• 瀏覽: 32,967
  • 回覆: 438
  • 追帖: 2
+21
He needs to explain

我今時今日都未諗通愛國同移民有咩衝突/關係, 國父孫中山唔通又唔愛國? 班黃絲無錢移民被迫留在香港專搞破壞唔通就係愛國?
反而移過民先知如果國家弱寄人籬下會有幾慘
引用:
原帖由 iamyourmothers 於 2018-6-6 12:35 PM 發表

九五年,與太太、一對女兒移民夏威夷的高志森,三年後因過着港美兩邊飛的太空人生活,導致離婚收場。決裂前,高志森曾撰寫一封信給長女子蕎,交代父母離婚一事,卻遭她撕成碎紙,自此,高志森與女兒無論見面時或者通電話,均只得到官方答案,父女感情不復當年。
高志森憶述:「可能佢哋嗰時仲細,唔明白父母點解要離婚,覺得我掉低佢哋。到○七年,大女中學畢業,我返去夏威夷觀禮,同佢喺草地上,由朝早十一點傾到夜晚七點,解 ...

擁共渣滓~
口說愛國~~
怎會是大陸社會主義特色國??
當然是阿美利堅合眾國!!!

引用:
原帖由 左仔打緊飛機 於 2018-6-6 01:38 PM 發表

無, 我學你班兄弟咁叫法唶, 佢地成日插"美帝乜 美帝物"
冇理由,民主人士叫自己國家做美帝,太神奇!😈

引用:
原帖由 bitebite 於 2018-6-6 01:35 PM 發表
He needs to explain
大撚把美國人愛中華人民共和國,解條撚!

引用:
原帖由 iamyourmothers 於 2018-6-6 12:35 PM 發表

九五年,與太太、一對女兒移民夏威夷的高志森,三年後因過着港美兩邊飛的太空人生活,導致離婚收場。決裂前,高志森曾撰寫一封信給長女子蕎,交代父母離婚一事,卻遭她撕成碎紙,自此,高志森與女兒無論見面時或者通電話,均只得到官方答案,父女感情不復當年。
高志森憶述:「可能佢哋嗰時仲細,唔明白父母點解要離婚,覺得我掉低佢哋。到○七年,大女中學畢業,我返去夏威夷觀禮,同佢喺草地上,由朝早十一點傾到夜晚七點,解 ...
去過聞屎國才發現對比下還是中國好................唔似得城邦銀....去都未去過......就話聞屎好

漢奸何其多~愛國是口號,愛的是誰的國?

無法自圓其說的五毛賊等同漢奸

好大陣酸味 

中國人愛美國,美國人愛中國,有乜問題?戇鳩!

爭議言論[編輯]
1994年7月,高志森想請張國榮拍《香江花月夜》,但當時張國榮屬黃百鳴東方電影旗下藝人,並已安排他接拍于仁泰的《新夜半歌聲》。高志森以飯局為名,寫下一張支票給張國榮,稱以示誠意。張國榮講明,因為他是黃百鳴旗下藝人,所以他的檔期由黃百鳴決定,對方已安排他接拍《夜半歌聲》,所以他無權決定。但礙於情面,故張國榮不好拒絕,暫且收下支票,並打算詢問黃百鳴意見。豈料未幾高志森卻接受周刊訪問,指張國榮收錢不認帳,文章還刊登一張無畫死線的「300萬支票」。高志森於訪開中稱「我有權告張國榮!」其後張國榮在《娛樂性騷擾》節目中講述事件,指當高志森是朋友才暫時收下支票,但數目不是300萬,而是100萬,自己曾多次拒絕並且表明要問黃百鳴意見才能決定,豈能高志森先發制人,拿出一張「300萬」假支票接受訪問,反指張國榮收錢不認帳。[4] [5]

1995年,由於對當時香港的電影業前景感到不滿,高志森與家人在當年移民美國夏威夷,誰料我和春天有個約會在香港大收特收,結果高志森在這段期間經常都要港美兩邊走,間接使其家庭破裂[2]。其後,高志森更在1996年憑執導的《南海十三郎》獲得第34屆臺灣金馬獎最佳剪輯獎,及獲得最佳導演獎提名。他於2011年聲稱自己已在1998年撕毀美國護照

引用:
原帖由 e5432whm 於 2018-6-6 01:38 PM 發表
我今時今日都未諗通愛國同移民有咩衝突/關係, 國父孫中山唔通又唔愛國? 班黃絲無錢移民被迫留在香港專搞破壞唔通就係愛國?
反而移過民先知如果國家弱寄人籬下會有幾慘 ...
無衝突?~~你入籍他國要宣誓效忠美國,咁虛偽話無衝突。是為中國好就唔好做愛國五毛賊,禍我中華實為呢班人。

引用:

人地都係拆穿你地64集會報大數者, 又要起人家底, 黃絲真的好小氣. 移居左就唔可以發表言論既? 人地做左美國人都要吊7你班黃狗就知道你地做的幾樣衰拉

明知美國咁差重移民過去, 好可能係想推老婆仔女去死, 呢個男人唔要得.....但佢好多5毛FAN屎....

引用:

中國好同移民有咩衝突?人地喜歡美國教育又有咩問題?你話好愛國但做漢奸咁就奇怪,好愛港但又阻礙香港發展咁就出奇啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]