• 瀏覽: 54,752
  • 回覆: 518
  • 追帖: 1
+29
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-16 01:36 AM 發表

你祖宗有無移民外國?如果無,都係逃不掉的奴才,而且是甘願做中國奴才的,

所以你無辱及你祖宗,你祖宗一樣咁賤,請放心!
堅持唔移民外國,可以係堅唔放棄祖國的高尚情操。

早幾日咪答左你:

我成日都講,中國出現過唔少強奴壓主的情況,(話明「強奴壓主」,重邊有Plan?)
例如明朝魏忠賢、王振,宋朝童貫、唐朝魚承恩.......
無人要求任何人同呢啲閹黨鬥,但總會要求人唔好去自動送上門,臣附呢啲閹黨。

所以我相信我若若活在閹黨當權的年代,我亦都係從未想過有什麼plan去推翻閹黨,
我只係會以我中國人身分自傲,唔會「自動送上門,臣附呢啲閹黨」。

中國人,若自願做人奴才,就等於唔係中國人⋯⋯⋯因為自甘墮落,就係賤。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-16 01:46 AM 發表

堅持唔移民外國,可以係堅唔放棄祖國的高尚情操。

早幾日咪答左你:

我成日都講,中國出現過唔少強奴壓主的情況,(話明「強奴壓主」,重邊有Plan?)
例如明朝魏忠賢、王振,宋朝童貫、唐朝魚承恩.......
無人要求任何人同呢啲閹黨鬥,但總會要求人唔好去自動送上門,臣附呢啲閹黨。

所以我相信我若若活在閹黨當權的年代,我亦都係從未想過有什麼plan去推翻閹黨,
我只係會以我中國人身分自傲,唔會 ...
你既答案咪即係無plan囉,

話你知,中國幾千年來,大部份中國人都係奴才,的確條命賤過泥,現在算好多好。

唔認命既咪起兵反抗囉,可惜你無呢種膽量,只能龜縮,好自豪地龜縮!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-16 01:28 AM 發表

我爭取唔到做主人,都唔辱及列祖列宗去甘心做人奴才,重要為虎作倀,令人要做奴才。
你祖宗唔甘心做奴才?!你點知?你祖宗係李自成果班人,反賊就唔甘心做奴才,要自己當主人,你祖宗係反賊?!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-17 01:09 AM 發表

你祖宗唔甘心做奴才?!你點知?你祖宗係李自成果班人,反賊就唔甘心做奴才,要自己當主人,你祖宗係反賊?!
你兩個Post 一齊答,人應該覺醒,否則讀咁多書做乜。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-17 01:13 AM 發表

你兩個Post 一齊答,人應該覺醒,否則讀咁多書做乜。
What 7 you said?  整理下再講過,ok!

CB蟹又 9up

讀咁多書重唔識醒覺,重要「堅持做奴才」,係咪枉讀書?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-18 02:37 PM 發表
哇!偷偷地講唔通知我咁鬼鼠既!

拿,根據你智商我簡單d解釋,用打工仔做比喻,

大部分人都係打工仔(奴才),你係不甘心做打工仔既打工仔,你自以為會高人一等,但在其他人眼中,

你也不過是打工仔,除左日日廢up,同其他打工仔無分別,有本事你可以創業,不做打工仔,

但你無plan 無本事,咁咪又一世係打工仔(奴才),咁簡單比喻你會明白啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-18 02:37 PM 發表
你係really枉讀書

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]