• 瀏覽: 11,921
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-11-1 11:46 PM 發表

美國願意派兵去幾千里外的地方打恐怖份子
但恐怖份子愈打愈多
美國先後敗走伊拉克和阿富汗
真是厲害
何以見得美國敗走伊拉克和阿富汗??

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-11-1 11:44 PM 發表

美國勇於打仗
那又如何?
解決得了問題嗎?
若動手就可以解決問題
阿富汗總統也不會第一次出訪外國就來中國了
可見訴諸蠻力只是個笑話
至少美國將拉登殺了, 將塔利班推翻了, 打擊了阿蓋達勢力

引用:
原帖由 Vo1976 於 2014-11-1 09:19 PM 發表

美國又有多少記者、遊客、士兵被恐怖份子斬首晒上互聯網,美軍又點解唔救人?

斯諾登現在生活在俄羅斯,美國點解又唔派特戰隊入 ...
因為被斬首的人, 都被恐怖份子收藏了, 好難找

但是當年被劫持的中國船, 大家都知道他的位置, 根本可以攻上去

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-11-2 12:17 AM 發表

搵左10年先殺到拉登....至今死5千美軍.....傷更不計其數.......還有其他保安公司美國人??
拉登死左...二號人物上位...不斷輪迴...死一個拉登仲有千千萬萬個拉登....
阿蓋達.....勢力比以前增強唔少......特別茉莉花革命..地盤係非洲擴展得更多....而且阿蓋達係阿富汗勢力並無減弱...只係等待美國退兵後....反攻(像依家伊拉克咁樣...)

引用:
原帖由 mancw01 於 2014-11-2 09:30 AM 發表

搵左10年先殺到拉登....至今死5千美軍.....傷更不計其數.......還有其他保安公司美國人??
拉登死左...二號人物上位...不斷輪迴...死一個拉登仲有千千萬萬個拉登....
阿蓋達.....勢力比以前增強唔少......特別茉莉 ...
回教呢種精神真係好強悍,不是先進科技、武器能屈服的!

引用:
原帖由 mancw01 於 2014-11-2 09:30 AM 發表

阿蓋達.....勢力比以前增強唔少......特別茉莉 ...
總好過中國對抗疆獨

又殺不到疆獨領袖, 而且疆獨組織不停強大, 不停在中國搞恐襲

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-11-2 11:05 AM 發表

總好過中國對抗疆獨

又殺不到疆獨領袖, 而且疆獨組織不停強大, 不停在中國搞恐襲
用“復國”比較得民心東突厥伊斯蘭共和國

曾經短暫建國

西藏
唐宋為吐蕃
元明為烏思藏
清初為衛藏

獨立會被定性分裂,恐怖主義

唔好轉移視線啦  係殺唔到因為疆獨領袖係美國受美國政府保護嘛  而且疆獨勢力根本唔成氣候 只係斬下人殺害警察    阿蓋達可是直接威脅美國扶植親美政權呢

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-10-30 09:47 PM 發表

中國政府 面對 新疆恐怖份子, 不是一樣嗎??

新疆恐怖份子 每隔一段時間, 就會搞恐襲, 在火車站斬人, 在街市放炸彈 等等
中國完全阻止不了
呢D邊Q個知你嚟劈友!等同戰爭?美國一年幾多起校園槍擊吾見大美帝國政府阻止到,犯罪大國都系甘上下啦。摞呢D野講,歪理當真理。占完中返嚟?

那些怎能和戰爭比。

另外,為何有人這麽想中國參與戰爭?
難得現在經濟快與美國看齊,軍事也是在追趕中階段,萬一給人有借口抵制,那不是又倒退嗎?

軍事行動只是要達到目的的其中一種手段,
美國用戰爭,搞分裂,製造仇恨等方法,
中國用合作,建設,扶助,人道援助的方法,
如果只懂戰爭,忽略目的,就思想過於單一,本末倒置了

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-11-2 00:17 發表
美國甚麼時候把塔利班推翻了?

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-11-2 11:05 發表
總好過中國對抗疆獨

請問…
你知道「強大」是甚麼意思嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]