• 瀏覽: 2,469
  • 回覆: 43
引用:
原帖由 H4466 於 2014-12-18 05:41 PM 發表

唔慘, 03年補左平到嘔, 而家不知幾爽
就算當唔補乎價都無問題, 用黎住
我03年買左十個淘大花園單位添.
每個40-50萬乍

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2014-12-18 07:15 PM 發表

我03年買左十個淘大花園單位添.
每個40-50萬乍
公起晒, 我都係補5X

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2014-12-18 04:35 PM 發表

英國重留低左個政制地雷同佢一班親愛嘅子民..如..
陳300萬..陳輸基..同痴瘋佢豆.............
不如話
臨交波前
英國冇將香港市民洗劫一空
所以97G後
市民袋入面每一毫子
刀係英國人留低。。

引用:
原帖由 eellii 於 2014-12-18 07:12 PM 發表

呵呵,又忘記cy做行會召集人時候首倡復建居屋,仲俾貪曾政府話佢同政府立場唔協調添。

定你根本唔知?

咁你話係(係cy 復建居屋), 咁我答你唔係CY復建居屋, 係貪曾最後出左個政策, CY只係跟住做

至於建議停建居屋泛民建制都有叫唔好起, 復建居屋泛民建制亦叫左貪曾起好耐

引用:
原帖由 睇盤傻瓜 於 2014-12-18 06:47 PM 發表
因為香港既政策係小政府大市場。
你唔係唔知啊麻?

如果政府乜都欖黎做,同大陸市場經濟有乜分別?
當市場行車交通MPF發電全部都由政府做時,
就會出現超多問題,如你仲係諗唔明,你就再發問吧。
小政府大市場
必引來資本家投機
世界自二戰後行到今日
大政府計畫經濟
似乎抬頭了

引用:
原帖由 紅孖寶 於 2014-12-18 07:06 PM 發表
我同意資助市民置業,前題市民要資助,就要放棄物業有投資成份,即係居屋要賣,政府最多原價收回,業主一個仙增值都唔會有,有冇人肯買?

資助買屋可以減輕公屋既壓力,
但可惜既係資助買樓有資助投資嫌疑,
依家連公屋舊樓都可以炒到上天價,更何況居屋。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2014-12-18 19:36 發表 小政府大市場必引來資本家投機世界自二戰後行到今日大政府計畫經濟似乎抬頭
世界上發達國家或地區
大概祇有香港奉行積極不干預政策

引用:
原帖由 睇盤傻瓜 於 2014-12-18 06:47 PM 發表
因為香港既政策係小政府大市場。
你唔係唔知啊麻?

如果政府乜都欖黎做,同大陸市場經濟有乜分別?
當市場行車交通MPF發電全部都由政府做時,
就會出現超多問題,如你仲係諗唔明,你就再發問吧。
我唔反對自由經濟, 但而家政府干預後, 最大得益者都係D仆街地產佬基金佬保險佬大公司.

引用:
原帖由 AKIRA009 於i 2014-12-30 10:38 PM 發表 x2話人吾付出的學者米佔中個個冇穿冇爛.佢地又付出過咩嘢?
係電視見到班佔中撚,真係想上街……打柒佢

邀個政府信得過?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]