• 瀏覽: 718,703
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
其實乜制度都係假, 到尾都係講宣傳,
做到的就贏, 做唔到就輸,
唔講民主選舉本身係假,
一般人會知道那一個人會更懂得管治,
會管理得更好?
到尾咪又係睇下邊個大話講得精彩囉

引用:
原帖由 mm170240279 於 2018-2-4 12:27 PM 發表
對政治我不在行, 但看事一向從簡單處看,
任何革命要成功, 都要得最大部份的民眾支持才成,
黃巾黨張角起義前也跟弟們說: 至難得者, 民心也,
可見得民心便得天下,
中共當年的勝利 , 很大程度就是在於得民心,
當人 ...
一早講左,中共及建制派既文宣手法,落後西方及反對派最少二十年

忘記了有無寫過
見得閒又寫幾句…

在今天西式多黨與中式一黨
的民主制度運作底下,
在政府計劃和施政效率上,
大家都看到係有巨大分野的!

在一黨長治下中國政府可以為
國家內外作出長遠政策規劃,
(一帶一路、雄安新區計劃)
保證執行持久不變穩定發展…

而多黨幾年制任期內,難尋!
長遠發展(看特朗普上任是如何把奧巴馬八年血汗一日推翻!)

究其深層矛盾在於多黨輪替下
互斗內耗不能消除!!在野黨
希拉里必要破壞特朗普任內
工作,好等下屆選舉取而代之…
相反亦是一樣…

選舉時又要慷國庫之慨取悅選民,又要酬庸捐獻巨戶輸送利益
總之有責任就互相推卸,
每日工作就係互相攻擊
議會工作拖沓難有長遠政策!
咁國家又點會有進步呢???

有破壞無建設又合法官商勾結
美國政府就係財團的提款機
制造恐慌事件騙取國會預算,
吸取民脂民膏,以致國庫空虛
國家停擺貧富懸殊…民生基建…
大家可以到中美兩地親身體察

中國根本不用費心派人
去美國搞分裂,美國兩黨制
天生就係一套高耗低效
自我分裂嘅失敗制度……

引用:
原帖由 mm170240279 於 2018-2-4 12:27 PM 發表
對政治我不在行, 但看事一向從簡單處看,
任何革命要成功, 都要得最大部份的民眾支持才成,
黃巾黨張角起義前也跟弟們說: 至難得者, 民心也,
可見得民心便得天下,
中共當年的勝利 , 很大程度就是在於得民心,
當人 ...
都有些道理.

我地支持建制的人, 一般比較有留意歷史同外國新聞, 自然明白香港同中國今日的和平穩定唔係必然.

但泛民TARGET的泛民FANS, 好多都係對歷史所知有限, 又唔留意外國新聞, 同佢地講和平穩定的重要自然事倍功半.

只係政府/中共可以點向呢類人宣傳? 民主教信徒只信一個真理, 就係 "民主". 而中共深明行絕對民主絕不可取, 所以唔可以滿足到民主教信徒.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-2-4 01:22 PM 發表

一早講左,中共及建制派既文宣手法,落後西方及反對派最少二十年
其實已有進步.

美國政府由二戰開始已有好先進的洗腦方法, 洗到好多美國人愛國而又唔覺政府hard sell. 後來有埋電影向全世界洗腦, 攪到世界各地都有人覺得美國係最好, 係正義化身, 就算周圍打仗都一定有佢的正義道理. 香港都唔少呢類人.

中共以往的洗腦方法就認真麻麻. 不過近年已進步好多. 內地人而家愛國支持政府的係多數. 但香港的情況就唔得.

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-2-4 01:57 PM 發表
忘記了有無寫過
見得閒又寫幾句…

在今天西式多黨與中式一黨
的民主制度運作底下,
在政府計劃和施政效率上,
大家都看到係有巨大分野的!

在一黨長治下中國政府可以為
國 ...
同意.

中國近年發展突飛猛進, 政治制度令到政府可以有長遠的政策係重要原因之一!

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-2-7 06:00 PM 發表

同意.

