• 瀏覽: 5,552
  • 回覆: 28
冇錯啊

全民皆兵?敢同老美對抗,冇咁多兵得咩?

樓主你唔係信呀, 我就話中國有成億軍隊, 信者得救

唔使出糧的工人。

唔使出糧的工人,建築工人。

游擊隊的奧義就係深入敵後,以散殲合。當游擊隊分散各處而且離敵方近距離交戰,好多重型武器就無法使用。朝鮮知道韓國武器精良,加上國土有接壤所以打游擊比較適合。玩大部隊進攻好易俾南韓聚殲。

引用:
原帖由 Tony_gor 於 2014-11-5 07:49 AM 發表
游擊隊的奧義就係深入敵後,以散殲合。當游擊隊分散各處而且離敵方近距離交戰,好多重型武器就無法使用。朝鮮知道韓國武器精良,加上國土有接壤所以打游擊比較適合。玩大部隊進攻好易俾南韓聚殲。

http://i.d ...
打游擊重要條件是對地形環境熟悉,如北韓打南韓,點打游擊呢?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2014-11-5 16:05 發表
打游擊重要條件是對地形環境熟悉,如北韓打南韓,點打游擊呢?

南泡菜係得咁大
地形環境熟悉有幾難
而且同係講韓文
你估係二戰時既中國或者蘇聯麼

小小一個北韓百幾萬兵,中國都走精兵條路啦,減到二百幾萬

一個十三億人,一個二千萬,兵力只是二比一

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-11-5 11:06 PM 發表

南泡菜係得咁大
地形環境熟悉有幾難
而且同係講韓文
你估係二戰時既中國或者蘇聯麼
如果北韓真喺出手,韓美大軍好快就打到平壤啦,北泡菜係得咁大。

共產國家好鐘意充人數,有冇聽過農一師呀,農7師個D?成個師得師長有軍服,其他只係普通農人,幾條村就一個師團,嚇D唔知情既外國人用

人口少 外敵強 必須全民皆兵

引用:
原帖由 nnk 於 2014-11-6 12:55 AM 發表
共產國家好鐘意充人數,有冇聽過農一師呀,農7師個D?成個師得師長有軍服,其他只係普通農人,幾條村就一個師團,嚇D唔知情既外國人用
其實只有蘇聯, 改革開放前的中共, 北韓 會咁做

蘇聯最高時期有 超過500萬軍人, 還未計邊防軍和內衛部隊
改革開放前的中共, 有超過600萬軍人

其餘共產國家, 都未試過有咁多軍人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]