斷!法律是建基於人或條約!
值得深思!
如果用機器判,何需要用人做法官!
有權勢及有錢人用大律師打官司,往往只留案底及判社會服務令!
況且,他今次犯法,是獲取一份 ...
對呀..假髮人為自己留條路..有錢人一定輕判

阿伯蠢左,上庭戴口罩+舉黃傘,就可免牢獄之災

雖然阿伯的確係犯左法,但冇害人,辛苦夠自己工作生活,竟然要入冊;但果班打爛人飯碗,欺凌老弱婦孺嘅死仆街就可以逍遙法外,DLLM

引用:
原帖由 KK2008外星人 於 2015-4-18 07:38 PM 發表 【明報專訊】73歲老翁施教仁稱因拒領綜援,買假證當保安判囚4個月,惹來巿民同情關注。施的妻子昨日強忍淚水,探望在獄中度過首夜的丈夫,「佢同我講:『呢幾日真係辛苦你嘞』,呢句係嫁佢咁多年,聽到最窩心& ...
狗官當道,咁都要判坐監,反而黃屍帶犯事,多數都放人了事,最多都係判守行為!雖然買假證唔啱,但動機都係養起頭街而拒絶攞綜援!點解咁都唔可以判援刑呢!

其實判刑係應該
只係相對蟥屍無事先會顯得判得重啫

睇到我眼濕濕,想靠自己臨老咁慘!如果香港有足夠的生活保障比佢倆老佢重咁做或者可以當貪心,但唔係喎,佢一毫子都無攞!得我地響到講有咩用?到底有無人幫緊伯伯呢?個法官真係機器黎!話佢冷血都益咗佢!

請問有誰能幫阿伯申張正義

主題標籤 #懲教署
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]