• 瀏覽: 718,177
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-17 14:24 發表
當年香港成功嘅法治係有賴一個有民主做基礎嘅英國係後面支撐住。 冇好民主就好難有一個好嘅法治社會。
雖然唔知你嘅奴才論係想表達什麼。但係可以話, 起香港生活長大嘅都可以自由學習, 自由表達意見。
當年香港成功嘅法治係有賴一個獨裁嘅港督
香港在英治年代一直冇民主,直至中國回收香港。
如過當年香港嘅法治做得好就唔洗成立ICAC。

仲有,當年中文係冇法律地位,
你所講嘅自由學習一啲都唔自由。

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-18 07:12 PM 發表

民主同法治唔一定有直接關係. 可以有民主冇法治 (例如東南亞, 南美等國家), 亦可以有法治冇民主 (例如英殖時的香港). 你連呢點都未攪清楚, 只識屈其他人係奴才就以為自己有理, 根本只係掩耳盜鈴.
以前東南亞同埋南美好多都係叫獨裁, 唔係民主。 當年香港有民主嘅英國係背後, 所以起五六七十年代好多人移民到嚟香港就係呢個原因。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-3-20 01:27 AM 發表

所以我見佢咁答,就知佢乜嘢料。「英國係民主國家,所以香港殖民地時代不需要一定有民主」這個理由我首見於萍果報的李怡,用來辯護為何回歸前不向英國人要普選。
小朋友自己想不出;
小朋友自己 ...
我其實我係講五六七十年代點解啲人移民嚟香港姐。 你哋嗰陣時喺唔喺香港呀?!

引用:
原帖由 貓男 於 2018-3-22 07:18 PM 發表

當年香港成功嘅法治係有賴一個獨裁嘅港督
香港在英治年代一直冇民主,直至中國回收香港。
如過當年香港嘅法治做得好就唔洗成立ICAC。

仲有,當年中文係冇法律地位,
你所講嘅自由學習一啲都唔自由。
至於要講香港嘅成功, 想當年係因為香港有最廉潔嘅社會體系, 容易做生意, 低稅率。 想當年最有錢嘅係英美歐洲國家啦咁佢哋就好相信當時香港嘅法律體制 。而佢亦都係一個亞洲地區性中間人同埋香港政府嘅前瞻性好強。 由於香港係殖民地嘅關係啦所以英文特別強而呢個都係香港在當時最強嘅優勢。

係大中華地區裏面,當年香港嘅中文書籍係最流通, 最多書可以睇到買到。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-23 11:03 PM 發表

以前東南亞同埋南美好多都係叫獨裁, 唔係民主。
而家呢?
引用:
當年香港有民主嘅英國係背後, 所以起五六七十年代好多人移民到嚟香港就係呢個原因。
我同其他ching上面已解釋左你呢個論點的問題. 好心唔好咁奴性啦, 攪清楚發生咩事, 否則你連民主係咩都唔知就盲撐民主, 真係得啖笑.

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-23 11:25 PM 發表

至於要講香港嘅成功, 想當年係因為香港有最廉潔嘅社會體系, 容易做生意, 低稅率。 想當年最有錢嘅係英美歐洲國家啦咁佢哋就好相信當時香港嘅法律體制 。而佢亦都係一個亞洲地區性中間人同埋香港政府嘅前瞻 ...
你先講清楚,你口中既"當年",係幾時先?

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-24 12:14 PM 發表

而家呢?

我同其他ching上面已解釋左你呢個論點的問題. 好心唔好咁奴性啦, 攪清楚發生咩事, 否則你連民主係咩都唔知就盲撐民主, 真係得啖笑.
解釋唔到點解五六七十年代咁多人移民嚟香港嘛

[quote]原帖由 阿聞 於 2018-3-24 12:14 PM 發表

而家呢?

由獨裁走向民主嗰條路係非常漫長。因為有好多獨裁年代嘅人仲係喺政府入面做緊嘢, 就好似印尼都走得行得好慢。比較成功嘅或者走得快啲嘅就係韓國。 不過韓國唔係東南亞啦。 而英國有獨裁走向民主呢條路都用咗好多好多好多年。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-3-24 12:18 PM 發表

你先講清楚,你口中既"當年",係幾時先?
八十年代開始喇, 有icac出現香港先至比較好。 但係起獨裁嘅管治下係好難出到icac呢啲嘅組織嘅。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-24 04:40 PM 發表

八十年代開始喇, 有icac出現香港先至比較好。 但係起獨裁嘅管治下係好難出到icac呢啲嘅組織嘅。
你有在80年代的香港生活過嗎?

你又經歷過6~70年代的香港嗎?

當年成立ICAC只是港督說了就是,不獨裁能做到?

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-24 04:40 PM 發表

蠢人!廉政公署在七十年代已成立的了。

引用:
原帖由 40342 於 2018-3-24 06:12 PM 發表

你有在80年代的香港生活過嗎?

你又經歷過6~70年代的香港嗎?

當年成立ICAC只是港督說了就是,不獨裁能做到?
大把人起香港出世,係香港生活。 呢班人就會感受到起香港生活嘅自由, 制度嘅完善, 當佢哋去其他地方旅行時完全感受到香港嘅好處。 

當然五六七十年代移民嚟香港嘅人知道香港係最安全同埋法制最好嘅亞洲地方。

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-3-25 07:21 AM 發表

蠢人!廉政公署在七十年代已成立的了。
ICAC 就梗係起七十年代開始啦, 查下wiki都知。 獨裁政府係唔會成立icac嘅。

80年代係香港體制同埋經濟所有嘢配合一齊開始成功嘅年代。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-25 09:34 AM 發表

大把人起香港出世,係香港生活。 呢班人就會感受到起香港生活嘅自由, 制度嘅完善, 當佢哋去其他地方旅行時完全感受到香港嘅好處。 

當然五六七十年代移民嚟香港嘅人知道香港係最安全同埋法制 ...
這是你想當然的偏見,我這個親身經歷的人同你講一句,事實上有九成以上與你講的相反。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-24 04:29 PM 發表

解釋唔到點解五六七十年代咁多人移民嚟香港嘛
民主當然唔可以用來解釋點解五六七十年代咁多人移民嚟香港. 上面咪解釋左當年香港成功係因為有法治.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]