• 瀏覽: 85,388
  • 回覆: 28
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 vo761229 於 2012-8-8 04:13 PM 發表

因唔認真讀歷史所以答得唔清楚,中國發明火藥,但外國用來做槍炮,中國是在某一段時期搞個”咩洋運動”,才引進外 ...
下?中國槍炮早在元朝在用,以前叫 "火器" 或 "火銃",已經是可單人操作,銅制槍管發射鐵球/珠的殺人武器,至明朝已能自行研發各式手持火器、火箭和爆炸物在戰場使用。中國的火藥比西方更早用在戰場上........ 國內的歷史教育看來不太好或有教料錯誤。

引用:
原帖由 kknooblau 於 2012-8-8 14:02 發表
吹到呢

樓上無吹,西方於戰爭大量投入火藥已經係文藝復興之前,同時期中國明代就有常設火槍隊
引用:
原帖由 vo761229 於 2012-8-8 16:13 發表

因唔認真讀歷史所以答得唔清楚,中國發明火藥,但外國用來做槍炮,中國是在某一段時期搞個”咩洋運動”,才引進外 ...
中國使用火槍比一般人認知早得多,英國人攻入北京時發現其庫存品比英軍配備更精緻

奈何清代軍隊編制、戰術研究、用兵思想跟唔上時代(深層原因係明代海禁造成國人思想封閉),無好嘅pilot,俾部神機都無用

引用:
原帖由 機龍 於 2012-8-8 04:54 PM 發表

樓上無吹,西方於戰爭大量投入火藥已經係文藝復興之前,同時期中國明代就有常設火槍隊

中國使用火槍比一般人認知早得多,英國人攻入北京時發現其庫存品比英軍配備更精緻

奈何清代軍隊編制、戰術研究、 ...
西方要到十五至十六世紀先有正正式式的 "槍" 出現,足足比中國晚了四百年......

其實有咩出奇,平日動物為生存都會打,只不過人類的理由未必只係為生存

引用:
原帖由 kknooblau 於 2012-8-8 02:02 PM 發表
吹到呢

e樣係真ge-.-
http://military.china.com/zh_cn/history2/06/11027560/20050420/12256979_1.html
之前睇紀錄片
宋已經係船上用火炮

自己上網查下宋朝既采石之戰,霹靂炮同突火統
查完先同我講邊個冇讀歷史
P.S.順帶一提宋朝已經有手榴彈出現

果D庫存品全部在明朝果陣整,雖然鎖左國但科技仲先進過後期既清朝
仲有明朝末期輸既原因係士兵不足,完全比人圍毆

引用:
原帖由 ikarosaegis 於 2012-8-9 08:30 PM 發表
果D庫存品全部在明朝果陣整,雖然鎖左國但科技仲先進過後期既清朝
仲有明朝末期輸既原因係士兵不足,完全比人圍毆
明朝係輸吳三桂

吳三桂開關前,明末已經軍閥割據,政府失能,差不多等同滅亡

一個由戰爭出現旣國家,只會以懂得用戰爭黎維持和平

引用:
原帖由 RyuTang 於 2012-8-8 04:59 PM 發表

西方要到十五至十六世紀先有正正式式的 "槍" 出現,足足比中國晚了四百年......
呢個係事實,但係現況係西方列強係現代軍事上係強過中國

國力興衰規律:你唔進步,人哋爬頭

而今日中國要喺一世紀內追上最近幾世紀嘅跌宕

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]