• 瀏覽: 718,220
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 anson2004 於 2018-2-26 02:55 PM 發表

無考過ASL必修科中國語文及文化?
有年有條題目,有條關於山城故事,個作者就係好似你咁犯錯,以特例為常例
去否定民主...
而家習帝獨裁時代來臨,不如跟上形勢講輪換國家主席有咩唔好仲有用啦
而家無人在 ...
唉, 我幾時有 "否定民主"? 我只係指出民主的缺點, 民主也有其不合理, 效果差的時候.

你已經係唔知第N個用呢D小學生二分化思維去諗野的人, 以為指出民主缺點的人就等於要完全放棄民主. 你地幾時先可以改到?

引用:
原帖由 caledis 於 2016-11-27 07:37 PM 發表
無人講民主係完美制度喎,不過好過獨裁囉。
x2

引用:
原帖由 pes2068 於 2018-3-3 09:54 PM 發表

x2
知唔知咩叫二分化思維?

喺五六七十年代移民到香港嘅人都知道民主政制保障下嘅重要性係乜。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-11 08:08 AM 發表
喺五六七十年代移民到香港嘅人都知道民主政制保障下嘅重要性係乜。
唔好講笑啦.
五六七十年代香港根本冇民主. 區議會都係1982年先開始有得選. 選港督就更加唔洗諗.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-14 07:03 PM 發表
唔好講笑啦.
五六七十年代香港根本冇民主. 區議會都係1982年先開始有得選. 選港督就更加唔洗諗.
6 70年代香港係畀一個有民主嘅國家管治。 各人可以表達己見, 做自己鍾意做嘅事。有自己嘅生意而不受約束。財產得到政府嘅保護保障。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-14 10:45 PM 發表

6 70年代香港係畀一個有民主嘅國家管治。 各人可以表達己見, 做自己鍾意做嘅事。有自己嘅生意而不受約束。財產得到政府嘅保護保障。
聽過星光行的故事嗎?

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-14 10:45 PM 發表

其實你係唔係曲線緊? 你講緊啲都係法治的好處, 唔係民主的好處。 而事實上香港之所以成功係因為香港有法治, 唔係因為香港有民主。

至於你講到因為當時管香港的英國有民主, 所以雖然香港冇民主都一樣會好, 除咗話你 「奴性重」之外都諗唔到第二個形容詞。 你到底知唔知咩係民主?

一段有少少關係的新聞:

印尼打掉散佈反華謠言“網軍”  為總統大選早做準備
http://sina.com.hk/news/article/20180316/1/27/2/印尼打掉散佈反華謠言網軍-為總統大選早做準備-8607334.html
印尼將於明年4月舉行總統大選,在選戰開始之前,另一場“戰鬥”率先打響――打擊假新聞和網上的仇恨言論。印尼警方近日端掉一個專門炮製網絡假新聞的組織“穆斯林網軍”。英國《衛報》調查發現,煽動仇視華人情緒是該組織的目標之一。去年沒能贏得雅加達特區省長選舉並身陷牢獄的印尼華裔鍾萬學,被認為是這種網絡黑幕下的第一個受害者。當時,“中國派500人保護鍾萬學”“1000萬中國人在印尼打黑工”等印尼網絡謠言莫名纏上中國。

據新加坡《聯合早報》15日報導,印尼警方已對“穆斯林網軍”成員展開打擊活動。這個組織鬆散的網絡被指利用臉書、推特等攻擊政府並煽動種族極端主義。印尼全國警察負責社會事務的主管普拉默諾說,該組織的目的是破壞政府的穩定,製造社會衝突。印尼《羅盤報》稱,警方在該國多個地區共逮捕14名嫌疑人,有一個疑似該團夥的核心人物在逃。印尼警方已經尋求國際刑警和韓國警方的幫助。

英國《衛報》13日發自雅加達的報導稱,“穆斯林網軍”在網上大肆散播假新聞與仇恨言論,煽動宗教與族群對立,激化民眾對華人、同性戀等群體的不滿。該報在推特上調查數月後發現,這個團夥擁有推特賬號機器人、半自動賬號和假賬號等,能輕易影響公眾看法。比如,他們經常發起不可靠的民調,在印尼2019年總統大選可能參選的兩名候選人――現任總統佐科和競爭對手前陸軍將領普拉博沃之間做選擇。憑藉數千個假賬號和機器人,普拉博沃明顯占優。

調查發現,“穆斯林網軍”曾轉發所謂緬甸、巴基斯坦穆斯林群體遭迫害的“新聞”,然後將這些事和對印尼華人的仇恨言論聯繫起來,或支持印尼激進派人物以及他們所舉行的抗議活動。《衛報》援引數據諮詢公司Provetic專家沙菲克・龐托赫的話說,推特已經成為“血腥的巨型戰場”,而第一個受害者是去年輸掉雅加達省長選舉的鍾萬學。

這是印尼自去年以來發現的第二個網絡水軍團夥。據新加坡《海峽時報》報導,印尼警方於去年8月逮捕了散播對印尼華人和鍾萬學仇恨言論以及攻擊現任佐科政府的“薩拉森”團夥成員。該團夥接受“客戶”委託,在網上散播仇恨和激化矛盾。最多的時候,“薩拉森”控製超過80萬個網絡賬號。今年1月,印尼地方法院判處該團夥成員32個月監禁。

