• 瀏覽: 718,621
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 奧脫福摩佬 於 2018-3-27 01:35 PM 發表

美國的民主成功在於人才, 政客(官員)換一千個都是出生哈佛等精英學員, 就算選民再平庸, 選出的都是精英, 不似香港...
昨天的貸款今日找, 今天的政策明年顯, 民主只食即食麵, 選民記憶是短暫的...
美國的情況唔係咁簡單. 美國行緊的只係有限度民主. (用泛民的標準, 就係假民主, 假普選.) 美國選來選去都係兩個黨入面的人; 其次, 兩個黨好大程度都係聽命於背後的利益集團, 包括石油公司, 軍火商, 銀行財團等等.

美國的有限度民主好處就係佢地政治相對隱定(以民主國家來計). 缺點就係政府政策都係以背後的利益集團為重, 例如打伊拉克阿富汗對一般平民百害而無一利; 槍管問題攪左n年都攪唔好.

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-27 02:00 PM 發表

剛好相反, 由獨裁去民主呢個旅程佢哋嘅法治會越趨完善 。最好嘅案例就係韓國。
總之你明白民主同法治係兩樣野就好. 兩者的關係唔係必然的, 有機會有關係, 亦有機會冇關係. 你可以揾到十個有民主又有法治的例子唔代表D咩, 因為我亦可以揾到更多的有民主冇法治或冇民主有法治的例子.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-4-1 11:03 AM 發表

總之你明白民主同法治係兩樣野就好. 兩者的關係唔係必然的, 有機會有關係, 亦有機會冇關係. 你可以揾到十個有民主又有法治的例子唔代表D咩, 因為我亦可以揾到更多的有民主冇法治或冇民主有法治的例子.
民主跟法治當然有關係, 而且息息相關。所以五六七十年代才那麼多人來香港。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-4-2 06:24 AM 發表

民主跟法治當然有關係, 而且息息相關。所以五六七十年代才那麼多人來香港。
啱啱先以為你諗通左. 原來仲係未明.
有機會的話, 你去揾幾個五六七十年代來香港的人, 去問下佢地點解來香港, 你睇下有幾多個會答你 "因為香港有民主". 我相信咁樣答你的人數係零.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-4-5 05:07 PM 發表

有機會的話, 你去揾幾個五六七十年代來香港的人, 去問下佢地點解來香港, 你睇下有幾多個會答你 "因為香港有民主". 我相信咁樣答你的人數係零.
agreed

民主制度 - Lib.eration
好地地做咩要賴落   Britain  嗰度呀?

https://www.youtube.com/watch?v=ur4BkAkR71w
サクラ大戦 (1996) | 西醫白韻琴怒廳電話

See more - http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27417193&page=1#pid479560794
全球恐嚇戰爭新一頁:
"美國派人求和 中美 貿易大戰逆轉!"
"只要中國開放市場, 美方條歀, 就不會再 有貿易戰!"
"民主 - Lib.eration"
"(LA Wong)."

網上創世
Ultima Online 網路創世紀 , BibleGateway.com
甲子 -> 大山魚 -> 本應 -> 成才 -> 作品 -> 慢魚兄弟 -> 列根(假字,非列根)-> 老布殊 -> 全球恐嚇戰爭新一頁 -> 全球反恐戰爭 -> 世易 -> 本田 -> 甲荃子 -> 風景 (封唔準)

Coca-Cola
Washington
Foundation (WMF, Wikimedia Foundation)
登基,美本,法(LA Wong).
New International Version (NIV)

NIV網上創世紀是妄想。(1997)
這隻Game叫網上創世紀(妄想創世紀)Endless Journey。

King James Version
And the beginning of his kingdom was Babel, and Erech, and Accad, and Calneh, in the land of Shinar - Genesis 10:10
Gentiles divided in their lands; every one after his tongue, after their families, in their nations. - Genesis 10:5

http://fanix.me/2017/12/11/holy-bible

Cede information 10070.
《基本法》現(29 April 2018)指向 now.
原本為 登基,美本,法(LA Wong).
即由香港大學道 JUSTIT 叛變街道名,復原為使用原本的 JUSTICE.
1997 – 2018 期間,登基,美本,法 被束意衝擊香港法治
Google – 戴卓爾 夫人 倒地 北京
https://fanix.me/2018/05/01/the-basic-law/
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-5-5 12:10 發表

