• 瀏覽: 7,130
  • 回覆: 42
睇過日本人自己拍或者有份參與戰爭電影, 例如近期山本五十六, 佢哋思維只認同美國, 從來冇認同中國, 日本國內並"不"覺得自己急進同野心過大, 亦唔認為係二戰因戰線長期消耗令到國力透支而戰敗, 而選擇性認為因為美國制裁同協助國民黨抗日引至"退兵".

睇返日本近代史(幕末), 明治天皇所謂掌權, 係由一班幕府軍閥支持下, 才可以"恢復"天皇體制, 但唔穩定,  所以要搵個敵人, 引發對外戰爭, 分散注意力, 晚清去到國民黨時代, 中國唔掂, 打低弱國, 的確可以加分之餘, 又可以進一步掌握政權......

早期甲午戰爭(第一次中日戰爭), 以至第二次中日戰爭, 日本都處於咁環境發動戰爭...

美國在日本有重大利益,就算中國可挑戰日本海空軍,但可應付美軍介入嗎? 現階段做塲閲兵公關SHOW製造強國形像就夠了。真打? 等多幾年看當時國際環境再算吧...

寨唐右憤只會恥笑係"紙老虎", 怕且連香港反建制派都嚇唔到, 要日本晌東海見血先震懾到佢, 話清楚1937年嘅寨唐已經滅亡絕不能復國

引用:
原帖由 Kickbutt 於 2015-1-28 05:57 PM 發表 美國在日本有重大利益,就算中國可挑戰日本海空軍,但可應付美軍介入嗎? 現階段做塲閲兵公關SHOW製造強國形像就夠了。真打? 等多幾年看當時國際環境再算吧...
掉轉看 美軍真敢介入嗎?

我信小布殊敢 但奧巴馬就未必!

[ 本帖最後由 大地之翼 於 2015-1-28 08:07 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

咁勁

引用:
原帖由 Kickbutt 於 2015-1-28 05:57 PM 發表 美國在日本有重大利益,就算中國可挑戰日本海空軍,但可應付美軍介入嗎? 現階段做塲閲兵公關SHOW製造強國形像就夠了。真打? 等多幾年看當時國際環境再算吧...
要知道 只要中國能把美軍拒止在關島一線 這不是猜測 (現今解放軍絕對有這能力)不敢冒險西進救日本 已等於輸掉戰爭 只要美國輸掉這場戰爭 下一步就是解放台灣 美國在亞洲苦苦經營的一切便化為烏有 ……

引用:
原帖由 Kickbutt 於 2015-1-28 17:57 發表
美國在日本有重大利益,就算中國可挑戰日本海空軍,但可應付美軍介入嗎? 現階段做塲閲兵公關SHOW製造強國形像就夠了。真打? 等多幾年看當時國際環境再算吧...
其實
早前曾有披露
安培晉三的希望是擺脫美國控制

引用:
原帖由 何偉濤 於 2015-1-28 05:59 PM 發表
寨唐右憤只會恥笑係"紙老虎", 怕且連香港反建制派都嚇唔到, 要日本晌東海見血先震懾到佢, 話清楚1937年嘅寨唐已經滅亡絕不能復國
要是這位朋友做軍委主席就好了,我都很希望能打小日本。可惜中共如果不是逼不得已是絕對不會出兵的。
現在穿上皮鞋了,更加不會輕易動武

唔係掛,一個人做正常事,係會因為一個無恥之徒唔承認自己無恥而變成自取其辱?咁殺左人只要一直唔承認自己殺左人,警察為左唔使自取其辱就乜都唔好做啦,呢d邏輯真係好難令人認同
呢個世界又唔係只係得一個日本值得中國關心,有好多事情等住做,唔使做親乜野都要向一個小小日本方向看,閱兵有好多作用,例如團結人民,呢個世界有好多百個國家,有一些睇左可能會有好多野諗,唔使將目光放只放在一個小小日本身上

食花生

[quote]原帖由 B

對。但真佷想........

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]