印尼《時代》日報14日報導稱,總統佐科對虛假新聞和謠言感到厭煩。但打擊行動面臨各種阻力。印尼部分穆斯林指控警察污衊穆斯林,並對該犯罪團夥的名稱表示不滿。對此,印尼全國警察總長蒂托在面對國會議員質詢時回應說,他也對這個散播假新聞的團夥用“穆斯林”字眼感到不妥,警察只是呈現客觀事實。

英國《衛報》調查認為,“穆斯林網軍”與印尼反對派和軍隊有關。印尼最大溫和派穆斯林組織“伊斯蘭教士聯合會”表態說,“穆斯林網軍”並不呈現伊斯蘭的宗教價值,而是圍繞權力。一名在印尼的觀察人士15日對《環球時報》記者說,從“薩拉森”到“穆斯林網軍”,這些宣傳攻勢的主要目標是佐科及其盟友,內容圍繞“穆斯林受迫害”“來自中國或華人的威脅”等。去年在宗教關繫緊張和民間排外情緒加劇背景下進行的雅加達特區省長選舉,成為對印尼多元主義的一次測試。而隨著大選年日益臨近,能否經得住宗教團體與民粹主義者的壓力,印尼將又一次來到十字路口。

=====

香港都有唔少呢類網絡水軍, 係咁散播反中假新聞. FB時不時有人share呢d假新聞, 香討呢度亦有. 之前有單話新移民拎綜援後買iphone買名牌, 好快就比人發現係用幾年前的相作故仔. 另一單就話新移民一家九口可以三個月上公屋, 當然又係好快比人踢爆係用舊相作故仔. 但係比人踢爆, 版主刪帖前, 已經成功昆到唔少思想比較單純的盲反中, 而刪帖後佢地亦未必知道原來自己睇左假新聞. FB 度 share 的就更加唔洗講, 冇咩幾何 share 的人會發現和澄清自己 share 左假新聞.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-15 09:58 AM 發表

其實你係唔係曲線緊? 你講緊啲都係法治的好處, 唔係民主的好處。 而事實上香港之所以成功係因為香港有法治, 唔係因為香港有民主。

至於你講到因為當時管香港的英國有民主, 所以雖然香港冇民主都一樣會 ...
當年香港成功嘅法治係有賴一個有民主做基礎嘅英國係後面支撐住。 冇好民主就好難有一個好嘅法治社會。

雖然唔知你嘅奴才論係想表達什麼。但係可以話, 起香港生活長大嘅都可以自由學習, 自由表達意見。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-17 02:24 PM 發表

當年香港成功嘅法治係有賴一個有民主做基礎嘅英國係後面支撐住。 冇好民主就好難有一個好嘅法治社會。

雖然唔知你嘅奴才論係想表達什麼。但係可以話, 起香港生活長大嘅都可以自由學習, 自由表達意見。
按你的邏輯,那個又民主又法治的後盾英國怎麼又會搞到現在左支右只絀?
你知道英國在上演大學教師大罷工嗎?原因是承諾給他們的退休金都要食言而肥呢!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-3-17 02:58 PM 發表

按你的邏輯,那個又民主又法治的後盾英國怎麼又會搞到現在左支右只絀?
你知道英國在上演大學教師大罷工嗎?原因是承諾給他們的退休金都要食言而肥呢!
雖然唔知道樓主講嘅左支右絀係那方面但係英國嘅民主嘅穩定性已經超過100年如果冇錯嘅話, 比任何一個亞洲國家都要長。 至於罷工以爭取合理權益係民主國家嘅權利嚟嘅。 最緊要係打工之後唔會俾人炒 , 呢個都係社會主義特色嚟嘅我諗。

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-17 02:24 PM 發表

民主同法治唔一定有直接關係. 可以有民主冇法治 (例如東南亞, 南美等國家), 亦可以有法治冇民主 (例如英殖時的香港). 你連呢點都未攪清楚, 只識屈其他人係奴才就以為自己有理, 根本只係掩耳盜鈴.

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-3-17 02:58 PM 發表

大王,佢連UK如何稱霸世界到衰弱既原因都未明,另外香港經濟係上世紀某個時期起飛既真實原因佢都未深入了解清楚,都係算吧啦。

引用:
原帖由 CV16LN 於 2018-3-20 12:30 AM 發表

大王,佢連UK如何稱霸世界到衰弱既原因都未明,另外香港經濟係上世紀某個時期起飛既真實原因佢都未深入了解清楚,都係算吧啦。
所以我見佢咁答,就知佢乜嘢料。「英國係民主國家,所以香港殖民地時代不需要一定有民主」這個理由我首見於萍果報的李怡,用來辯護為何回歸前不向英國人要普選。
小朋友自己想不出;
小朋友自己聽過卻會思考便知道這是詭辯(英國議員會替殖民地巿民監督港府施政是個笑話)
唯有小朋友聽過卻不思考照單全收才會拿來跟人辯駁。

所以我問了他一題,他答了一次,我便自動收聲了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]