• 瀏覽: 5,875
  • 回覆: 20
引用:
原帖由 殺意隆 於 2014-9-1 04:37 PM 發表

正如雷射導引炸彈一樣在壞天氣時無咩作用同理,不過唔通因為有些情況不能用就要否定嗎?雷射導引炸彈咪一樣各國都使用中.....
此言差矣,天氣差時又要轟炸,都重有INS、GPS、TV、Radar、IR甚至乎傳統炮兵.... 但laser cannon,在雨天、風沙、大霧時萬一敵人棄用laser guided weapon來襲或發生戰鬥,它可以因為敵人唔用laser 而曠工嗎?

毛毛雨已經廢武功架啦。

激光受影響既因素實在太多
就算老美打算上戰機起碼都係二三百年後既事
不過以老美而家既國力同周邊威脅
一百年後地球上仲有無美國都係兩睇
所以都係算把啦

引用:
原帖由 殺意隆 於 2014-9-1 04:37 PM 發表

正如雷射導引炸彈一樣在壞天氣時無咩作用同理,不過唔通因為有些情況不能用就要否定嗎?雷射導引炸彈咪一樣各國都使用中.....
其實應該是想取代機炮吧   飛過雨雲應該行的

引用:
原帖由 機龍 於 2014-8-31 19:40 發表
二極管激光轉換率最高50%,光纖激光也有30%,F135能抽取26000shp/19388kW,同級系統只要能有效轉換其中的機械能,電力要求並不成問題,只是難點在冷卻排熱
其實有幾個問題…
二極管激光轉換率大概有20%-30%
但那只是器件本身
而不是整個系統

F135最大推力為191kN左右
但牛頓是力的單位
而瓦特是能量的單位
兩者不能直接對換
當然
100千瓦不是一個大數目

但另一個問題是半導體激光現時功率很小
例如高功率的氮化鎵都大約只是1瓦左右
其中一個原因是氮化鎵晶圓的缺陷密度
如果你要用半導體激光做一個100千瓦的武器
那你起碼要十萬個器件
你可以想像一下這武器的同步性是十分差

引用:
原帖由 殺意隆 於 2014-9-1 16:37 發表
兩者同是激光但作用不同
作引導用的對功率和同步性沒有要求

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-8-31 05:47 PM 發表
尾國十幾年前就吹有機載激光
個時係用來打導彈
但係一直都無任何實際示範
而家又吹
無知... ... 都唔係罪

New Airborne Laser TestBed Footage,
https://www.youtube.com/watch?v=MmkYcEcSLvA

https://www.youtube.com/watch?v=r-dEXaSJWME

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]