咁即係【本土語言】是會隨時間及各種因素而改變啦。
Ashkenaz, and Riphath, and Togarmah. – Genesis 10:3
Jeklin Helena (星,海信,媽閣).

https://fanix.me/2018/05/05/hong-kong-law-being-hijacked/

連“廣東話”嘅定義係咩都唔知,仲講咩捍衛“廣東話”
以神的說法來看, 廣東話 是 講,東主(of 地球)概話。

"Ben Sir轟「粵語非母語」論 教育局:不代表局方立場"
"香港漢族人的母語是漢語 - 教育局一三年"
這是謀反嗎?

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-4-5 05:07 PM 發表

因為嗰陣時香港較為穩定繁榮同埋自由吖嘛咁所以佢哋落嚟囉。 咁點解會比較穩定繁榮同埋自由㗎? 咁多高官有美國英國護照 一定有佢哋原因嘅。

Ben Sir轟「粵語母語」論 教育局:不代表 [][] 是中國文獻嗎?
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-5-5 08:40 發表
即係中國人母語廣東話
國父喎
【特首答問會】被問母語是什麼 林鄭:不答無聊問題 批教育界無風起浪
-----
《原振俠系列》中,衛斯理被稱為“那位先生”。從1985年許冠杰主演的《衛斯理傳奇》開始,近20年的時間裡,倪匡的《衛斯理》小說系列被改編成近無數部電影電視,其中不少就直接冠名“衛斯理”。 ... 他好像能掌握全世界很多語言(包括土著語言地方方言),比如他能說一口地道的四川話。還有就是,衛斯理好像很有外星緣,接觸過很多 ...
衛斯理(倪匡系列小說中人物)_百度百科
-----
母語 是 《原振俠系列》。起釘。
哦,《原振俠系列》非中國文獻。「粵語非母語」-Sir illegal Ben 。
誰「消滅」了你的母語?白宮牛奶摧毀緊你的母語。
-----

白宮牛奶,反噬。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-5-5 09:58 AM 發表

因為嗰陣時香港較為穩定繁榮同埋自由吖嘛咁所以佢哋落嚟囉。 咁點解會比較穩定繁榮同埋自由㗎? 咁多高官有美國英國護照 一定有佢哋原因嘅。
原因當然有, 但唔係因為香港有民主, 你明呢點就得.

HK people even don't know 
民主, they want to see the old face win = obey the gov officer
Think about how can UJ give you 民主, as they have the furthest system, Loyal System!

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 06:58 PM 發表
現時不少香港人, 都相信民主制度是最好的. 民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. 但是很多人都沒想到其實民主制度不是完美, 沒想過民主制度也有不少缺點. 甚至可以說很多全心全意支持民主的人, 都是不了解民主制度的人, 因為他們只知民主的好, 不知道民主的壞, 才會如此迷信民主.

因此這裡討論一下民主制度的缺點. 以下例出一些重點.

1) 由平庸的大多數作 ...
哈哈。。。返大陸啦,果度冇民主呀。啱晒你。
西方太多缺點,你去點醒領導人啦,唔好送仔女去呀。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-6-11 10:28 AM 發表

哈哈。。。返大陸啦,果度冇民主呀。啱晒你。
西方太多缺點,你去點醒領導人啦,唔好送仔女去呀。
你其實睇左我一樓的內文未?定係睇完標題就copy&paste呢啲百搭回應?

樓主說什麼一般人都是平庸的來帶出西方民主的軟肋。那也太學術了吧!也難以量化,難道是平庸就是讀書多少嗎?
不如用另外一個角度看,絕大多數人都是貪婪的,懶惰的,自私的,利己的。
貪婪的只要你給足夠的好處給他,他就投票給你。
懶惰的,只要你說他喜歡的,他就愛聽,不會去求證。譬如每次美國選舉都會大範圍攻擊中國,這已經是指定動作。
自私的,西方資本主義社會,利益最大化已經根深蒂固。個人投票時也一樣,自會投給可以使自己利益最大化的候選人

以上種種還不夠,還有一樣關鍵的東西來催化整個競選就是傳媒。有了傳媒,候選人的種種謊言才能散播到每一個人心理。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]