• 瀏覽: 3,771
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 膠批 於 2014-12-19 01:46 PM 發表 民主國家忙於內部黨派鬥爭而削弱對外防禦能力而且資源集中富裕地區而忽略邊境小鎮
有人的地方就有派系,同民主冇關係

引用:
原帖由 kingking99 於 2014-12-19 01:45 PM 發表 缺乏資源和基建,人民唔齊心,內鬥不絶,貧窮落後,人多不是資產,變成是負擔
人口紅利

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2014-12-19 06:15 PM 發表
有人的地方就有派系,同民主冇關係

一個未成熟嘅國家 極需武力築固自己派系權力
民主只係一個夢想 一個烏托邦嘅假像
到你識玩權力遊戲時就自然會明白

引用:
原帖由 膠批 於 2014-12-19 07:22 PM 發表

一個未成熟嘅國家 極需武力築固自己派系權力
民主只係一個夢想 一個烏托邦嘅假像
到你識玩權力遊戲時就自然會明白
唔好打咁多機啦,睇下21世紀的現實世界

內部問題多 尤其宗族問題

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2014-12-19 07:36 PM 發表 唔好打咁多機啦,睇下21世紀的現實世界
你知條毛

巴基斯坦政治相當複雜,尤其是巴基斯坦與阿富汗兩國邊境地區,地方勢力相當大,當地族長或者酋長勢力之大,甚至連兩國政府都不敢輕言干涉。某些族長或酋長認同塔里班主張,所以與塔里班眉來眼去、裏應外合。亦有族長雖然對塔里班無好感,僅存心利用塔里班勢力,藉著塔里班於巴國城市搞亂局,巴國中央政府自顧不暇,無法騰出手整治邊境部族。

另一方面,巴國政府對塔里班等暴力分子雖然痛恨,但又對之相當需要、加以利用,只要一日有塔里班等暴力集團存在,巴國政府就可以藉機會向美國、中國等各國爭取更多軍事、金錢、情報支援,巴國於中、美、俄各國勢力爭鬥狹縫之間遊走,對塔里班暴力集團態度相當之矛盾︰既對之憤怒,但又不希望將之全面杜絕。

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2014-12-19 07:36 PM 發表
唔好打咁多機啦,睇下21世紀的現實世界
學個位CHING講,原來美國軍事上比中國差,因為美國有民主,而中國比北韓差,因為我們沒有神一般的領袖.

天呀,為什麼小弟不是和那位CHING一樣住在北韓呢???

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2014-12-19 07:36 PM 發表 唔好打咁多機啦,睇下21世紀的現實世界
我打橋牌唔打機嘅

鍵盤翻頁
左右