中國近年發展突飛猛進, 政治制度令到政府可以有長遠的政策係重要原因之一!
無論短中長期發展,
穩定和平…都系至關重要嘅條件

這也是美國黑手
為何不停在世界各地
挑撥仇恨制造予盾衝突…

(世局動盪不安沖突發生嘅先後奇怪地次序井然有序.時間點總是跟着美國嘅利益而走嘅主因)

(嚇走了該地區的資本與人才
等同削掉了對手的競爭力!)

其一目的系誤導世人(吸引人才)
/令資金相信…只有美國
先至系全球最穩健安全嘅地方…

[quote]原帖由 阿聞 。。。, 好多都係對歷史所知有限, 又唔留意外國新聞, 同佢地講和平穩定的重要 ... ]

你這兩句,只是你的個人感覺,對不對?【沒有做過民意調查,貌似政治宣傳,如果有人相信這番話就會被洗腦。對不對?】
---’泛民FANS, 好多都係對歷史所知有限, 又唔留意外國新聞‘’

--- ‘’民主教信徒只信一個真理, 就係 "民主".
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
還有,你的所謂“民主教”是什麼定義?

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-2-7 07:49 PM 發表

無論短中長期發展,
穩定和平…都系至關重要嘅條件

這也是美國黑手
為何不停在世界各地
挑撥仇恨制造予盾衝突…

(世局動盪不安沖突發生嘅先後奇怪 ...
冇錯. 老美多年來一路想用南海問題, 釣魚台問題攪中國, 仲有之前的佔中都係. 好采中國都一一成功應對, 冇出咩大亂子!

引用:
原帖由 skytra 於 2018-2-18 12:59 PM 發表
十分同意泛民個腦是二元思維

一話不是民主, 就話人地是獨裁

其實我從未見過一個比泛民更加獨裁

泛民正在實行民主獨裁

更可怕是, 他們口口聲聲就拉全港700萬人下水
同意. 最憎D泛民政棍下下話自己代表香港人乜乜乜. 事實係香港大把人都會話: 泛民不代表我!

睇台灣已經見到民主也可以係獨裁, 而家民進黨想點玩就點玩!!

台灣人之前好自豪佢地可以選自己的總統, 689萬票(原來用美麗的謊言就可以呃到咁多人----非核家園X 勞基法X 維持現狀X 仲有無數既惡行), 大多數蠢人用選票決定了台灣的衰落, 對東南亞其他國家/地區(包括香港)都係好事, 少左個人爭飯食

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2018-2-25 10:06 AM 發表
睇台灣已經見到民主也可以係獨裁, 而家民進黨想點玩就點玩!!

台灣人之前好自豪佢地可以選自己的總統, 689萬票(原來用美麗的謊言就可以呃到咁多人----非核家園X 勞基法X 維持現狀X 仲有無數既惡行), 大多數蠢人用選 ...
冇錯, 台灣真係一個完美示範.

當然, 仍然時不時有唔睇國際新聞的民主教信徒每次講到台灣就話台灣有民主幾好.

今日又諗番起一個我個人的例子. 我最早領教民主的荒謬係大學時期. 當時要分組做project, 每組十人, 由一位導師帶住. project 題目我地自己定. 有好似三定四個唔同的題目提出左, 大家決定用民主投票方式決定. 組長是個大好人, 多數組員都喜歡佢. 但佢提出的題目, 導師多次暗示肯定會仆街. 當時我地個個都一舊飯, 冇深入思考個題目做唔做到. 結果不用我講, 最多人投左組長個題目, 而我地個project亦如導師所料仆哂街.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-2-25 12:14 PM 發表
今日又諗番起一個我個人的例子. 我最早領教民主的荒謬係大學時期. 當時要分組做project, 每組十人, 由一位導師帶住. project 題目我地自己定. 有好似三定四個唔同的題目提出左, 大家決定用民主投票方式決定. 組長是個 ...
無考過ASL必修科中國語文及文化?
有年有條題目,有條關於山城故事,個作者就係好似你咁犯錯,以特例為常例
去否定民主...
而家習帝獨裁時代來臨,不如跟上形勢講輪換國家主席有咩唔好仲有用啦
而家無人在乎民主啦, 連可以精英輪換呢個卑微寄望都無埋啦
而家屎都無得食,仲討論食飯有咩缺點?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]